Kommunisere med personer i teamet ditt

Som teamleder vil du sannsynligvis lede en del møter. Møter er kjent for å kaste bort folks tid, så det er vel verdt å mestre ferdighetene som kreves for å lede effektive møter. 

Som teamleder må du ofte legge til rette for idédugnader i møtene. Det handler om mer enn å bare komme med kreative ideer, som du gjør når du bare er en vanlig deltaker. Sørg for å lære deg hvordan du gjennomfører en god idédugnad, samt at du forstår hvor det kan gå galt, og hva du kan gjøre for å unngå dette.

En annen viktig ferdighet for ledere å mestre, er aktiv lytting. Når du har ansvaret, kan det være lett å tenke at du vet hva andre kommer til å si, eller at du allerede har kommet til en løsning. Ikke gå i denne fellen. Aktiv lytting hjelper deg med å oppdage problemer tidlig (mens de fortsatt er enkle å håndtere), unngå kostbare misforståelser og bygge tillit i teamet ditt.

Kommunisere med personer utenfor teamet ditt

Ta deg tid til å forstå fullt ut hva lederen din ønsker fra deg og teamet ditt. Hvis du vet nøyaktig hva hen liker, og hvordan hen foretrekker at dette skal leveres, er det mer sannsynlig at lederen din vil godkjenne arbeidet.

Mest sannsynlig har du mye å lære av lederen din, så ikke vær redd for å be om veiledning. Lederen kan ikke være proaktiv om å tilby dette. Før du henvender deg til lederen din for råd, sørg for at du har tenkt gjennom ting så langt du kan. Forklar utfordringen din og hva du tenker, og si deretter hva du trenger hjelp med.

En annen del av jobben din som leder er også å passe på teamet ditt og beskytte det mot urimelig press. Lær ferdigheter som selvsikkerhet og vinn-vinn-forhandlinger, slik at du enten kan redusere en del av jobben til dine medarbeidere, eller forhandle om flere ressurser.

Les også temaserien: Teamledelse fra A-Å

Tekst: Cecilie Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: Mindtools.com