En positiv innstilling er nøkkelen til suksess. Så hva gjør vi når tingene blir vanskelig?

Vi har ofte en vane for å la oss rive med av følelsene, inkludert følelser som frykt og frustrasjon. Disse følelsene påvirker igjen tankesettet vårt. Når livet sender oss problemer og utfordringer vi ikke så komme, handler det om hvordan vi griper utfordringene og i hvilken grad vi anser dem som uoverkommelige eller noe vi kan gjøre noe med. Fremtiden kan vi alltid gjøre noe med. Fortid er fortid og kan ikke gjøres om. Derfor er det viktig å tenke fremover, uansett hvor fristende det er å kjenne på dragsuget av følelsene i det som er. Følelsene er tross alt en viktig del av livet. For mange er de selve livet. Så her gjelder det å ta kontroll over både følelser og tanker, for å gi plass til nye tanker som kan skape nye erfaringer som igjen skaper nye følelser og opplevelser. Å riste av seg det gamle, det som skjedde i går, eller den ubehagelige samtalen vi hadde i dag, krever noe av oss; det krever evnen til å tenke fremover.

Gjør det til en vane å lene deg passe fremover, mest av alt overfor deg selv. Si til deg selv at «problemer er til for å løses», og kjenn etter at det gir en bedre holdning enn «dette klarer jeg/vi aldri» eller «nå blir det virkelig vanskelig». Selv om det delvis stemmer at det er «noe»- en del av det hele- du ikke «klarer» i den aktuelle situasjonen, er det skadelig for sinnet – og dine fremtidige resultater- å svartmale dagen i morgen. Den delen du ikke «klarer», skal du kanskje ikke bruke ressurser på. Tenk fremover. I morgen kan du treffe et menneske som snur opp ned på dine forestillinger og gir deg nye muligheter du ikke hadde trodd var mulig fra det mørket du satt i dagen før. Eller du kan tenke nye tanker som gir deg nye muligheter. Du kan skape muligheter. Så tenk fremover. La mulighetene komme til deg og grip etter nye muligheter. Den som taper mest på å være i forsvar, er deg selv.

Noen praktisk råd:

1. Ta deg litt fri og reis bort

Ta et skritt ut av dramaet og to steg vekk fra problemet. Koble ut kontrollbehovet og automatiske emosjonelle reaksjoner og se at tingene løser seg med eller uten din innvirkning også. La det gå et par dager der du frigjør deg fra det emosjonelle eller mentale presset og stresset. Frigjør plass i sinnet til de beste løsningene! Ta kraften din tilbake. Gi liv til nye visjoner.

2. Ha fokus på målet

Kanskje vi tar noen omveier noen ganger på grunn av uforutsette omstendigheter, men det er aldri for sent til å fullføre det du har begynt på. Hvis noen tror du har gitt opp, la dem tro det, men ikke la målet ditt forsvinne av synet. Ingen kan stjele drømmene dine. Ingen kan sabotere de langsiktige målene. Du bestemmer kursen, hver eneste dag. Du bestemmer din mestringsstrategi og hvordan du skal nå målene dine. Du kan ta kontrollen tilbake, under alle omstendigheter. La ikke eksterne faktorer undergrave din integritet. Stå for den du er, ikke det som skjer. Skriv ned de store målene og største drømmene uansett hvilke veivalg du står ved. La målet få deg tilbake på den plassen du skal ha. Det kommer alltid nye muligheter. Vær forberedt på det.

3. Fokuser på løsninger

Ha din egen brainstorming med deg selv eller noen som er minst like visjonær og positiv. Pessimistene eller dramatikerne kan prøve å vippe deg av pinnen. Da er det viktig å kjenne etter grensene for hvor problemet stanser og løsningene starter. Da Titanic gikk til bunns var problemet skjedd, men i kjølvannet reiste det seg opp flere sikkerhetstiltak som gjorde at skipene ikke fortsatte å seile på isbergene. Når du har vært på havets bunn, sjekk om det finnes løsninger som unngår at du havner der igjen, eller tenk; har jeg klart dette, kan jeg klare hva som helst. Lag gode løsninger for deg selv og andre. Tenk langsiktig. Snakk om løsninger, skap en arena for å diskutere fremtidens løsninger. Skriv dem ned. Før dagbok så du ikke mister alle de gode idèene underveis. En dag får du bruk for selv de minste detaljene.

“The greatest discovery of any generation is that a human being can alter his life by altering his attitude.”

— William James

4. Få positive innspill fra andre

Når noe er blitt vanskelig, ikke steng deg inne med problemene. Be venner og kolleger om positive innspill. Si rett ut at du trenger noen som kan tenke litt fremover sammen med deg. Si at du trenger positive innspill. Vær ydmyk for andres kompetanse og ønske om å hjelpe. Våg å vise deg sårbar, slik at andre kan få sjansen til å stille opp. Våg å be om hjelp og kjenn at et problem som deles ofte føles mye lettere etterpå. Snakk sammen om løsninger og bevar en positiv innstilling til hverandre. Vær gode venner for hverandre.

5. Sørg for positivt selvsnakk

Snakk deg selv opp. Skriv en liste over alt du er god på og har erfaring med, inkludert det du er motivert for å prøve ut. «Har gjort» og «Vil gjøre»- listen. Skriv det i en egen dagbok for fremtidsplaner og les gjennom denne hver dag. Lag din egen kompetansedagbok. Skriv gjerne et sted i Outlook som du sjekker hver dag også. Du kan også skrive ned det som har med nettverk å gjøre og hvilke ressurser du har tilgjengelig hvis du bare våger å ringe noen telefoner, dra på noen seminarer og lene deg frem over mot fremtiden. Minn deg selv om alle ressursene du har som venter på å mobiliseres. 

6. Husk at omstendigheter varer aldri evig- the only constant is change

Ingenting varer evig, samfunnet formes hele tiden. Nye arbeidsplasser vil skapes. Noen skaper sine egne arbeidsplasser og stadig flere samarbeider på tvers av sektorer og interesser. La deg inspirere av fremtidens muligheter og problemer. Oppdag hvordan problemer er til for å løses, så du kan påvirke omstendighetene med din holdning og ditt tankesett. Vær løsningsorientert og praktisk. Skap din egen fremtid så godt du kan.

Inspirert av Chris Widener, Success Partners, Texas, USA

Tekst: Anne Marie Iversen  Foto: Istock.com