Ansvarsområder som styremøter, budsjetter, og medarbeiderforhold fyller dagene, og når kvelden kommer frister en time på sofaen fremfor en time i treningsstudioet.

Men er det så lurt?

– Det er dokumentert at fysisk aktivitet har direkte, positiv innvirkning på psykisk helse, sier mentaltrener Christine Otterstad. Fysisk aktivitet øker produksjonen av blant annet testosteron og endorfiner, som er med på å gi oss en mental boost. Det er derfor faktisk viktig å spille på lag med vår fysiske helse for å prestere godt mentalt.

– Jeg vil påstå at det er uansvarlig å være toppleder i dag uten å være i fysisk god form, sier Bjørn Maaseide, tidigere Country Manager for Sats Elixia og sandvolleyballspiller. Han er selv opptatt av en aktiv hverdag, og bruker blant annet styrketrening som en måte å holde seg i form på. 

Hvor ofte du trener og hvor lange økter du har kan ha direkte innvirkning på hvor utholdende du er i jobbsammenheng.

Du blir mer utholdende   

Det er flere paralleller som kan trekkes mellom ditt fysiske aktivitetsnivå og hvordan du presterer som leder. Hvor ofte du trener og hvor lange økter du har kan ha direkte innvirkning på hvor utholdende du er i jobbsammenheng. Både konsentrasjonsevnen og lysten til å ta i et tak øker i takt med din fysiske form, rett og slett fordi du orker mer.

– Regelmessig trening har enormt mye å si. Personlig merker jeg at jeg i kan sitte mye lengre økter og skrive på boken min etter en deilig løpetur. Da er kroppen sliten og fornøyd og hodet er klart og årvåkent. Det skjer så mye positivt i kroppen ved fysisk trening at jeg forstår nesten ikke at folk tør la være å trene, forteller Otterstad.

Christine Otterstad.jpg

Foto: Mentaltrener Christine Otterstad.

Er du som leder i god fysisk form vil du også være i stand til å takle større utfordringer. Med økt søvnkvalitet som følge av treningen, vil du også oppleve å våkne mer opplagt enn før.

– Dersom du er i god fysisk form orker du mer, og som god leder er du nødt til å ta de tyngste løftene selv, påpeker Maaseide. 

Utholdenhetstrening fremmer hjernens evne til både å huske hendelser som har vært, men også gjøremål. Resultatene viste også at trening har en positiv effekt på søvn, og redusert stress og angst.

Hukommelsen blir skjerpet

Med en travel hverdag, og mange punkter på timeplanen er det ikke alltid lett å huske alt man skal rekke. Her har også regelmessig trening effekt. I en undersøkelse gjort ved Univeristy of British Columbia har forskere oppdaget at utholdenhetstrening er bra for hukommelsen. Harvard Medical School publiserte nylig en artikkel hvor de forklarte de positive effektene funnet under undersøkelsen. Utholdenhetstrening fremmer hjernens evne til både å huske hendelser som har vært, men også gjøremål. Resultatene viste også at trening har en positiv effekt på søvn, og redusert stress og angst. I følge Dr. Scott McGinnis, som er professor i nevrologi ved Hardvard Medical School gjør regelmessig trening også at enkelte deler av hjernekapasiteten utvider seg.

Ved lagspill lærer du å få folk med deg

Med en krevende hverdag, og lange dager er treningen noe som må planlegges nøye. Da gjelder det å prioritere riktig, slik at man får inn et par økter i uken. For Maaseide står treningen høyt på prioriteringslista, slik at han klarer det han skal.

– Jeg har i den senere tid jobbet så mye at jeg er helt avhengig av å trene for å ha overskuddet til å utøve noenlunde god ledelse, sier han.

Som tidligere volleyballspiller har han lagidrett under huden. Dette er godt å ha med seg når han skal motivere medarbeidere, og få gjennomslagskraft for det han ønsker. Det gjelder også å spille på lag med de ansatte, og her har Maaseide verdifull erfaring fra lagidretten.

– Jeg merker daglig av det er mange likheter mellom min erfaring fra lagidretten og lederrollen, da mange av prestasjonsmekanikkene er de samme. Da tenker jeg særlig på hvordan man «bygger laget»; alle skal ha sin plass, og sin rolle. Her spiller også viktigheten av en felles forankret målsetning inn, alle jobber mot et felles mål, sier Maaseide.

Maaseide har tatt med seg mange av verdiene fra toppidretten, og får daglig igjen for all den harde treningen. Her spiller både vinnerinstinkt og evnen til å tåle forholdsvis høyt press over lengre tid en viktig rolle i hans hverdag som leder i norges største treningskjede.

– Fra toppidretten vet du at du ikke kommer veldig langt alene, du må ha de beste folkene rundt deg for å nå langt. Det samme gjelder i næringslivet. Det å ha evne til å inspirere dine medarbeidere er en forutsetning for å være leder. Denne rollen henger tett sammen med kaptein og trener rollen, sier han.

Bjør Maaseide.jpg

Foto: Bjørn Maaseide, tidigere Country Manager for Sats Elixia og sandvolleyballspiller

Noe er mye bedre enn ingenting

For dagene du bare ikke makter å komme deg opp og ut, påpeker Ottersen at det er bedre å gjøre noe enn ingenting. Dersom du klarer å legge fra deg oppfatningen av at trening må være så hardt og slitsomt, så går det som oftest lettere. Oppleves trening som kun vondt, så vurder å legge lista lavere. Etterhvert som formen blir bedre, vil du også kjenne at mentaliteten er sterkere og da klarer du å presse deg litt ekstra. Treningen er ikke ment som et kappløp, men som en gradvis forbedring av deg selv. I prinsippet skal du trene livet ut, så du har all verdens av tid på å gjøre det ordentlig og i ditt eget tempo.

– Mange tenker at man MÅ sykle birken eller løpe maraton om det skal ha noen helsemessig funksjon. Men det er bedre at du tar deg en tur et par kvelden i uken, enn at du resignerer og ikke gjør noe som helst.

Ottersen legger vekt på at motivasjonen øker og det blir lettere å komme seg ut dersom du velger en treningsform som du har lyst til å gjennomføre.

–  All aktivitet som er lystbetont og som gir energi, eller også faktisk ro i sjelen, er bra å gjøre. Mange liker å ta på seg løpeskoene og ta en kjapp kveldstur på man legger seg, andre liker å svømme eller å trene vekter. Endorfin-boosten kommer ved for eksempel litt tøffere løping, svømming eller andre litt mere slitsomme aktiviteter, men jeg tror ikke det er lurt å henge seg opp i dette. Det viktigste er at du gjør NOE, sier Ottersen. 

Tekst: Kristin Skolem / Foto: privat, Mona Nordøy og Istock.com