Unngå «humble bragging»

– En misforståelse blant nordmenn er at det er greit å skryte av seg selv i andre kulturer, men det er ikke sant. Veldig få liker å skryte av seg selv, forteller foredragsholder Pellegrino Riccardi. Han har fått kulturelle forskjeller inn med morsmelken, og har brukt hele sitt voksne liv på å prøve å forstå hvorfor vi mennesker handler og tenker som vi gjør. Riccardi mener nordmenn ikke bør være så redde for å snakke om seg selv. 

– Nordmenn er gode på det vi kaller «humble bragging», altså indirekte skryting i sosiale medier. Folk kan legge ut bilder som sier «jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, men plutselig står jeg her med fire trofeer i hånden». Dette fremstår som uærlig, forteller han. I stedet råder han til å være stolt av ting du oppnår, og «own it», som de sier i USA. Nøkkelen ligger i å være takknemlig og ydmyk mens du gjør det. 

– De gangene jeg har blitt spurt om hvordan jeg har kommet dit jeg har i dag har jeg svart at jeg har jobbet steinhardt for å bli god, men også hatt mye flaks på veien.

engasjement.jpg

Tør å vise sårbarhet

– Jeg er ikke så veldig fan av George W. Bush, men da han skulle holde en minnetale for sin far, viste han meg en mer menneskelig side. Plutselig var han ikke George W. Bush lenger, kun en sønn som sørget over å ha mistet sin far, sier han. Under seremonien ga Bush også en halspastill til Michelle Obama.

– Ved å gjøre dette ble han straks mer menneskelig. Han viste både sårbarhet og medmenneskelighet, og det gjorde at jeg følte mer med han. Trump på sin side tror han alltid må være supermann, men det gir motsatt effekt, sier Riccardi. Du bør med andre ord tørre å vise det de gangene du er usikker. 

– Tør å fortell at du var redd og nervøs, men at du til tross for disse følelsene klarte å få til noe. På denne måten viser du at du er et menneske og langt fra perfekt, og dette vil andre kjenne seg igjen i.

Fortell en historie

Riccardis beste tips for å snakke om seg selv på en engasjerende måte, er å fortelle historier der du løfter frem andre i prosessen. 

– Ved å fortelle en historie unngår du å overbruke «jeg», og kan fokusere på «vi». Det blir mer ydmykt når du for eksempel forteller at du var involvert i en gruppe, og at dere fikk mye skryt for jobben dere gjorde, sier han. Et annet tips er å fortelle en historie der andre fikk noe bedre ut av det. Han illustrerer med et eksempel.

– Jeg holder kurs i presentasjonsteknikk, og fikk i oppgave av et firma å lære opp en ansatt som sto i fare å bli sparket. Den ansatte måtte ut å selge tjenester, og hadde ikke prestert så bra tidligere. Riccardi ble leid inn for å trene vedkommende opp i å selge. 

– Etter seks sessions med meg skulle han holde en presentasjon hos en stor kunde. Og ikke bare var han blitt en bedre selger, han strålte! Jeg begynte nesten å gråte av stolthet under presentasjonen. Ifølge Riccardi vil du sette deg selv i et bedre lys ved å fortelle historier hvor andre fikk skinne på grunn av hjelpen din. 

– Jeg ser folk gjøre dette overalt, både face-to-face og på LinkedIn. Å fortelle en historie der du viser at du har hjulpet andre og løftet dem frem er en god måte å fortelle om deg selv, uten å ha fokus på deg selv i samtalen. 

For å gjøre dette på best mulig måte er det ifølge Riccardi to ting du bør fokusere på. 

– Tør å vise takknemlighet i historiene, og innrøm at mye var flaks eller tilfeldigheter. Vær heller ikke redd for å vise personlige følelser. Fortell at du var stolt, på gråten, at det er grunnen til at du står opp om morgenen, eller at slike ting ikke skjer ofte, sier han. En av fordelene med å fortelle historier på denne måten er at de er umulig å argumentere mot.

– Hvis jeg sier at jeg er stolt, så kan ikke noen andre si at jeg ikke er det. Folk liker å kjenne hva du følte, så fortell dem det. Det er et klassisk triks når det kommer til historiefortelling.

Ikke glem kroppsspråket

Å snakke om seg selv på en engasjerende måte handler like mye om kroppsspråket som det verbale. Vi mennesker er flokkdyr, og liker å kjenne at dem vi omgås med har noe til felles med oss. Derfor er «speiling» av kroppsspråk blitt en teknikk mange sverger til. Riccardi poengterer at dette kan være svært effektivt, men at det må være ekte. Ellers vil folk se rett igjennom det. 

Kommunikasjon går to veier, og derfor må du også være genuint interessert i dem du snakker med. Videre henviser han til forskning som sier at det ikke er mulig å styre kroppsspråket i mer enn omtrent 20 sekunder før det går over. Kroppsspråket vil gjenspeile det du føler, og er du genuint interessert i den andre så vil det synes.

– Det er kanskje litt barnslig, men jeg pleier å åpne øynene som om jeg beundrer den jeg snakker med. Men pass på å ikke gjøre det alt for mye, ellers vil det se merkelig ut. Du må ikke late som, du må være ekte.

På 80-tallet var Riccardi student i England, med kjæreste i Tyskland. Som student hadde han ikke veldig god råd, og løsningen ble derfor å haike over landegrensene for å besøke kjæresten sin. Underveis lærte han noen tips han følger den dag i dag. For det første måtte han sørge for å se ordentlig ut, ellers ville ikke bilene stoppe. 

– Når jeg kom inn i bilen var målet å lage så god stemning som mulig, slik at sjåføren ville kjøre meg så langt som de skulle. Jeg møtte all slags mennesker, fra snobbete folk i Jaguarer til smågærne lastebilsjåfører, og lærte masse om mennesker. På disse reisene fikk han høre mange spennende historier fra menneskene han møtte, men også god trening i å fortelle om seg selv. 

– Jeg tror virkelig at alle har en interessant historie å fortelle, det gjelder bare å gi dem muligheten, avslutter han. 

Fem på tampen

  1. Unngå «humble bragging», er du stolt så si det
  2. Fortell en historie der du løfter andre opp
  3. Unngå å si for mye «jeg»
  4. Vær menneskelig
  5. Vis sårbarhet og følelser 
  • Om Pellegrino
    Pellegrino Riccardi
    Født i England av italiensk mor og far
    Bosatt i Norge, med norsk kone og 3 barn
    Jobber som foredragsholder og kursholder i Norge og utland
    Utdannelse: University of Leeds & University of Oslo
 
Tekst: Kristin Skolem Foto: Nina E. Rangoy og Istock.com