At mange overtidstimer kan slite på helsen er kjent. Nå viser en ny studie mer eksakt hvilke risikoer som omfatter lange arbeidsdager.

Blir du ofte tvunget til å jobbe overtid? Da vet du sikkert at dette kan innebære økte helserisikoer. En omfattende studie med deltakere fra Danmark, Finland, Sverige og England, har nylig blitt gjennomført for å finne ut mer spesifikt hvilke konsekvenser lange arbeidsdager kan ha, skriver avisen Arbetsliv.

Om du jobber mer enn 55 timer i uka, kan du ha 40 prosent større risiko for å få hjerteflimmer sammenlignet med personer som jobber 35-40 timer i uka.

Les også: Stress ned med gode relasjoner på jobben. 

 

Personer med lang arbeidstid mosjonerte mindre, var oftere overvektige, samt røyket og drakk mer enn andre. Hjerteflimmer kan i sin tur føre til økt risiko for blodpropp og infarkt.

I Sør-Korea har lange arbeidsdager lenge vært et kjent problem. Derfor har myndighetene innført en ny retningslinje som innebærer at medarbeidernes datamaskiner blir låst kl.20 hver fredag, for å unngå helgearbeid.

Sør-Korea har også noen av de lengste arbeidsdagene i verden, med en gjennomsnittlig arbeidstid på 2739 timer per år i den statlige forvaltningen. Det er 1000 timer mer enn i andre industrialiserte land.

Kilde: Arbetsliv

Les også: Slik skaper du effektivitet i verdensklassen.