Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
arrow_upward
glad på jobben

De aller fleste mennesker som går på jobb ønsker å bli en god variant av seg selv og gjøre sitt beste, men da må de også få tilpasset ledelse

Mange tror at det å være en leder innebærer å bruke makt for få det som de vil. Men for å få en god relasjon med dine ansatte, må du gjøre det totalt motsatte.

LederNytt har snakket med organisasjonsutvikleren, Jan Spurkeland om hvorfor det er så viktig med gode relasjoner og hvordan ledere kan gå fram for å bli mer relasjonsorienterte.

Spurkeland mener at kunsten å mestre den likeverdige og balanserte samtalen er nøkkelen til et vellykket lederliv.

Les mer....
innovasjon

Innovasjonstanker fra suksessfulle ledere

Det å bekymre seg for å feile kan hindre ledere og virksomheter i å omfavne innovasjon. Her får du noen nyttige tanker om innovasjon fra suksessfulle ledere.

Les mer....
Samarbeid om kunnskap. Prosjektsamarbeid ved Handelshøyskolen Executive, UiA. Foto: Jon-Petter Thorsen, Aptum

Kunnskap til å lede

Dagens samfunn har nye behov for omstilling og innovasjon. Ny teknologi og nye måter å jobbe på gir deg flere muligheter, men også utfordringer.

Les mer
anniken

Ferskinger i arbeidslivet

Sommerjobb sesongen er rett rundt hjørnet og mange har en ungdom i huset som skal prøve seg i sin aller første jobb. Men hva venter egentlig ungdommen i arbeidslivet? Hvordan kan vi ruste dem og hjelpe dem med å unngå de mange fallgruvene?

Det viktigste vi som foresatte kan gjøre er å informere om hvilke rettigheter våre unge arbeidstakere har i arbeidslivet.

økonomi

Arbeidsgivere bør ta mer økonomisk ansvar

Den siste tiden kunne en undersøkelse fra SSB fortelle oss at folk med forbrukslån og kredittkortgjeld har lavere livskvalitet. Dette vekker bekymring hos både forbrukerøkonomer og psykologer, men arbeidsgivere bør også være bekymret, ifølge professor emeritus i helsepsykologi, Arne Holte. 

Rett-kandidat-web

Eksperten om ansettelser: – Du har ikke råd til å bomme

Feilansettelser koster norske bedrifter dyrt. Charlotte Hageberg, leder for rekruttering i Jefferson Wells, har klare råd for hvordan det kan unngås.

Les mer
økomomisk råd

Hvordan være en god leder i økonomisk krise

For å forberede seg på en økonomisk nedgang er det vanlig å tenke mer praktisk: man jobber tettere på teamet sitt og øker både tempo og arbeidsmengde. Men i stedet for å gi energi og skape tillit, sliter disse grepene ut både ledere og de ansatte.

For å lykkes som leder i denne situasjonen er det tre viktige metoder du må balansere: være nærmere uten å kvele folk, jobbe raskere uten å bli panisk og øke arbeidsmengden uten å skade relasjoner.

Les mer....
ai

Se på AI som din beste venn – i stedet for noe som skal ta over jobben din

Du trenger ikke være redd for at AI skal ta jobben din. Tenk heller på hva AI kan gjøre for å lette arbeidshverdagen både for deg selv og dine ansatte. 

Vivi-Ann Hilde

Fremragende ledere er synlige og mentalt til stede

Å være mentalt til stede som leder betyr å være fullt engasjert og oppmerksom i øyeblikket, spesielt i interaksjoner med andre. Dette er spesielt viktig i stressende tider. En leder som er til stede i stedet for fraværende, kan være forskjellen mellom et produktivt team og et team i kaos. Hva kan du som leder gjøre for å sørge for at du både er synlig og mentalt til stede?

Veldig mye dårlig atferd skyldes at man ikke har tenkt gjennom det, ikke er bevisst på sin egen atferd og at mye går på autopilot.

Les mer
Leif Skiftenes Flak_2

Master i digitalisering gir den nødvendige innsikten

Kjell Gunnar Apalvik har lenge jobbet i skjæringspunktet mellom teknologi og business. Han ser at han må fylle på egen kompetanse dersom han skal henge med i den digitale utviklingen.

