Julen er snart her. Kanskje du har forventninger eller ønsker for høytiden. Vil du senke skuldrene, ha tid sammen med venner og familie? Å bruke forståelsen fra vår egen tilknytning kan hjelpe deg med å oppnå det du håper på. Identiteten er selve grunnlaget for strategien. Verktøyet er deg selv, dine ressurser og forståelsen av hvem du er.
Hva preger deg?
Tilknytningen vi fikk som barn er viktig å ha et forhold til. Ble du hørt og anerkjent for den du er, eller ble du bare anerkjent når du var flink og grei? Var du gullungen, eller hadde du et søsken som var det? Fikk du tidlig ansvar, eller tok du automatisk for mye ansvar? Var det greit å vise følelser, eller skulle du helst ikke være sint eller lei deg? Hva med kjærlighet? Hva lærte du om kjærlighet som liten? Å få et større perspektiv på seg selv i sammenheng med egen tilknytning kan generere læring og utvikling. Barnslig glede er noe som for mange hører julen til. Forventninger om julenissen, gaver og hygge preger de tusen hjem. Samtidig er motstykket sorg, ensomhet, tristhet og savn. Hvorfor kompenserer du og blir som den avdøde moren, eller hvorfor føler du deg ukomfortabel med de nærmeste rundt deg? Den indre kritikeren snakker. Tankene går til da du var liten. Det du erfarte den gang sitter i kroppen din.
Identiteten er grunnlaget for strategi og mål
Psykiateren og psykoanalytikeren John Bowlby utviklet det vi kjenner som tilknytningsteorien i dag. Teorien beskriver hvordan utvikling av følelsesmessige bånd mellom mennesker utvikles i tidlig barndom, og hvordan det preger store deler av livet. Vi mennesker trenger nærhet og omsorg. I barneårene er det avgjørende å bli møtt på behov. John Bowlby opplevde ulike hendelser som preget ham senere i livet. Han hadde liten kontakt med moren. Minnie, en barnepike, tok seg av John. John var fire år da Minnie og han fikk en ny barnepike. Den nye barnepiken var kaldere og mer sarkastisk. Faren til John reiste i første verdenskrig, og som syvåring ble han sendt på internatskole. Disse hendelsene resulterte i at John senere i livet fryktet tap og hadde vansker med å binde seg. På arbeid har vi misjon, visjon, verdier og strategier. Hvordan vi forstår og bruker disse fenomenene får konsekvenser på bunnlinjen, spesielt i utfordrende tider. Det er når det lugger på jobb og i livet ellers at mønstrene og sporene våre blir utfordret. Å jobbe med identitet på arbeidsplassen, spesielt for oss ledere, gjør at vi står sterkere når stormen kommer.
Det nærmer seg jul
Julen er en tid for refleksjon og ettertanke. Ensomheten i oss kan komme raskere enn vi tror. Forventningene til høytiden kan vi ikke unngå å legge merke til. I førjulstiden bør vi ta oss ekstra tid til å bruke de verktøyene vi har i oss. Er du vennlig, åpen og imøtekommende, så bruk det i relasjon til folkene rundt deg. Er verdiene dine ærlighet, tillit og menneskeverd, så vis at du mener det. Bruk det. Spør du noen hva de ønsker for julen, og de svarer "Jeg skal prøve å slappe av", så har du redskapene i strategien din klar. Å gjøre litt mindre og være litt mer kan være den beste måten å nå ønsker og mål på.
Riktig god jul.
- Om Gro Mykkeltvedt
Gro Mykkeltvedt Fabrikksjef Vik Ørsta Leder- og organisasjonsutvikling med spesiell interesse for systemisk familieterapi som grunnlag for måloppnåelse mellom mennesker.