Å identifisere vaner og tankemønstre

Hun mener at vi må identifisere hvilke vaner og tankemønstre vi har – bevisste som ubevisste, og se på om de tjener våre verdier og mål i livet. Motstandsdyktighet bygger du ved å praktisere og utvikle produktive og støttende livsverdier, atferd og vaner, og bryte ut av det reaktive mønsteret. Har du havnet i det reaktive mønsteret, så kan du trykke «Reset-knappen» for å nullstille deg.

Før utbruddet med Covid-19, la hun merke til at mange hadde et veldig høyt tempo. Vi våkner for å sjekke telefonen, går på jobb for å sjekke den igjen, reagerer oss gjennom innboksen, sjekker telefonen igjen, holder oss opptatt gjennom dagen, sover, og så gjør vi det samme om igjen, skriver hun.

Fra sin konsultering med bedrifter og i sine foredrag, hører hun ofte mennesker si noe sånt som: «If i just keep my head down and work hard, everything will fall into place»- hvis jeg bare holder hodet lavt og jobber hardt, vil alt falle på plass. Dessverre, sier Grady, mister mange veien sin, fordi de bare reagerer seg gjennom livet. De slutter å styre veien selv.

Når vi går på autopilot

Anne Grady er en internasjonalt anerkjent foreleser og forfatter. Hun har en Master i Organisasjonskommunikasjon og har skrevet boken Strong enough: Choosing courage, resilience and triumph og 52 Strategies for life, love and work. Til høsten gir hun ut boken Mind Over Moment. Du kan lese mer om henne her.

Grady skriver at «det er lett for å bli revet med ved å være så opptatt, og reagere seg gjennom livet, så du ikke oppnår det som er viktigst for deg». Hun mener pandemien stoppet oss, og kan være den drastiske måten vi blir tvunget ut av vanemønstre. «It often takes something drastic to force us out of our habit patterns”, skriver Grady.

Hva om du kunne frigjøre deg fra rotteracet, høyt tempo, og det automatiske reaksjonsmønsteret i hverdagen, trykket på en «Reset-knapp», og redefinert livsmålene dine? Samtidig som du bygger motstandsdyktighet underveis. Det er mulig, skriver Grady. Hun mener at det å nullstille seg og bruke mindfulness kan gi gode resultater.

Både ledere og medarbeidere kan ha nytte av kjennskap til verktøy som gjør dem motstandsdyktige. Ofte handler det om å sette grenser og lære seg å kontrollere tankene.

“Motstandsdyktighet er en muskel, og dette er din mulighet til å bygge den sterkere», skriver Grady. Her er noen av hennes råd for at du kan bekjempe angst, og bygge deg sterkere, mer motstandsdyktig og smart:

1. Utvikle et motstandsdyktig tankemønster - develop a resilient mindset

Et motstandsdyktig tankemønster er et sett med tanker og verdier – ting du tror på og lar deg lede av – som påvirker selvbildet ditt og hvordan du ser på deg selv, hvordan du samhandler med andre, og hvordan du reagerer på usikre tider.

Først må du forstå hvordan hjernen fungerer skriver Grady. Den er bygget for å beskytte oss mot farer. Vi tenker gjerne på hvordan vi kan beskytte oss, istedenfor hvordan vi kan utvikle oss og vokse. Så legg merke til hvordan du tenker og hvordan hjernen din fungerer, for å utvikle et mer motstandsdyktig tankemønster.

2. Bli tydelig på hva som er dine prioriteringer - get clear on your priorities

Motstandsdyktige mennesker passer på at handlingene deres samsvarer med deres intensjoner og mål ifølge Grady. Prioriterer du det som gir mest mening for deg? Som bygger opp under talentene dine? Som utvikler deg som menneske, så du kan være deg selv på ditt beste? Prioriterer du aktiviteter som bygger opp under dine mål?

Kanskje må du utenfor komfortsonen og ta mer initiativ for å komme dit du vil. Noen drømmer krever veldig konkret innsats i form av praktisk gjennomføring. Bruk tid på aktiviteter som styrker din mentale og fysiske helse, og sett deg nye mål.

3. Vær takknemlig - find unlikely gratitude

Å praktisere takknemlighet kan gi bedre motstandsdyktighet og har dokumentert effekt på humør og søvn, beslutningsevner, relasjoner, lavere blodtrykk, smertelindring og depresjon, skriver Grady. Alle situasjoner gir en mulighet til å velge din reaksjon og tolkning.

«Every situation, especially the cruddy ones, provides an opportunity to choose your interpretation. Plus, when we attune our attention to the good things, we find more of them because we find what we’re looking for”, skriver Grady.

Grady skriver at de mest motstandsdyktige menneskene bruker proaktivt positive følelser og emosjoner som takknemlighet og optimisme. De viser og utøver jevnlig takknemlighet. De strekker de seg mot muligheter heller enn å være passiv, og oppdager dermed enda mer å være takknemlig for. Takknemlighet har dokumentert effekt.

«Gratitude has been proven to be the single best predictor of well-being and a strong determinant of resilience. People who practice gratitude have improved sleep, mood, decision-making, relationships, lower blood pressure, fewer aches and pains and fewer bouts of depression. The benefits are almost immediate”.

Psykologiprofessor David DeSteno som har skrevet boken Emotional Success – the power of gratitude, compassion and pride, har forsket på takknemlighet og medfølelse i organisasjoner. Han mener at disse verdiene kan forsterke evnen til utholdenhet og prososial motivasjon på vegne av gruppen. Dette henger nært sammen med det at du forstår at det du bidrar med til gruppen, skal til for at den og du skal overleve over tid.

Tekst: Anne Marie Monsen

Kilder: https://www.annegradygroup.com/books/ / Anne Grady / Success.com