Les mer
change

Fokuset ditt er et kraftig verktøy - legg merke til om det du velger å tenke på og snakke om gir eller tapper deg for energi

Se for deg følgende situasjon: Hodet og viljestyrken sier at du må være effektiv, produktiv og få ting gjort. Men følelsene saboterer alle gode forsetter – du føler deg frustrert, kraftløs og mismodig, og skjønner ikke hvordan du skal klare å snu det. Men det kan snus – her får du verktøyene!

Mentaltrener Trond Ullenes påpeker at det er lett miste fokus og bli frustrert når vi står i krevende situasjoner. Der vi normalt er ressurssterke og effektive, går vi til å bli kraftløse og lite produktive. Ting stopper kanskje opp, og vi mister fremdriften. Men han mener at vi ved å bli bevisste på vår mentale situasjon kan snu dette slik at vi kan gå inn i en ressursfylt tilstand.

Mye av det vi gjør eller lar være å gjøre styres av underbevisstheten.

Trond Ullenes.jpg
faglig miljø

Skal du komme inn som leder i et faglig tungt miljø uten akademisk bakgrunn, må du være meget klok på hvordan du håndterer folkene og bruker kompetansen deres

Enkelte miljøer består av folk med særlig høy kompetanse og fagbakgrunn, noe som kan gi utfordringer for deg som leder. Du må vite hvordan du best leder slike faglig tunge miljøer, samt hvordan du ivaretar fremdriften og skaper resultater.

 Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger

June Glomsaker, som er spesialrådgiver for organisasjons- og lederutvikling ved Stavanger Universitetssykehus. I denne artikkelen deler hun sine erfaringer.

lise lyngnes 2.jpg

Bedrifter som har tung kompetanse, må ha en leder som forstår faglige utfordringer i bedriften og har nok respekt blant de vedkommende skal lede, forteller Randberg. Lise Lyngsnes Randeberg er  leder i Akademikerne og professor i biomedisinsk optikk og fotonikk ved Institutt for elektronisk systemdesign ved NTNU. 

Les mer....
teamledelse effektivit

6 avgjørende tips for å mestre effektiv teamledelse

Du kan ha svært dyktige medarbeidere, men det er effektiv teamledelse som styrer dem i riktig retning og hjelper dem med å lykkes. Her er noen tips for hvordan du effektivt kan lede teamet ditt.

teamledelse

Resultatene kommer når du lar folk bli gode på egne premisser

Det er ikke alltid sånn at teamarbeid skaper bedre resultater. Alt avhenger av om de som er i teamet, fungerer optimalt og er i stand til å samarbeide. For å skape et velfungerende team, bør du først og fremst gjøre et godt forarbeid – før du setter sammen teamet – samt dyrke en kultur der alle får være seg selv.

Team med høy psykologisk trygghet skaper et miljø der medlemmene føler seg komfortable med å uttrykke ideer og meninger, som til slutt driver innovasjon og produktivitet fremover.

straume

Ved å fokusere på styrkene til hver enkelt medarbeider og deg selv, forløser du et stort potensial til enestående prestasjoner

Vil du ha produktive ansatte må du skape engasjement og entusiasme. Med  fokus på styrker og verdier hos alle ledere og ansatte vil bedriften oppnå bedre utvikling og økt produktivitet.

“Mange bedrifter jobber mye med tilfredshetsundersøkelser og setter likhetstegn ved tilfredse ansatte og produktivitet. Forskning viser derimot at tilfredshet ikke er nok, det er engasjement og interesse som utløser lyst til innsats og utvikling, og disse følelsene tilhører et annet system i hjernen vår.”

Les mer....
strategi

Mange organisasjoner kartlegger hva de er gode på i sine strategiprosesser, men unngår i strategiprosessen å ekskludere ting de ikke skal drive med

Strategi handler om verdiskaping. De viktigste dimensjonene ved strategisk tenkning, retning, relasjoner til interessenter og ressursmobilisering, forteller oss hva som må til for å lykkes med strategiarbeid.

Det mener Tale Skjølsvik, som er en av dem som har arbeidet mye med strategi. Skjølsvik forklarer at strategisk tenkning og handling er viktig for at virksomheten skal ha en klar retning, for å vite hvilket mål man har og hva som skal til for å nå målet.

