Store, globale selskaper benytter derfor en rekke innovative metoder for å ivareta sine ansattes helse og trivsel på jobb.

Her er noen eksempler på selskaper som tilbyr uvanlige arbeidsgoder for å holde sine ansatte lykkelige og deres rekrutterings-innboks full av gode kandidater.  

Google

Når det gjelder å motivere sine ansatte, kan det trygt sies at Google skiller seg ut fra resten. Google ble i 2014 kåret til "Best Company to Work For" av Fortune Magazine.

På hovedkontoret i California kan de ansatte velge måltider fra en rekke kafeer og restauranter, uten å betale for det. De som jobber for Google får både frokost, lunsj og middag dekket av arbeidsgiveree. Det samme gjelder Yahoos og Facebooks ansatte i USA. Også her i Norge har undersøkelser vist at mattilbudet på jobb er av en viss betydning. For eksempel fant en undersøkelse at 25 % av de ansatte mente at mattilbudet var svært eller veldig viktig.. Videre var maten på jobb viktigst for menn, og maten de fleste ønsket seg var hjemmelaget.

Da er det kanskje ikke så rart at Google og Facebook frister med gratis måltider. Ikke bare er gratis måltider et trekkplaster for nye og talentfulle arbeidstakere. Du sørger også for å gi de ansatte påfyll av energi i form av sunn og god mat.

  • Flere frynsegoder ved å være ansatt hos Google:
  • Hårklipp på campus.
  • Spillrom med bordtennis, biljard og fotball.
  • Klesvask og renseri.
  • Lege/medisinsk personell.

Airbnb

Flere globale selskaper tilbyr yoga i arbeidshverdagen for å ta vare på sine ansattes trivsel og velvære. Blant virksomhetene som tilbyr yoga i løpet av arbeidsdagen er Airbnb. I følge dem selv gjør de dette for å viske ut skillet mellom hjemme og jobben.De ansatte skal med andre ord føle seg hjemme. Derfor har hovedkontoret til Airbnb i tillegg både kjøkken, bibliotek og et stort grøntareal.

Airbnb tilbyr også egne rom for meditasjon. Det er gull verdt for ansatte som trenger hjelp til å håndtere stress og store arbeidsmengder. Det kan også føre til bedre konsentrasjon og beslutningsevne.

Mange selskaper legger også stor vekt på den fysiske helsen til sine ansatte. Nike tilbyr alle sine ansatte på hovedkontoret i Oregon gratis bruk av en rekke treningssentre. De har også en egen treningshal, kunstgressbane og en basketballbane. Enkelte selskaper tilbyr også innendørs klatrevegg, akupunktur og fysioterapi. Og Google har en bowlingbane!

Dropbox

Både Dropbox og Airbnb tilbyr sine ansatte bordtennis. Men til hvilket formål?

De siste årene har det blitt stadig mer populært å snakke om kontorkultur. Selskaper som Dropbox og Airbnb har derfor begynt å tilby sine ansatte bordtennis i arbeidstida. Ideen er at det skal øke produktiviteten til de ansatte og føre til bedre kultur. Bordtennis er en god måte å stimulere hjernen og utvikle taktisk tenking. I tillegg er et slag bordtennis en god avkobling fra hverdagsmaset.

Noen har faktisk omtalt bordtennis som den beste hjernetrimmen som finnes, nettopp fordi spillet aktiverer mange ulike deler av hjernen, fra kordinasjon og motorikk til planlegging og strategisk tenking.

På grunn av alle ovennevnte grunner kan man påstå at bordtennis øker produktiviteten til de ansatte. I tillegg er bordtennis inkluderende og sosialt. Alle kan spille bordtennis, uavhengig av alder eller vekt og fysisk form.

Powernaps i arbeidstiden

Både Google og Facebook tilrettelegger med hvilerom og spesiallagde hvilestoler som skal gjøre det enkelt for sine ansatte å ta en powernap en gang i blant.

Kanskje du har ansatte som reiser mye, og derfor får lite eller dårlig søvn. Eller kanskje du har mange småbarnsforeldre, som står opp mange ganger i løpet av natten? Et hvilerom eller mulighet til å legge seg nedpå kan potensielt gjøre virksomheten din mer lønnsom. De ansatte vil bli mer effektiv og opplagt. Muligheten til å koble av kan også bidra til bedre perspektiv og beslutningsevne.

En powernap gir økt konsentrasjon og nye krefter til å fortsette arbeidsdagen. I tillegg har forskning vist at det kan ha tydelige helsefordeler, blant annet ved å redusere stress, depresjon og angst .Det er med andre ord mange grunner til å innføre en spansk 'siesta' på kontoret.

Konklusjon

Det er ikke uten grunn at flere globale selskaper går utradisjonelle veier for å gi sine ansatte en komfortabel hverdag. Gratis og sunne måltider, kombinert med treningsmuligheter og yogarom kan lønne seg for virksomheten din. For ikke å glemme bordtennis og hvilerom, som både kan øke produktiviteten til de ansatte og redusere stress.

Tekst: Sunniva Hamren. Gründer av Frisky.no som er blogg om helse, ernæring og yoga. 

Sunniva.jpg