Pandemien synliggjorde behovet for at bedrifter raskt må tilpasse seg endringer. Noen klarte å presse inn flere år med nødvendig endringsarbeid på bare noen måneder med ulike samarbeids- og videokonferanseverktøy, og fortsette å jobbe som om ingenting hadde skjedd. Suksessfaktorer var blant annet tydelige beslutninger fra toppledelsen, ildsjeler på tvers i organisasjonen, og tilgang til skytjenester - som gjorde det mulig for folk å jobbe eksternt.

Alt tyder på at både raske og viktige endringer vil fortsette fremover. For å unngå store overraskelser, og bli tvunget til hastetiltak hver gang noe skjer, må et selskap ha en struktur for å håndtere uventede scenarier. På engelsk gjerne kalt "resilience", kanskje fleksibilitet er den beste norske betegnelsen her.

Riktig verktøy - et krav

Finansiell planlegging og analyse er en viktig, men noen ganger glemt komponent for å gjøre bedrifter mer fleksible, slik at de bedre kan håndtere endringsprosesser. Det er derfor behov for verktøy som gjør det mulig å hele tiden undersøke både nåsituasjonen, og hvordan ulike endringer påvirker driften. Slike verktøy gjør det mulig å formalisere de prosessene som må til for å gjøre et selskap mer fleksibelt.

Tradisjonelle arbeidsmåter fungerer ikke lenger for bedrifter med ambisjoner om å raskt kunne takle og behandle endringer. Men tradisjonelle funksjoner for styring av økonomiske resultater, balanse og pengestrøm må selvfølgelig bestå.

Det som må legges til er verktøyfor å analysere virksomheten i detalj, for eksempel for å forstå forskjeller mellom ulike produkter og tjenester, geografiske markeder, og for å holde oversikt over markedstrender. Slike verktøy er automatiserte og bygges i skymiljøer, for eksempel for å håndtere de raske datastrømmene som trengs for å gjøre relevante analyser. AI er også en viktig del. Et eksempel er smart funksjonalitet for automatisk å fylle ut prognoser med dataene som trengs på forhånd. Dette gjelder både sanntidsdata og historiske data.

Et Formel 1-team kan være en god sammenligning. Beslutningene fra førere og teknikere fra et konkurrerende team under et race involverer løpende endringer. Kontinuerlig tilgang til en rekke data er derfor nødvendig for å kunne ta raske og korrekte beslutninger.

De gode nyhetene

Løsninger i form av skytjenester, som tidligere var forbeholdt store konsern, er nå også tilgjengelige for små og mellomstore bedrifter. Monte Carlo-simuleringer for å teste tusenvis av forskjellige scenarier er ett eksempel. Det krever ikke lenger egne store datasentre for å få tilgang til dem.

Selvfølgelig er det behov for flere investeringer enn i teknologiske løsninger for å skape fleksible selskaper. Men når både ledelsen og resten av organisasjonen bruker moderne verktøy for økonomisk analyse og planlegging, som harmonerer med gode teknologiske løsninger representerer det en uslåelig kombinasjon.

Les også: Kotters åtte stegs modell for endringer - ledernytt.no

Tekst: Michael Lengenfelder, visedirektør for Finansplanlegging- og analyse i Unit4. Foto: privat