Det handler ikke bare om å skape bedre brukeropplevelser på kort sikt eller å kutte kostnader, men like mye om hvordan en organisasjon evner å utvikle ansatte, bidra til samfunnet ut over kunder og ansatte, utvikle samarbeidspartnere og sikre en positiv samfunnsutvikling. 

Skjølsvik.jpg

Tale Sjølvik: Hun er professor i teknologiledelse og pro-dekan for forskning ved Fakultet for Teknologi, Kunst og Design ved OsloMet. 

Les mer....
konflikter

Seks trinn for å løse konflikter på arbeidsplassen

I kampens hete oppstår det ofte kaos. Da hjelper det å ha en plan du kan følge. Det finnes ingen løsning som passer alle, men det finnes velprøvde metoder for hvordan du kan håndtere en konflikt steg for steg. Her er seks trinn til konfliktløsning.

torild

Kreativitet og innovasjon – to av de mest forlokkende, forføreriske og omfavnede moteordene siden årtusenskiftet

Måten vi tenker om kreativitet og innovasjon på, styrer faktisk også hva vi gjør når vi ønsker å virkeliggjøre ambisjoner på fronten.

Det er mye lettere å ta knekken på kreativitet enn å fremelske den, men det gode er at kreativitet kan utvikles, læres og trenes.

selvledelse

Hjelper lite å være prestasjonsfokuserte når vi ikke vet hvem vi er eller hvorfor vi gjør det vi gjør

Torkild Sköld sier at uansett hvor og hvordan du jobber, er du alltid administrerende direktør i det foretaket som kalles deg selv. I denne posisjonen tar man daglig beslutninger og gjør ting som påvirker hvordan man selv utvikler og forvalter seg selv. LederNytt har bedt Sköld forklare hvordan vi kan ta egne, gode beslutninger og valg for å styrke vårt personlige lederskap.

Du som leder bør være nysgjerrig på dine ansattes verdier og få dem til å drive etter sin lidenskap og sin glød i stedet for sjefens verdier.

verdier.jpg
hjemmekontor

7 trinn til økt selvledelse for teamet ditt

Det har aldri vært så høye krav til selvledelse som nå med så mange på hjemmekontor. Her er syv trinn til hvordan du kan fremme selvledelse i ditt team.

Som leder er det du som bør lede prosessen. Møt teamet ditt online eller i det virkelige liv, og understrek viktigheten av å tørre å være ærlig og ta tak i det som gnager.

Les mer
ledelse og  anerkjennelse

Anerkjennende ledelse

Mange slutter i jobbene sine på grunn av dårlig ledelse eller arbeidsmiljø, og det er ikke alltid like lett å komme til bunns i den slags problemstillinger. Det er gjerne kompliserte forhold som påvirker utfallet: enten det blir oppsigelse, konflikt, sluttpakke eller sykefravær. Ofte ser vi ikke årsaken til problemene før det er for sent.

Løsningsfokusert ledelse
Stine Therese Sjo

Leder, du må se deg selv i speilet!

Ja, ledelse er selvkorrigerende, og tar tid. Men med en god dose mot, bør det kunne gå kjappere.  

Du må ha mot til å søke tilbakemeldinger fra de du har rundt deg. Du må ha mot til å stå i ubehagelige følelser, og du må ha mot til å stå for den du er.

hybrid

Fem strategier når du vil forhandle frem en hybrid arbeidsplan

Når du henvender deg til lederen din for å be om en hybrid arbeidsplan, kan du møte motstand. Det er viktig å vite hvor denne motstanden kommer fra, og hvordan du kan eliminere frykten for denne endringen. 

Når det kommer til hybridarbeid, er noen ledere redde for at de ansatte ikke er like produktive når de jobber hjemmefra. Denne typen bekymringer, og å ikke kjenne arbeidsgiverens holdning til hybridarbeid, kan gjøre det vanskelig for ansatte å ta opp temaet. Her er fem strategier som vil hjelpe deg med å forhandle frem en hybrid arbeidsplan på en trygg og respektfull måte.

strategisk leder

Det krever ofte strategisk tenkning å tilpasse målene våre til handlingene våre

Mantra er et kraftig verktøy for å hjelpe ledere med å overvinne de sosiale og psykologiske mekanismene som kan få dem til å distansere seg fra ansatte som ikke ligner dem og til å engasjere seg i virkelig inkluderende atferd.

