Det viser den årlige kartleggingen av unge i arbeidslivet, Young Professional Attraction Index (YPAI) fra Academic Work.

– Vi ser et ganske stort gap mellom hva unge ønsker seg, og hva mange arbeidsgivere ønsker fra dem. Særlig for utviklere ser vi at majoriteten ønsker å kunne jobbe fra hjemmekontoret, mens de fleste arbeidsgivere tilsynelatende vil ha utviklerne på kontoret, sier Mats Furulund, administrerende direktør i Academic Work.

Han peker på at det kan være flere utfordringer for unge på hjemmekontor, enn for de som er mer erfarne i arbeidslivet.

– De fleste opplever at det å jobbe fokusert fungerer best hjemme, men det forutsetter at du kjenner oppgavene dine. Mange unge har behov for veiledning og støtte, og det er ikke alltid like lett fra et fleksibelt arbeidssted. Det krever mer av lederne.
Undersøkelsen viser at tre prosent av unge aldri ville akseptert en jobb som krever at de primært må være på kontoret.

Dette må arbeidsgivere tilby for at unge skal jobbe fra kontoret

Unge arbeidstakere ble også spurt om hva en arbeidsgiver må tilby for at de skal ønske å jobbe primært fra kontoret. De fleste mener at et godt arbeidsmiljø er det viktigste (32%), fulgt av fleksibilitet i arbeidstid (25%) og gode og hyggelige kolleger (24%).

– Vi ser også et paradoks i at unge ønsker hjemmekontor, men også er mer opptatt av det sosiale. Når de søker dette på kontoret, kan de også oppleve at de ikke får det de trenger, fordi mange er på hjemmekontor. Det er viktig at selskapet, gjennom ledelse, aktivt jobber for å skape en kultur som gjør det attraktivt å møtes.

Les også: Hjemmekontor? Slik får du bedre struktur - ledernytt.no

Han peker også på at fleksibilitet kan være så mangt.

– I og med at fleksibilitet er såpass viktig, er det like viktig at selskapet er tydelig på hva dette innebærer akkurat i deres virksomhet. Dette kan dreie seg om arbeidstid og sted, og samtidig at man er tydelig på hvorfor det eventuelt er viktig å være til stede kontra å kunne jobbe hjemmefra, sier Furulund.

I undersøkelsen sier 13 prosent at det å være en del av et team og det sosiale på kontoret er helt nødvendig. Like mange mener at utstyret på kontoret må være bra.

12 prosent av de unge sier at de ønsker seg et eget rom på kontoret og 9 prosent ønsker at arbeidsgiver skal være tydelig på hvorfor rollen krever at man jobber fra kontoret.

16 prosent sier at den geografiske lokasjonen er avgjørende, mens 9 prosent ønsker seg økonomisk kompensasjon av transporten til kontoret.

Undersøkelsen er gjennomført i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Nederland og Sveits. Norge har den høyeste andelen unge som kan tenke seg å jobbe i hovedsak fra kontoret, på linje med andre nordiske land, mens de unge arbeidstakerne i Tyskland i minst grad ønsker å være bundet til kontoret.

Les også: Ansatte med hjemmekontor opplever større psykologisk stress enn de som bare jobber på arbeidsplassen sin - ledernytt.no

Om undersøkelsen

Academic Work gjennomfører hvert år undersøkelsen Young Professional Attraction Index (YPAI) som kartlegger unge arbeidstakere og deres syn på arbeidslivet. Undersøkelsen er i 2023 besvart av over 1100 personer i Norge, som enten er under utdanning eller er inntil fem år inn i sin karriere. Undersøkelsen måler blant annet Norges mest attraktive selskaper og hvilke egenskaper som er viktigst i valg av arbeidsgiver.

Kilde: pressemelding.