Hva tror du Marit Bjørgen tenker på idet hun stiller seg ved startstreken?
Tenker hun på ubetalte regninger? En uheldig kommentar fra teamet ved frokosten? At tanten har bursdag i morgen? Eller at VG har feilsitert henne – igjen? Kanskje hun i stedet fokuserer på at den svenske konkurrenten ser ut til å være i toppform?
Idrettsstjerner vet én ting: Én tanke i hodet er mer verdt enn hundre som roter. Likevel tror mange av oss at jo flere tanker og jo mer vi gjør samtidig, desto raskere kommer vi i mål. Vi føler oss viktige, uunnværlige – kanskje til og med smartere – når vi har 347 baller i luften. I mange miljøer er det status å være konstant overbelastet.
Men det har en pris. Ifølge Folkehelseinstituttet sliter 20 prosent av kvinnene og 12 prosent av mennene med søvnproblemer. 23 prosent har kroniske smerter, og over 100 000 nordmenn går på medisiner mot høyt blodtrykk – trolig langt færre enn de som faktisk burde. Stress er en hovedårsak bak både søvnproblemer, depresjon og høyt blodtrykk.
Likevel lar vi oss imponere. Vi roser de som alltid har travle tanker – eller som jeg kaller det, en «hjerne på speed». Du har kanskje hørt det selv:
«For en dame! Hun takket ja til en krevende lederjobb, sitter i styret i idrettslaget, skriver referater under turninga til seksåringen mens hun småprater med de andre mødrene, lager middag mens hun hjelper med leksene, arrangerer vinkvelder med høye hæler, er stadig på jobbreise – og svarer på mail klokka 24. Mottoet hennes? Hun kan sove når hun er død.»
Men bak fasaden? En overbelastet motor på vei mot sammenbrudd.

Slik ser det ut på utsiden
Som leder vet du at høy ytelse kan være nødvendig i perioder – men hva skjer når både du og teamet kjører på maks turtall hele tiden? Forestill deg en motor som aldri får hvile. Den fungerer en stund, men slitasjen bygger seg gradvis opp. Til slutt sier det stopp – ofte når det passer som dårligst.
En leder med en «hjerne på speed» risikerer å miste oversikten, ta dårligere beslutninger, og sende ut signaler som skaper usikkerhet eller utrygghet i teamet – uten at det er intensjonen. Når tankene går i miksmaster-fart, reduseres evnen til tilstedeværelse og empatisk ledelse. Du blir mindre responsiv, mindre lyttende og – kanskje uten å merke det – mindre tilgjengelig som menneske.
Samtidig er det en felle: Mange ledere får et rush av å være i konstant bevegelse. Det føles produktivt – men på sikt er det en form for overstimulering som krever mer og mer input for å gi samme effekt. Det kan føre til overarbeid, dårlige vaner, konflikter eller i verste fall utbrenthet – både hos deg selv og i organisasjonen du leder.
Å være en god leder handler ikke om å være «på» hele tiden – men om å vite når du skal skru ned, fokusere og prioritere klart. Både for deg selv og for dem du leder.
1. Bli først bevisst dine begrensninger av en hjerne på speed:
Har du stressrelaterte symptomer som:
- Søvnproblemer
- Høyt blodtrykk
- Kortere lunte i hverdagen enn når du er på ferie
- Mageproblemer
- Hjerteproblemer
- Ryggproblemer
- Konsentrasjonsvansker
- Kjedsomhet (ja, tenk!)
- Mindre effektiv i oppgaver/gjøremål
- Bruker lengre tid på oppgaver totalt sett
- Mister empati for de rundt deg
- Gjør flere feil
- Mister oversikten; "Hvor er nøklene mine/hvor er brillene mine/dobbeltbooket jeg det møtet"?
- Blir avhengig av mer og mer stimuli; «Må bare ha et glass for å slappe av, må få med meg resten av den den tv-serien, må ta det kveldskurset, må bare sjekke face/snap/mail/insta/twitter.»
- Overspising/underspising
- Panikkanfall
- Skilsmisse (stressmoment i seg selv)
Hvis du kjenner deg igjen i en eller flere av disse symptomene er det veldig sannsynlig at tankene dine fyker rundt i miksmasterfart.
Så hvordan slå av miksmasteren?
