Ragnhild Vea
Det var overhodet ikke naturlig for meg å være strukturert forteller Ragnhild Hannoschøck

Var pålogget døgnet rundt alltid tilgjengelig.

Ragnhild Hannoschøck Vea er blant annet medeier i WP Skolen og jobber som mentor og webdesigner. Fembarnsmoren og gründeren gikk fra å mangle struktur til å skape rutiner som har gjort at hun holder seg på topp.

– Når du jobber for deg selv, trenger du absolutt rutiner. Tidligere var jeg pålogget døgnet rundt og var alltid tilgjengelig. Jeg svarte på alt som kom inn – når det kom inn. Ingen skulle vente på meg! Men samtidig var jeg klar på at det ikke skulle gå ut over ungene, så i stedet gikk det ut over meg, jeg satt til langt på natt med kundeprosjekter. Sånt tærer i lengden, selv om jeg elsket jobben min og hadde masse å gjøre. Jeg skjønte at det ikke kunne fortsette sånn.

– Derfor satte jeg sammen mine egne rutiner som jeg gjorde hver dag.  Nå har det utviklet seg til et helt system som gjelder for en hel måned. Det var overhodet ikke naturlig for meg å være strukturert – jeg var skikkelig god på å sjonglere tusen baller. I en samtale fikk jeg spørsmålet «Hva er den egenskapen du mangler»? Svaret trengte jeg ikke tenke på – det var struktur. I dag er jeg faktisk ganske strukturert, får til og med kommentarer fra andre på hvor strukturert jeg er! Men dette kommer ikke naturlig for meg, og derfor må jeg vedlikeholde det ved å ha rutinene på plass og følge dem.

– Tre av de viktigste og mest effektive rutinene er disse: Telefonen skal ikke sjekkes før alle barna er avlevert på skolen og jeg kommer hjem igjen. Når du åpner meldingene og e-posten, suges du rett inn i andres agenda og utfordringer. Det blir du stressa av – hodet er allerede i gang med å finne løsninger. Før jeg begynner å jobbe, oppdaterer jeg så dagsplanen min samtidig som jeg drikker en kopp kaffe. Hva er de tre tingene jeg skal få gjort i dag? Det er ikke bare jobbting, det gjelder for hele hverdagen min. Det tar faktisk tid å bake kake til 17. mai – du må velge bort noe annet. Hva er viktigst? Og hvilke pri-oppgaver har du for hvert mål? Den tredje viktige rutinen er at vi har gjort frokost/matpakke-tiden hellig. Ingen skjerm, for noen av oss. Men skikkelig frokost, tid til å hjelpe, snakke og forberede skoledagen, avslutter Hannoschøck Vea.

FOTOGRAFIE ERIK KOTTIER
Siden jeg er mye borte, har jeg ikke samvittighet til å gå på treningsstudio. forteller Trine Bjelke-Holtermann

Rutiner holder meg frisk

Trine Bjelke-Holtermann er tannlege og eier og driver klinikken Kjeller Tannhelse. Hun er leder for mange behandlere på klinikken, og har en aktiv rolle i tannlegebransjen internasjonalt ved at hun blant annet holder kurs. Hun mener at rutinene hun og familien følger, hjelper dem til å holde seg frisk og mentalt rustet til å takle en krevende hverdag.

– Jeg er veldig bevisst på at jeg er det eneste jeg har for å holde meg frisk. Det er utrolig viktig for meg å holde på en del rutiner for å klare å fungere. Jeg reiser en god del og holder kurs, og det er viktig for meg å passe på å få sove nok. Når jeg er hjemme, starter jeg dagen kvart over fem med å gå 45 minutter tur med hunden. Deretter gjør jeg litt yoga. Vi er veldig opptatt av hva vi putter i munnen, og velger hovedsakelig kortreist mat som vi lager fra bunnen av. Grunntanken er at kroppen skal få i seg nok byggeklosser. Hvis ikke kroppen får den næringen den trenger, klarer vi ikke det kjøret med at vi hele tiden skal prestere i de ulike rollene vi har.

