Det å være leder, det vil si å inneha en lederstilling, er en rolle. Lederskap er imidlertid hvordan du er og står i denne rollen.

Lederskap er også så mye mer, både i og utenfor formelle roller. Lederskap er å ta stand, stå opp for noe, gjerne i lyset av et større speilbilde enn deg selv.

For meg er det å stå opp for kvinner for å øke deres styrke, påvirkning og synlighet i maktposisjoner et mål eller en livslang intensjon. Ikke for at kvinner skal bli overrepresentert, men rettferdig representert i verden som per i dag ikke er slik, hverken i politikk, på eiersiden, i lederposisjoner eller i andre maktposisjoner.

Så hvorfor dette engasjementet? Jo, i rettferdighetens navn, når kvinner utgjør halvparten av verdens befolkning, er det rettferdig, naturlig, demokratisk og fremtidsrettet. Slik er det ikke i dag, selv om behovet er overmodent.

Vi kan ikke gi et mett barn og et sultent barn like mye mat. Den mette blir overmett, og den sultne er fortsatt sulten.

Mitt fokus for en bærekraftig verden, er nettopp å sette fokus og ressurser på kvinners lederskap. Det er det jeg kaller lederutvikling og personlig utvikling av kvinner.

Skal du som kvinne utvikle ditt lederskap, både i, på vei inn i eller i søken etter ditt lederskap, så må du kunne gjøre og arbeide for noe du virkelig tror på og brenner for. Det er dette lederskapets motivasjon er tuftet på.

Så hva er det for deg? Et smart sted å starte er ved verdiene dine. Du er ikke organisasjonen du jobber for, men du som leder må målrette deg, slik at dine verdier er harmoniske med hensyn til rammene rundt, blant annet organisasjonen du er leder i.

Er du veganer, vil du neppe brenne for å selge og promotere en bedrift som selger rødt kjøtt og vice versa. Selvfølgelig kan du klare det, men du blir aldri 100 prosent dedikert, naturlig nok.

De fleste mennesker ønsker å leve et meningsfylt liv med en jobb der en føler at en gjør en forskjell.

Start med å spørre deg selv:
Er jeg leder i den rette organisasjonen, leder jeg på den måten som er riktig for meg? Er det her jeg brenner og får brukt potensialet mitt, slik at det kommer mest til nytte for samfunnet og de rundt meg? Eller brenner jeg meg ut på feil sted?

«Doing the being» – Gjør det du er!
Det er best for deg, og for organisasjonen som passer deg, og for samfunnet.

Da er du der at forskjellen mellom det å gjøre og det å være, utviskes, og du utøver ledelse med autentisk lederskap.

Det er da du gjør en forskjell.

Les også: Vær en autentisk leder – skap større trygghet og tillit - ledernytt.no

 

6359563_4797561 (1).jpg

Tekst: Eva Søgnebotten. Hun er daglig leder og gründer av BeNow. Eva har i tillegg  års erfaring som jurist fra offentlig virksomhet og privat næringsliv, herunder egen juridisk praksis og ledererfaring fra Forsvaret. Hun har også bred lokalpolitisk og kommunal erfaring, blant annet en periode som varaordfører.  Foto: privat og Istock.com