– Jeg har altfor ofte opplevd arbeidstakere som ønsker seg høyere lønn, men som ikke har forberedt seg på å forklare hvorfor. Det handler ikke om å sette av flerfoldige timer med arbeid – ofte kan én time være nok. Lag en kort oppsummering av hvordan du har levert gjennom året, ideelt sett opp mot konkrete KPI-er og i henhold til selskapets øvrige strategi, så har du et helt annet utgangspunkt.

Gjennom karrieren har Hageberg sittet på begge sider av bordet i lønnsforhandlinger, og har klare formeninger om hva man bør gjøre – og definitivt ikke gjøre.

– Begynn med å fortelle hva du har oppnådd, hvilke prosjekter du har vært på, hva du bidro med og hvilke resultater prosjektene har oppnådd. En faktabasert og systematisk tilnærming gjør det enkelt for sjefen å vurdere bidragene dine.

Mer enn kommersielle resultater

Hageberg er også klar på at det ikke bare er de kommersielle resultatene i prosjekter som er viktig å fremme i en lønnsforhandling. Kompetanseutvikling, engasjement og sosiale initiativ er også sentrale parametere å få frem i lyset.

– Har du deltatt på workshop, frokostmøter, tatt sertifiseringer eller kurs for å øke kompetansen din, bør det inkluderes i oppsummeringen. Det samme gjelder den sosiale arenaen. Har du vært en sentral lagspiller som sørger for bedre arbeidsmiljø på jobben, gjennom å ta initiativ til treningsøkter, fredagspils, eller julebord, så er det også ting som spiller positivt.

– I sum så handler det om vise at man har engasjement for bedriften og i sum bidrar positivt. Kanskje er ikke et foredrag eller et kurs isolert sett nok til å rettferdiggjøre høyere lønn. Men totalen viser et engasjement utover det som står i stillingsbeskrivelsen – og det premieres ofte av arbeidsgiver.

 

Hva bør du ikke gjøre?

Det eksisterer også en del fallgruver når lønnsforhandlinger står på trappene. Hageberg har sett de fleste og deler villig råd om hva man bør unngå.

– Ikke bruk andre ansatte som sammenligningsgrunnlag. «Han tjener dette, og jeg er mye flinkere», er en lite sympatisk tilnærming. Bruk heller tiden på å snakke om dine egne prestasjoner.

Når konkurransen om talenter er høy, får de beste kandidatene ofte tilbud fra konkurrenter. Dette gjelder særlig de yngre. Her er Hageberg klokkeklar om hvilken tilnærming en bør benytte.

– Mange forsøker seg med «trusler» om mulighet for bedre betingelser hos konkurrenter. Det gjelder kanskje særlig for unge og utålmodige kandidater. Jeg blir stolt når ansatte kontaktes, fordi det er et testament på at de er dyktige. I slike prosesser er kommunikasjon – både fra arbeidsgiver og arbeidstaker - helt sentralt. Mange ledere setter pris på åpenhet, men aksepterer ikke en tilnærming der det kommer krav om matching av lønn for å fortsette i jobben.

– Den aller beste tilnærmingen er kanskje å si nei, før man deretter informerer. Da stiller du med gode kort på hånden og vil i stor grad belønnes for lojalitet, fremfor å bli kjøpt for lojalitet. Det er en vesensforskjell. 

  • Hvordan takle avslag på lønnsøkning?

    Å få avslag på en lønnsøkning kan være skuffende, men det er viktig å håndtere situasjonen på en konstruktiv måte. Her er noen tips:

    Be om tilbakemelding: Spør lederen din om konkrete grunner til avslaget og hva du kan gjøre for å øke sjansene for en lønnsøkning i fremtiden.

    Vis forståelse og profesjonalitet: Selv om du er skuffet, er det viktig å vise forståelse for beslutningen og opprettholde en profesjonell holdning.

    Lag en plan: Sammen med lederen din, lag en plan for hvordan du kan oppnå en lønnsøkning. Dette kan inkludere spesifikke mål, videreutdanning eller nye ansvarsområder.

    Vurder andre fordeler: Hvis en lønnsøkning ikke er mulig nå, kan du forhandle om andre fordeler som fleksibel arbeidstid, ekstra ferie eller muligheter for profesjonell utvikling.

    Hold motivasjonen oppe: Bruk avslaget som motivasjon til å forbedre deg og vise din verdi for selskapet. Fortsett å jobbe hardt og oppnå gode resultater.

  • Er det lurt å søke andre jobber etter avslag på lønnsøkning?

    Det kan være en god idé å vurdere andre jobbmuligheter etter et avslag på lønnsøkning, men det avhenger av flere faktorer. Her er noen ting å tenke på:

    Evaluér din nåværende situasjon: Er du fornøyd med jobben din ellers? Har du gode utviklingsmuligheter og trives du med kollegaene dine? Hvis svaret er ja, kan det være verdt å bli værende og jobbe mot en fremtidig lønnsøkning.

    Markedets tilstand: Undersøk arbeidsmarkedet for din bransje. Er det mange ledige stillinger som passer dine kvalifikasjoner og erfaring? Hvis ja, kan det være et godt tidspunkt å søke nye muligheter.

    Langsiktige mål: Tenk på dine langsiktige karrieremål. Vil en ny jobb hjelpe deg med å nå disse målene raskere? Hvis du føler at du stagnerer i din nåværende stilling, kan det være lurt å se etter nye utfordringer.

    Forberedelse: Hvis du bestemmer deg for å søke andre jobber, sørg for at CV-en din er oppdatert og at du har sterke referanser. Vær også forberedt på intervjuer og forhandlinger.

    Kommunikasjon med nåværende arbeidsgiver: Hvis du finner en ny jobb, kan du bruke tilbudet som et forhandlingskort med din nåværende arbeidsgiver. Noen ganger kan dette føre til en lønnsøkning eller andre fordeler.

    Det er viktig å veie fordeler og ulemper nøye før du tar en beslutning. Har du vurdert noen spesifikke jobber eller bransjer du er interessert i?

Les også: På tide å gjøre drømmer om til virkelighet