– Vi har ikke veldig mye tid sammen i ukedagene, men bruker ofte den tiden vi har til å lage mat med åtteåringen vår. Siden jeg er mye borte, har jeg ikke samvittighet til å gå på treningsstudio. Men jeg passer på å få nok aktivitet likevel. Å gå tur med hunden og gjøre yoga er viktig for meg. I tillegg kan man utnytte litt tid her og der til å røre på seg. Jeg tar for eksempel knebøy med åtteåringen på ryggen, det tar ikke mange minuttene.

– En annen rutine som er viktig for meg, er å styre tankene mine. Det er superviktig for meg for å klare å holde meg i riktig energi, spesielt når det er tøft og jeg står i motgang. Jeg prøver å feire små seire, holde fokuset og ta vare på det som er viktig og betyr noe. Det er en overlevelsesmetode jeg har lært meg underveis, da det har vært perioder med økonomisk motgang. I stedet for å fokusere på at det ikke var penger på konto, feiret jeg at det kom fire nye pasienter den dagen. Er du så heldig å ha en god sparringspartner hjemme, betyr det mye. Det er fint å kunne lufte tanker og ha gode samtaler på det som er vanskelig, avslutter Bjerke-Holtermann.

panel2
Om kvelden går jeg igjennom hva jeg skal utrette dagen etter, forteller Jon Erik Kvamme

Gode rutiner er avgjørende for komme dit jeg vil

Jon Erik Kvamme jobber som selvstendig konsulent innen velværebransjen, og er veldig tydelig på at han drives av fremdrift.

– Jeg føler jeg har suksess når jeg har fremdrift ikke bare i business, men også på andre viktige områder i mitt liv: familie, egen helse og at jeg blir et bedre menneske. Disse henger veldig sammen og påvirker hverandre. Sliter du på hjemmefronten, vil det garantert påvirke jobben. Å skape gode rutiner er avgjørende for å komme dit jeg vil. Ellers havner jeg bare dit vinden blåser. Gode rutiner er avgjørende fordi de over tid skaper gode vaner og som Aristoteles sa: We are what we consistently do, excellence (or success) then, is therefore not an act, but a habit
– På helsesiden gjør jeg litt yoga hver morgen i tillegg til å trene minst tre ganger i uken. Jeg drikker en teskje eplesidereddik og sitron i vann hver morgen. Disse skaper et alkalisk miljø i kroppen og det sies at ingen sykdom kan trives i et alkalisk miljø. Og vi vet jo hvor viktig vann er for kroppen.

– Våre tanker styrer våre handlinger og dermed vår suksess. Det er fort gjort å stagnere. Derfor jakter jeg stadig på nye ideer, ny kunnskap og nye måter å gjøre ting på. Så jeg leser cirka et kvarter med selvutvikling om morgenen.

Og så har jeg et triks som mange ikke vet om. Siden jeg jobber med plantemedisin så vet jeg hvor effektive de kan være på å styrke også det mentale. Eteriske oljer pustet inn går rett inn i det limbiske system i hjernen og påvirker hormoner, følelser og minner. Jeg bruker for eksempel appelsin som er bra mot stress fordi den reduserer stresshormonet kortisol. Rosmarin øker fokus og kan bedre hukommelsen med opptil 70 prosent. Og puste gjør jeg uansett så det er veldig enkelt å bruke. Men pass på å bruke helt rene oljer!