Les mer
mestringsfølelse

Dyktige ledere skaper mestringsfølelse

Ledere skaper mestringsfølelse ved å gi tilbakemeldinger og utfordringer tilpasset den enkelte. Fremragende lederskap er ikke å behandle alle likt, men ulikt, fordi vi er forskjellige.

Inspirere betyr «å puste liv i». Motivere betyr «å bevege». Ledelse kommer av «lithan» som betyr "å gå». En god leder evner å blåse liv i andres motiver for å flytte seg mot felles mål. En fremragende leder etterlever et personlig tilpasset MANTRA i sin «hverdagsledelse».

Rådene fra ErikSlinning for å prestere fremragende ledelse kan altså oppsummeres med et MANTRA.

Erik slinning 2.jpg
Les mer
Cilia Indahl 2

Fremtidens forretningsmodeller – hvordan koble bærekraft og lønnsomhet?

I en verden full av globale utfordringer forventes det at bedrifter posisjonerer seg for å skape løsningene. Men hva kjennetegner selskaper som lykkes med lønnsom bærekraft? Hvordan går man frem for å oppgradere egen forretningsmodell?

Cilia Holmes Indahl er leder for EQT Foundation. Hun forteller at FNs bærekraftsmål eksisterer for å gi verden felles retning og målsetning som svarer til de globale utfordringene vi står overfor; klimaendringer, fattigdom, økende ulikhet, tap av biomangfold, sykdom og sult.

Medarbeidere som opplever mening i arbeidshverdagen er 20-30 prosent mer produktive enn medarbeidere som ikke opplever det.

Les mer
kreative løsninger

Konkurransefortrinn med kreativ kompetanse

Ofte ser man verden rundt gjennom et tildekket slør basert på tidligere erfaringer uten å se muligheter. Men uten evnen til nytenkning, kreativitet og omstilling, blir virksomheter fort utdatert.

Veldig mye i idéarbeidet handler om å videreutvikle og transformere noe som er kjent, og plassere det i en ny sammenheng. Ved for eksempel å kombinere to eller flere ideer sammen, kan noe nytt skapes.

Erik Lerdahl, professor i designmetoder og innovasjonsprosesser ved Universitetet i Stavanger og tidligere spesialrådgiver ved Smartbyen Stavanger, forteller at kreativitet og evne til nyskapning er en kritisk kompetanse om en virksomhet skal overleve i dag. 

jobb balanse

En del bedrifter har liten respekt for grenser og kjører hardt for å nå målene sine

I dag er det mange ansatte som har problemer med krysspress mellom jobb og fritid, der jobben ofte spiser seg inn på fritidens og familielivets domener. Er dette i det hele tatt mulig å gjøre noe med i dagens hypertilkoblede samfunn, sett fra et ledelsesperspektiv?

Frode Thuen professor i psykologi ved Høyskolen på Vestlandet, mener at vi helt klart har fått mer flytende grenser i dag enn for bare få år siden. Dette gjelder særlig for moderne bransjer og næringer hvor det er mulig å utføre jobben når og hvor som helst, og der mye av jobben skjer på nettet, PC-en og mobiltelefonen.

Hvis man har tiltak på papiret, men ingen organisasjonskultur bak, er tiltakene lite verdt

Organisasjonskultur
effektiv jobbing

Ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag

Du har helt sikkert utsatt oppgaver både én og flere ganger. De fleste av oss gjør det. Men hvorfor gjør vi det? Og hvordan kan man slutte å prokrastinere og i stedet bli mer effektiv og få mer gjort?

Bli med å bygge fremtidens regionsmuseum
suksess

10 konkrete ting suksessrike mennesker gjør litt annerledes enn andre

Det krever kontinuerlig praksis og trening for å bli suksessrik. Suksess skjer ikke tilfeldig, selv om det gjerne dukker opp tilfeldigheter underveis. Suksess er konsekvensen av at du forplikter deg og holder deg til de målene du har satt.

Slik sikrer du deg suksess
dum

Hvordan unngå å være dum, ifølge en dumhetsforsker

David Dunning er berømt for å studere dumhet, men hans arbeid viser også måter vi alle kan bli smartere på.

Dumme eller inkompetente mennesker ofte for dumme eller inkompetente til å forstå nøyaktig hvor dumme og inkompetente de er. De tror de er perfekte.

