Babyboomere (1946-1966)

Denne generasjonen er kjent for å være hardtarbeidende og disiplinert. Personer fra denne generasjonen blir ofte ansett som lojale, kreative og livsnytere. Fordi generasjonen har vært så lenge på arbeidsmarkedet, vil babyboomere som regel gjerne fastholde den eksisterende kulturen, strukturen og prosessene. Dog vil de stadig gjerne utvikles og utfordres faglig, da de som regel har et høyt aktivitetsnivå. Arbeidsplassen har mulighet til å fastholde denne generasjonen lenger på arbeidsmarkedet dersom det sørges for å gi fleksible rammer slik at det er plass til aktiviteter på fritiden.

Les også: Mange slutter i jobben fordi de ikke får faglig og personlig utvikling

Generasjon X (1967-1979)

Denne generasjonen er likeledes kjent for å være hardtarbeidende og resultatorientert. Personer fra Generasjon X oppleves som motstandsdyktige, stabile og fokuserte. Generasjonen har ofte mer fokus på individet enn fellesskapet og på å skape resultater. Derfor er mange fra denne generasjonen også ledere. Motivasjon i form av lønn og forfremmelser er dessuten effektivt hos Generasjon X.

Les også: Finn gleden i arbeidshverdagen – skap ekstraordinære resultater

Generasjon Y (1980-1995)

Generasjon Y er IT-fortrolig, karrierefokusert og meningssøkende. Personer fra Generasjon Y blir generelt ansett som fleksible, utviklingsorienterte og lidenskapelige. De er glade for frihet, mening, fleksibilitet og mulighet for å tilrettelegge arbeidslivet, og de er i høy grad interessert i å skifte bransje og prøve nye muligheter. Dog er ledelse ikke nødvendigvis attraktivt for Generasjon Y, for det viktigste for medlemmene av generasjonen er at oppgavene er meningsfulle.

Les også: Karrieredesign – meningsfull karriere i et foranderlig arbeidsliv

Generasjon Z (1996-2011)

I likhet med Generasjon Y er Generasjon Z meget fortrolig med IT, da personene fra denne generasjonen er oppvokst med det. I tillegg er de meningssøkende og relasjonsorienterte. De kan oppleves som tidkrevende og etterspør feedback og medinnflytelse. Generasjonen bidrar med mange faglige kompetanser, tverrfaglig samarbeid, er fleksible og gode på feedback. Disse styrkene kan hjelpe arbeidsplassen med å fremme kunnskapsdeling og læringskultur. Videre er Generasjon Z dyktig på teknologi og sosiale medier. Arbeidsplasser som har hatt suksess med å fastholde medarbeidere fra denne generasjonen, har hatt fokus på den faglige utviklingen ved å anerkjenne fremskritt.

Les også: De aller fleste mennesker som går på jobb ønsker å bli en god variant av seg selv og gjøre sitt beste, men da må de også få tilpasset ledelse

Tekst: Cecilie Hals Hammernes  Foto: Istock.com  Kilde: HBR.org