– Suksessguru Tony Robbins snakker om at alt vi gjør og presterer avhenger av vår mentale tilstand. Våre følelser styrer våre beslutninger og handlinger. Skal vi gjøre positive endringer så må vi komme i en positiv mental tilstand. Så jeg «programmerer» det bevisste og det underbevisste hver morgen ved å skrive ned, si høyt og meditere kort rundt tre ting som jeg er takknemlig for, tre ting som «jeg er», tre ting som «jeg gjør» og tre ting som «jeg har». Som for eksempel at «jeg er rå til å prioritere» eller «jeg lytter aktivt og skaper tillit». Så hver morgen er jeg verdensmester og det er et fantastisk utgangspunkt!

– Om kvelden går jeg igjennom hva jeg skal utrette dagen etter. I stedet for å tenke aktiviteter, tenker jeg på hovedmål. Det er lett å ha fokus på aktiviteter og miste synet av målet. Så tenker jeg: Når dagen i morgen er over og jeg er utrolig fornøyd med det jeg har oppnådd, hva er de tre viktigste tingene jeg har utrettet? Og så starter jeg med det vanskeligste først. Da går resten av dagen som en drøm, avslutter Kvamme.

Tips til morgenrutiner for optimal suksess

De aller fleste ledere og gründere sover ikke «utpå» - de står tidlig opp og har spesifikke rutiner som de følger slik at dagen blir optimal. Her er noen tips til hva du kan innføre av rutiner om morgenen. Du kan bruke to timer, én time eller tretti minutter totalt – dette finner du ut av underveis. Så start gjerne med en time, med ti minutter på hver del, og føl deg frem til hva som passer for deg.

1) Les

Dette kan være lurt å gjøre det med en kopp kaffe med det samme du står opp. Utsetter du det, blir det ikke gjort senere. Les noen sider i en bok du kan lære noe av eller bli inspirert av. I løpet av et år blir dette hyllemetere med bøker! Og du ligger langt foran de som tenker at «jeg tar det i helgen».

2) Tren litt

Visste du at bare ti minutter med øvelser om morgenen kan få deg i bedre form? Finn to–tre øvelser, for eksempel situps, armhevinger og knebøy, og gjør disse hver morgen.

3) Affirmasjoner

Både idrettsutøverer, skuespillere og millionærer bruker affirmasjoner – eller «positivt selvsnakk». Men dette er noe alle kan gjøre. Det handler om å fortelle hjernen din hva du forventer eller ønsker. Underbevisstheten din vet ikke forskjell på fantasi og virkelighet, så programmer den med det du ønsker, i stedet for negativt selvsnakk. Affirmasjonene bør inneholde hva du vil (hvor du forventer å være i fremtiden), hvorfor du vil det (minner deg på grunnene dine slik at du ikke gir deg), og hva du er villig til å gjøre for å komme dit (slik at du kan handle nå!).

4) Stillhet

I stedet for å starte dagen med stress og hektiske aktiviteter, bør du starte med minimum ti minutters stillhet. Da fokuserer du hjernen og får en ro som hjelper deg å starte dagen på best mulig måte. Mange synes meditasjon er vanskelig, så det kan hjelpe å bare sitte stille med øynene lukket og tenke deg at du har et «skjold» rundt hodet. Når tanker dukker opp, ser du for deg at de treffer skjoldet, slik at de ikke kommer inn i hodet ditt.

5) Visualiser

Dette kan minne om affirmasjoner i trinn tre, men det er en viktig forskjell. Der affirmasjonene gir deg en retning mot et fremtidig mål, handler visualisering om å se for deg handlingene du trenger å utføre for å komme dit. En langrennsløper vil for eksempel kunne ha en affirmasjon som sier at hun ønsker å vinne et viktig mesterskap. Visualiseringene handler om at hun ser for seg hvordan hun hele tiden går raskere, spurter opp bakkene og staker i full fart inn mot mål. Altså – hun ser for seg aktivitetene FØR hun gjør dem.

6) Skriv

Før dagbok, slik at du følger med på fremgangen din mot suksess! Et par linjer er nok.

(kilde: TheMiracleMorning.com)

Tekst: Inger Lise Kontochristos