Tenk deg en golfspiller som mener han gjør en bedre runde hvis han klarer å slå bort ballen så raskt som mulig. Like absurd er det å ha intensitet som hjørnesteinene i din jobb som leder, fordi godt lederskap krever både presisjon og refleksjon. Å være intens er ikke automatisk det samme som å være effektiv. De kan også være motpoler. 

For hvis du tror at du får gjort mer i et raskere tempo, kan du faktisk ta feil.

I hvert fall i følge Suzanne Bruchfeld. Hun er psykolog og organisa­sjonsutvikler og har utviklet metoden MIMED (Mindfulness­ integrated Management and Employee Development), og ifølge Bruchfeld er det en stor misforståelse at du rekker å gjøre mer ved å være intens.

For er du intens blir du på en måte delt i to og har lett for å rote det til ved ikke å greie oppgavene godt nok. Og hvis du har en slik adferd og lederstil sliter du mest sannsynlig med en indre spenning.

Men hvorfor får vi en slik adferd? Årsakene kan være både biologiske, psykolog­iske og nevrologiske.

Biologi: Dette handler om en flukt eller en slags indre kamp. Under høyt stress øker adrenalinprosessen, noe som kan være effektiv i noen minutter. Problemet er at mange ledere lever i en tilstand av konstant spenning. Det tillater dem å reagere på konflikter på en mer dramatisk måte enn nødvendig.

Nevrologi: Når du er intens aktiverer hjernens senter for følelser som frykt og angst. Visst kan du ta raske beslutninger, men de er tatt under påvirkning av frykt. Prøv i stedet å slappe av, være konsentrert og fokuser på én ting av gangen og du vil øke konsentrasjonen og vil gjøre en bedre jobb.