Dette er et tankevekkende funn også for norske ledere, som ofte opererer i et konsensusorientert miljø der det å «forankre» beslutninger er en del av kulturen. Men kanskje er det på tide å minne oss selv på verdien av å stå stødig i egne valg?

Hva viser studien?

Forskere ved Cornell University undersøkte hvordan folk reagerer følelsesmessig på egne beslutninger, sammenlignet med beslutninger de tok etter å ha fulgt råd fra andre. Resultatet var tydelig: deltakerne følte mer anger når de hadde fulgt andres råd som førte til dårlige utfall, enn når de selv hadde tatt det samme dårlige valget – på egenhånd.

Årsaken? Når vi tar egne valg, føler vi større grad av kontroll. Vi forstår hvorfor vi tok valget, og vi aksepterer lettere risikoen. Men når vi følger råd vi kanskje innerst inne var skeptiske til, og det går galt – da kommer angeren for fullt.

Hva betyr dette for deg som norsk leder?

I Norge vektlegger vi ofte kollektive prosesser og innspill fra teamet. Det er i utgangspunktet positivt – det bygger tillit og inkludering. Men det kan også føre til at man i frykt for å gjøre feil, skyver beslutningsansvaret over på andre: rådgivere, konsulenter, eller kolleger.

Denne studien minner oss om noe grunnleggende: Som leder blir du ikke først og fremst vurdert på hvem du lyttet til, men på hvilke valg du faktisk tok. Når du våger å ta eierskap – også til de vanskelige avgjørelsene – bygger du tillit over tid.

Når bør du lytte til andre – og når bør du stole på deg selv?

Forskningen sier ikke at du skal ignorere råd. Men den peker på at du bør være bevisst hvordan du forholder deg til dem. Her er tre refleksjonsspørsmål du kan bruke i praksis:

  1. Har jeg tilstrekkelig innsikt selv?
    Hvis du har erfaring og forståelse for situasjonen, er magefølelsen ofte godt forankret i realitet.
  2. Hva vet jeg om den som gir råd?
    Er det en person med forståelse for din kontekst, eller snakker de fra et generelt eller teoretisk ståsted?
  3. Hva står på spill i denne beslutningen?
    Ikke alle valg krever samme grad av analyse. Vurder hvor mye det faktisk betyr – og vær villig til å lære av feil.

Feil er ikke fiasko – det er ledelse

Ingen leder tar alltid riktige valg. Det som skiller de beste fra resten, er evnen til å ta beslutninger med tydelighet, lære av erfaring og ikke la seg lamme av frykten for anger. Norske arbeidsplasser med høy psykologisk trygghet – noe vi vet fra forskning på norske forhold gir bedre prestasjoner – tåler også at ledere prøver og feiler.

Så neste gang du står overfor et krevende valg: Hent innspill, lytt – men stol på deg selv. Angeren blir mindre, læringen større, og du fremstår som en tydeligere leder.

3 nøkkelråd for tryggere beslutninger som leder

Stol på deg selv
Du angrer sjeldnere på valg du har tatt på egen hånd enn på valg basert på andres råd. Egen dømmekraft gir følelsen av kontroll.

Vurder rådene kritisk
Spør: Har denne personen innsikt i min situasjon? Er rådet basert på forståelse – eller antagelser? Ikke alle råd er like nyttige.

Eierskap gir styrke
Å ta ansvar for egne valg – også når det går galt – bygger respekt og gir verdifull læring. Det er en sentral del av god ledelse.

Artikkelen er basert på internasjonal forskning publisert i Personality and Social Psychology Bulletin (2024), med faglig tilpasning til norsk lederhverdag av LederNytt-redaksjonen.

For å lære mer om temaet rundt beslutningstaking, kan følgende artikler på Ledernytt.no være nyttige:

  1. 5 tips for bedre beslutninger i hverdagen og livet
    Denne artikkelen gir konkrete råd for å forbedre dine daglige beslutninger, med fokus på bevissthet rundt egne følelser og viktigheten av å ta seg tid før man tar valg. 
  2. Personlig ansvar i lederskapet
    Her diskuteres betydningen av å ta personlig ansvar som leder, og hvordan dette påvirker resultatene i organisasjonen. 
  3. Gode beslutninger i toppledelsen – vanskeligere enn noen gang?
    Denne artikkelen tar for seg utfordringene toppledere står overfor i dagens raske endringsmiljø, og gir innsikt i hvordan man kan opprettholde robuste beslutningsprosesser. 

Disse artiklene gir verdifull innsikt og praktiske råd som kan styrke dine ferdigheter innen beslutningstaking og ledelse.