 

Selv om du aldri har hørt om University of Michigan-psykologen David Dunning, er du muligens kjent med konseptet som bærer navnet hans. Det kalles for Dunning-Kruger-effekten, og den sier at mens den kompetente ofte er plaget av tvil, har den inkompetente en tendens til å være lykksalig trygg på sin ekspertise.

Slik blir du smartere
dype samtaler

Meningsfulle samtaler skaper lykkelige og målbevisste ansatte

Emosjonelt intelligente ledere bruker meningsfulle samtaler for å hjelpe ansatte til å føle seg lykkeligere og mer målbevisste. Forskning viser at jo dypere samtalen er, og jo hyppigere du har disse samtalene, desto bedre.

trender

Dyktige ledere følger med på megatrender og bruker kunnskapen om disse til å forberede bedriften til å lykkes

Verden er i enorm omveltning, og mange bedriftsledere sliter med å forstå konsekvensene av endringene rundt seg. Sjeldent har behovet for endringsledelse vært større. Likevel feiler de fleste endringsforsøkene på grunn av motstand. Utfordringen er mangelen på en felles tro på behov og retning. Løsningen ligger i megatrendene. 

LederNytt har tatt en prat med forfatteren av boka, start med megatrender for å få mer innsikt i hva megatrender handler om, og for å finne ut av hvordan ledere kan ta i bruk megatrender for å lykkes med endringer i sin bedrift.

Som leder er det ditt ansvar å iverksette de planene som skal til for å komme i mål. Du skal bygge ned og du skal bygge om organisasjonen. Og det skal du gjøre samtidig som du skal sørge for vanlig drift. 

Les mer....
innovasjon og kreativitet

Det hjelper ikke med moderne innovasjonsbegreper hvis ikke innovasjon og nyskaping er prioritert som del av ledelsesagendaen

Vi lever i en virkelighet der teknologien utvikler seg eksponentielt. Hvordan skal man kunne klare å henge med i en verden i konstant endring? Hva kan du som leder gjøre for å sikre deg en plass med på reisen inn i fremtiden?

Ranvir Rai, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, forklarer at en tradisjonell måte å forstå innovasjon på først har vært å skille mellom oppfinnelse, det å finne på noe nytt, kontra innovasjon – det å sette en løsning til verden.

– Samtidig ser vi at flere definisjoner blir for korte eller unyanserte. Jeg opererte med en relativt streng definisjon av innovasjon i min egen doktorgradsavhandling fra 2016: Å samskape verdi på en ny måte, som løser et konkret kundeproblem – samtidig som det er lønnsomt og/eller effektivt over tid for organisasjonen.

Les mer....
kreativitet

Tren hjernen din til å være mer kreativ

Kreativitet er noe som må trenes opp og finpusses. Jo mer vi lærer om hvordan hjernen fungerer, desto bedre kan vi trene den, kontrollere den og få den til å gjøre det vi vil.

Toppidrettsutøvere trener kroppene sine i dager, uker og år for å oppnå de beste prestasjoner. Akkurat det samme gjelder for personer som ønsker å utvikle kreativiteten til å skape nye ideer. Hjernen din trenger drivstoff, og den må strekkes for å skape de store aha-opplevelsene.

Skjellerud 2

Medarbeiderne ønsker å være en del av noe større enn seg selv og de ønsker en personlig utvikling

Ledere står i dag ovenfor en virkelighet der både kartet og terrenget kan endre seg med lynkjapp hastighet. Hvordan du som leder håndterer utfordringer du står ovenfor, kan bety være eller ikke være for bedriften du leder. LederNytt har snakket med leder for Eidsiva Bredbånd, Trond Skjellerud, om hvordan han løser utfordringer som leder for en mellomstor bedrift. Han mener at vi ved å finne ut hvorfor vi gjør det vi gjør, kan håndtere de fleste utfordringer – og at vi må tørre å innse når vi har et problem.

 For det første må alle vite hvem vi er, hvor vi skal og hvorfor. «Hvorfor» gir retning, engasjement og langt større evne til å håndtere ting som oppstår

Les mer....
kulture

Gjør nysgjerrighet til kjernen i organisasjonskulturen

Gode bedriftskulturer er ikke bare bra for prestasjoner, men for at de som jobber der, skal blomstre og føle ekte engasjement. Den viktigste rollen for å skape et høyt presterende team, er nysgjerrighet. For å låse opp potensialet i din organisasjon, og menneskene i den, er det fire viktige områder du som leder må være konstant nysgjerrig på.

teammotivasjon

Ta motivasjonen i teamet til nye høyder

Dersom de tradisjonelle metodene du bruker for å motivere teamet ditt ikke ser ut til å fungere, er det fordi du bruker feil verktøy.

