Du har sikkert venner eller familie som konsekvent kommer for sent, eller kanskje er du selv typen som har vanskeligheter med å komme tidsnok.

Forskning viser at det å komme for sent faktisk ikke er noe folk gjør med vilje. Ifølge en ekspert er det faktisk en rekke psykiske, og også fysiske, faktorer som gjør at en person konsekvent kommer for sent, skriver Alive.dk.

- Å komme for sent er generelt sett et misforstått problem. Det er selvfølgelig en uhøflig handling, men jeg har intervjuet flere hundre mennesker om emnet, og flesteparten liker ikke å komme for sent. De prøver å komme tidsnok, men det er rett og slett noe de har hatt problemer med hele livet.

- Å fortelle en person som alltid kommer for sent, at vedkommende må komme presist, er litt som å si til en person på diett: «du må ikke spise for mye», forklarer Diana DeLonzor, forfatter av boken «Aldri for sent igjen».

Forsinkelser skader på flere måter

Hun forteller at problemet med å ikke komme tidsnok også går utover en selv.

- For mange begynte problemet allerede i barndommen. Det er ikke sånn at de bare kommer for sent til enkelte personer, de kommer også for sent til ting som direkte går utover dem selv. De møter gjerne opp på treningssenteret 10 minutter før det stenger, eller de kommer kanskje for sent til en jobbsamtale, sier Diana DeLonzor.

Hun har i sin forskning funnet frem til at det i bunn og grunn skyldes vår oppfatning av tid. Hun gjorde en undersøkelse hvor testpersonene ble bedt om å lese i en bok i 90 sekunder hvor de selv skulle stoppe og legge boken ned når de mente at tiden var ute. Personene som klarte å legge boken ned til riktig tid var de samme som også kommer tidsnok, mens personene som ofte kommer for sent, la også boken for sent ned.

Flere årsaker til forsinkelse

Diana DeLonzor har i forbindelse med tidligere forskning inndelt folk i grupper. Den første gruppen er dem som får et adrenalinrus ved å utsette alt til siste minutt, og de blir faktisk kun motivert av en deadline.

Den andre gruppen er de som er for optimistiske til tiden. De planlegger for mange ting på en dag, og dermed kommer de konsekvent for sent til alt sammen. Den tredje gruppen blir lett distrahert og ender derfor opp med å komme for sent, fordi de fikk interessen for noe annet på veien.

Den fjerde og minst alminnelige typen, er den som nyter å komme for sent. De liker faktisk at andre personer venter på dem.

- De er kanskje usikre mennesker og de føler seg spesielle når de vet at andre venter på dem, sier Diana DeLonzor.

Det finnes også dem som skylder på alle andre for sine egne forsinkelser, og de som absolutt må forlate hjemmet sitt perfekt og som dermed ender opp med å komme for sent.

Her er 4 gode råd til hvordan man alltid kan komme tidsnok:

1. Tenk over hvor lang tid dine rutiner egentlig tar. Hvis du bare setter av 20 minutter til å gjøre deg klar, men i virkeligheten tar det 35, så kommer du for sent.

2. Tenk på alle positive sidene ved å komme tidsnok. Det kan gjøre deg motivert slik at du kommer deg ut døren i god tid neste gang, sier Teri Bourdeau, professor i atferdsmønstre ved Oklahoma State University.

3. Gi deg selv ekstra god tid. Selv om du kanskje kan være klar på 22 minutter, så gi deg selv 30 minutter i tilfelle noe uforutsett oppstår.

4. Gjør prioriteringer. Selv om du har en lang «to-do» liste, så sørg for at du iallefall fullfører de viktigste oppgavene og lar resten være, slik at det ikke går utover dine avtaler, sier Teri Bourdeau.


Les også: 8 nyttige tips til en mer effektiv morgen