En av de mest effektive måtene å holde på ansatte på er å tilrettelegge for personlig utvikling.

Men ifølge en omfattende undersøkelse utført av SD Worx opplever hele 1 av 4 at lederen deres regelrett hindrer dem i å utvikle seg. Av de spurte har kun 2 av 10 har en konkret utviklingsplan sammen med lederen sin. 

Samtidig svarer en tredjedel av ledere at de sliter med å gi sine ansatte opplærings-muligheter. Og til tross for den udiskutable betydningen av utdanning, oppgir nærmere en tredjedel av de undersøkte norske bedriftene at de har problemer med opplæring og utvikling. 42 prosent mener de ikke har tid til å gjennomføre opplæring. Dette kan bidra til å forklare hvorfor nærmere 6 av 10 av arbeidstakere i Norge ikke deltok på noen kurs det siste året.

– Samsidig ser vi at 34 prosent av selskaper har problemer med å tiltrekke seg ny talenter, og nesten like mange sliter med å beholde dem. For å konkurrere i kampen om talentene, bør selskaper revurdere hvordan de arbeider med kulturen i selskapet. God tilrettelegging for utvikling er et steg i riktig retning.

Les også: Lederens viktigste oppgave er å sikre talenter

Rekrutteringskampen tilspisser seg, samtidig som ledighet øker

Deltakerne i undersøkelsen tror heller ikke at det vil bli enklere i framtiden. Blant annet innen IT og teknologi vil det være underskudd på 40.000 folk i 2030. Rapport fra NAV bekrefter også mangelen på arbeidskraft. Tross dette ser man likevel at arbeidsledigheten i Norge øker.

– Påfallende nok svarer også 4 av 10 selskapene at de ikke har gjort noen endring i hvordan de rekrutterer, tross problemene de har med å tiltrekke seg arbeidskraft. 40 prosent av HR-ansvarlige i Norge sier at de sliter med å rekruttere kvalifiserte arbeidstakere, og de samme trendene ser vi også hos naboene våre, hvor Sverige (43%) og Danmark (42%) sliter med det samme.

 Les også: Rekrutteringsveileder for deg som jobber med ansettelser

En tredjedel ønsker heller ikke opplæring

60 prosent av nordmenn tror det vil være vanskelig å få seg ny jobb om de mister den de har i dagens arbeidsmarked. 41 prosent av arbeidstakere som er bevisste på at de trenger kontinuerlig utvikling for å holde dem attraktive på arbeidsmarkedet, selv om denne bevisstheten avtar med alderen, spesielt over 55 år, og en tredjedel ønsker seg ikke mer opplæring.

– Det er en paradoksal tid i arbeidsmarkedet for tiden. Bedrifter sliter med å finne kompetente folk, men ønsker ikke å lære opp sine egne. Over halvparten av selskapene i Norge mangler arbeidskraft, men har ikke endret rutinene for hvordan de rekrutterer. Og til slutt øker arbeidsledigheten, men 31 prosent sliter med å holde på folk. Det er tydelig at gode ledere må på banen for å snu de negative trendene, avslutter Alvestad. 

Les også temaserien: Bli en fremragende leder!

Kilde: pressemelding.