2. Hva kan du gjøre?
Det kan høres for enkelt ut – men faktum er at mange symptomer avtar i takt med at tankene dine roer seg. Kanskje trenger du medisiner i en periode, for eksempel mot høyt blodtrykk, men det er økt bevissthet som på sikt skaper varig bedring. Når du innser at det ikke nødvendigvis er de ytre omstendighetene, men hvordan du tenker om dem, som skaper stresset – da kan endringen skje både raskt og overraskende smertefritt.
Det første og viktigste steget er å legge merke til når tankene løper løpsk – når det mentale tempoet ligner mer på en miksmaster enn på målrettet refleksjon.
Du blir ikke mindre effektiv av å fokusere på én tanke om gangen – tvert imot. Det gir deg faktisk større kapasitet og bedre oversikt. Når tankene er ryddige og kroppen avslappet, er hjernen i balanse. De optimale hjernebølgene kobles inn, blodsirkulasjonen til hjernen er god, fordøyelsen fungerer og hjertet slår i riktig takt. Du er i synk – og nettopp da skjer det vi kaller Peak Performance. Det er fra dette stedet du tar de kloke valgene, holder energien oppe og presterer best – uten å slite deg ut.
Ofte handler det ikke om kravene rundt oss, men om gamle vaner – som at vi automatisk sier ja, fyller kalenderen og tror vi må være «på» hele tiden. Legg merke til når du tar på deg for mye: Gjør du det fordi det er nødvendig, eller fordi det gir en følelse av kontroll eller verdi? Hva skjer når et møte blir avlyst – skynder du deg å fylle det tomme rommet, selv om du kjenner at hodet allerede går i høygir? Eller gir du deg selv rom for en pause, et pusterom – en mulighet til å hente deg inn?
Å skru av miksmasteren krever ikke store tiltak. Ja, det finnes mange gode verktøy – fra mindfulness-teknikker til apper og kurs – og disse kan være til stor hjelp, spesielt hvis du liker strukturerte verktøy. Jeg har selv brukt slike metoder aktivt, særlig i småbarnsperioden hvor søvn var mangelvare og energien måtte porsjoneres nøye.
Men du trenger ikke nødvendigvis en app for å finne tilbake til ro og klarhet. Det viktigste er å fange øyeblikket før det koker over – og handle der. Pust dypt. Ta en fem minutters time-out. Gå en liten tur, lukk øynene, lag en kopp te. Noen går på toalettet bare for å få være alene noen minutter. Andre legger seg rett og slett ned på kontorgulvet – og står opp igjen som en bedre versjon av seg selv. Fremtidens arbeidsplasser forstår dette: hos noen selskaper finnes det allerede sofakroker og massasjestoler – ikke som luksus, men som verktøy for fokus, kreativitet og effektivitet.
Når du har funnet balansen som gir deg Peak Performance, er det fullt mulig å gire opp i kortere perioder – til krevende prosjekter eller personlige mål. Men forskjellen er denne: Du vet når du må gire ned igjen. Du tar ikke ut maks turtall hele tiden. Og da unngår du at kroppen sier stopp – før du selv rekker å si det.
Refleksjon for ledere: Når gir du deg selv rom til å lede med klarhet?
Som leder bærer du ikke bare ansvar for resultater, men også for å være et tydelig menneske – til stede, beslutningsdyktig og empatisk. I en hektisk hverdag er det lett å kjøre på autopilot og glemme å sjekke inn med seg selv. Men god ledelse starter nettopp der – med bevissthet. Bruk disse spørsmålene til å ta et steg tilbake og reflektere over eget tempo, mentale vaner og hvordan du påvirker både deg selv og dem du leder:
- Hvilke situasjoner gjør at jeg fyller kalenderen – selv når jeg vet at jeg trenger en pause?
- Hvordan påvirker mitt tempo og tankemønster dem jeg leder – både i det små og over tid?
- Hva legger jeg merke til i kroppen og hodet når jeg er i balanse – og når jeg ikke er det?
- Hvilke enkle pauserutiner kan jeg innføre for å hente meg selv inn i løpet av dagen?
- Hvordan kan jeg være en rollemodell for bærekraftig prestasjon – ikke bare høy ytelse?
- Om forfatter
Om skribenten: Aja Humm innehar den unike kombinasjonen som fiolinsolist/leder, gründer og lederutvikler. I løpet av sin 23 årige karriere som profesjonell musiker, har hun lært hva det vil si å prestere på toppnivå og ikke minst det å jobbe i team og takle nervøsitet og press. Hun har en Master of Music, er sertifisert MasterNLP og Meta coach fra Norge og USA, 3P Practitioner og studert med Tony Robbins og Dr. Cloé Madanes.