AI har et enormt potensial når det kommer til å totalt forandre cybersikkerhetsindustrien. Til tross for at bruken av AI blant cyberkriminelle overvåkes og analyseres nøye, har bruken eksplodert også her. AI brukes nå til alt fra å skape fullstendig realistiske phising-e-poster, til å øke produksjons hastigheten av skadelige filer. 

Den gode nyheten er at AI også brukes av sikkerhetsindustrien, blant annet for å hindre at phising-eposter noen gang når innboksen din. Teknologien reduserer også mye av tiden IT-folk bruker på å luke ut såkalte «falske positiver». 

Som med all ny teknologi er læringskurven bratt og nye selskaper knytter AI til stadig nye funksjoner og tjenester. Når jobben din er å beskytte selskapet fra det stadig voksende trusselbildet, er det essensielt å vite hva teknologien du skal investere tid og energi i faktisk gjør - og at den leverer, før du går i gang. 

Tilnærm deg det som et jobbintervju

Så hva skal du se etter når du skal inkorporere AI i din cybersikkerhets-strategi? Vi anbefaler å tenke på det som et jobbintervju. Vurder effektiviteten, brukervennligheten og påliteligheten ordentlig, og still gode spørsmål.

Her er spørsmålene jeg ville stilt:

Hvordan brukes AI til å styrke cybersikkerhetsfunksjonene?

En av fordelene med kunstig intelligens er kreativiteten og evnen til å ta uventede, men likelvel geniale, beslutninger. Se etter en løsning som bruker AI for å forhindre trusler som andre leverandører ikke engang kan oppdage. Spør om deres innovasjonssyklus og hvilke trusler de ser i horisonten. 

Hva er cybersikkerhet?

Les også: Kunstig intelligens som verktøy og støtte for ledere - ledernytt.no

I hvilken grad er AI-funksjonen ekspert på sitt område? 

Selskaper haster av gårde for å putte inn AI i sine produkter og tjenester i en eller annen form Det er likevel ikke nødvendig å betale for begrensede AI-funksjoner. Be om tredjepartsvalidering av nøyaktighet til AI-løsninger for å avgjøre om de gir reell verdi eller bare skaper mer støy.

Les også: AI og diskriminering: Får AI dårligere publisitet enn den fortjener? - ledernytt.no

Tekst: Pål Aaserudseter, Sikkerhetsarkitekt Check Point Norge