1. Bittersweet av Susan Cain

I denne boken utforsker forfatteren kraften i den bittersøte personligheten, og avslører en misforstått side av mental helse og kreativitet, samtidig som den tilbyr et veikart for hvordan man kan møte sorg for å leve livet fullt ut. Boken erkjenner at lys og mørke, fødsel og død – bitter og søt – alltid er knyttet sammen med hverandre. Hvis du finner trøst eller inspirasjon i en regnfull dag, eller reagerer sterkt på musikk, kunst og natur, så identifiserer du deg sannsynligvis med den bittersøte sinnstilstanden. Tristhet kan være din superkraft.

Cain bruker en blanding av forskning, historiefortelling og memoarer for å utforske hvorfor vi opplever sorg og lengsel, og hvordan det å omfavne bittersøtheten er den sanne veien til kreativitet og forbindelser.

2. Dearing Greatly av Brené Brown

De fleste av oss ønsker helhjertede, meningsfulle liv. Men hva stopper oss? I boken Dearing Greatly antyder Brown at det som stort sett holder oss tilbake, er den utbredte troen på at sårbarhet er en svakhet. Men hvis du kan omfavne sårbarheten din, vil du oppdage at det faktisk er din største styrke. Forfatteren mener at sårbarhet er kilden til ekte forbindelse med andre. I Daring Greatly lærer du hvordan du kan leve et helhjertet liv og samtidig bli en bedre leder, forelder og ektefelle i prosessen.

3. Ritual av Dimitris Xygalatas

I denne boken utforsker Xygalatas hvorfor mennesker engasjerer seg i så mange ritualer som på overflaten ser ut til å være enten meningsløse eller smertefulle. Forfatteren antyder at en del av grunnen er at ritualet hjelper oss å bli en del av et fellesskap. Ritualer kan få oss til å føle oss forankret i en overveldende verden, og redusere angsten vår. Boken kan hjelpe deg med å forstå ulike aspekter av livet ditt på måter du ikke hadde forventet – noe som er en stor del av selvhjelpen.  

4. How to Do Nothing av Jenny Odell

I en verden der vanedannende teknologi er designet for å kjøpe og selge vår oppmerksomhet, kan det virke umulig å unnslippe. Men med denne inspirerende boken viser forfatteren oss hvordan vi fortsatt kan vinne tilbake livene våre. Odell ser vår oppmerksomhet som den mest verdifulle ressursen vi har, og vi må aktivt og kontinuerlig velge hvordan vi bruker den. Når vi kan tilegne oss en ny type oppmerksomhet, kan vi gjennomføre dristigere former for politisk handling, revurdere menneskehetens rolle i miljøet og komme til mer meningsfulle forståelser av lykke og fremgang.

5. Viral Justice av Ruha Benjamin

Benjamins mener at vi trenger en massiv systemisk endring for å konfrontere de politiske problemene i det moderne liv, men at det ikke er noen magisk spak vi bare kan trekke i for å gjøre den endringen. I møte med det kan vi ofte bli lammet. Benjamin forklarer hvordan man gjennom å gjennomføre små, men meningsfulle handlinger, kan legge opp til stor forandring.

6. Pleasure Activism av Adrienne Maree Brown

Brown hevder i denne boken at å forfølge lykke også kan føre til politisk endring, og overbeviser leserne om at det å gi rom for glede er en vei mot frigjøring. Hvordan kan vi vekke ønsker i oss selv som gjør det umulig å slå seg til ro med noe mindre enn et tilfredsstillende liv? Hennes tankesett-endrende tekst er sammenvevd med samtaler og innsikt fra andre feministiske tenkere der de dekker et bredt spekter av temaer – fra klimaendringer til rase, kjønn, sex og narkotika – og får frem nye ideer for hvordan politikk kan føles bra.

7. When Breath Becomes Air av Paul Kalanithi

Denne boken vil gi deg en uforglemmelig refleksjon over utfordringen med å møte døden og på forholdet mellom lege og pasient – fra en forfatter som ble begge deler da han selv fikk lungekreft. Hva gjør livet verdt å leve i møte med døden? Hva gjør du når fremtiden flater ut i en evig nåtid? Dette er noen av spørsmålene Kalanithi kjemper med i denne dypt rørende boken. Han skriver: "Jeg begynte å innse at det å stå ansikt til ansikt med min egen dødelighet, på en måte, hadde forandret ingenting og alt.» Helt til siste slutt var han sterk og redd, innsiktsfull og forvirret, i stadig endring – akkurat like menneskelig som oss andre.
 

Les også: Bokintervjuet - ledernytt.no

Tekst: Redaksjon - LederNytt  Foto: Istock.com Kilde: Inc.com & Amazon.com