De beste måtene å motivere teamet ditt på, er ikke relatert til penger, men til verdiene hver enkelt har. Det handler om inspirasjon og motivasjon, og det krever ekte lederskap. Her er en komplett veiledning til hvordan motivere et team på et dypere nivå.

Les mer....
Stein Forsdahl 2

Vurder teamets prestasjon med teamevaluering

For å sørge for at teamet ditt utvikler seg, bør du gjennomføre jevnlige evalueringer for å finne ut hvordan det står til med både teamprestasjonen og -effektiviteten. Men hva bør evalueres? Og hvordan kan du benytte disse prosessene for best mulig resultat og utvikling av teamet?

Dersom man fordeler sosiale roller i teamet basert på personlighet eller preferanser, er det en sikker vei mot katastrofe.Dersom man fordeler sosiale roller i teamet basert på personlighet eller preferanser, er det en sikker vei mot katastrofe.Teamutvikling er en kontinuerlig prosess, og team kan fort falle tilbake til gamle synder hvis de ikke forsetter å trene på eget samspill. 

Dersom man fordeler sosiale roller i teamet basert på personlighet eller preferanser, er det en sikker vei mot katastrofe.

ledelse og suksess

Ledere bør ikke ta all æren for virksomhetens suksess

Som daglig leder er det naturlig å ønske å ta æren for positive resultater i virksomheten. Men en fersk studie viser at det er mye mer sannsynlig at du da vil få skylden for dårlige resultater i fremtiden. Hvis du derimot er mer ydmyk, er det mindre sannsynlig at du blir klandret.

Les mer
Hilde 1

Hamsterhjulet: Derfor har du det bedre enn du tror

Du er lei. Dagene går på repeat. Du tar deg i å drømme om en annen jobb. Andre ansvarsområder. Et annet liv. Men stopp en halv før du fyker av gårde til det nye livet (som tross alt er et slit å etablere): Kanskje har du det bedre enn du tror. 

Helge

Kunnskapsdeling i praksis kan synliggjøre ansattes kompetanse

Kunnskapsdeling kan bidra til læring og utvikling av nye ideer. Hvis vi deler kunnskapen vår med andre, kan vi inspirere, motivere og hjelpe hverandre, vi kan løse problemer og vi kan fremme innovasjon. Det kan også føre til økt produktivitet og bedre resultater, og kan gi et konkurransefortrinn. Det er viktig å holde oss oppdatert i en verden i stadig endring fordi det kan gi oss mulighet til å både tilpasse oss samt være relevante. Rejlers er en bedrift som har fokus på kunnskapsdeling. Hvordan har de lykkes med dette i praksis?

Kunnskapsdeling kan også gi et konkurransefortrinn. Spesielt unge medarbeidere har en forventning om utvikling, de er kunnskapstørste, har høye ambisjoner og er interessert i å lære, og da må vi levere på det. 

hvordan tørre å si ifra

Hvordan tørre å si fra på jobb

Du har kanskje opplevd å sitte i et møte – kanskje du hører på en leder som ikke var fornøyd med teamets prestasjoner – og du har noe å si, men du tør ikke. Fordi du er redd for konsekvensene.

Å oppmuntre ansatte til å være ekte på arbeidsplassen innebærer å skape et miljø der åpen kommunikasjon er verdsatt, ulike perspektiver er velkomne og tilbakemelding er konstruktiv i stedet for straffende. Men før du sier det du mener, er det noen ting du bør tenke gjennom først.

syk

Hvorfor har vi så høyt sykefravær?

Årsakene til sykefraværet i bedrifter og det offentlige er noe de lærde fortsatt strides om. Tidligere konsernoverlege Bjørnar Brændeland mener vi glemmer viktige ting i debatten.

Bjørnar Brændeland er spesialist i arbeidsmedisin og har vært konsernoverlege i Kredittkassen/Nordea i 22 år. Hans erfaring viser at sykefravær ofte er mer komplisert enn vi tror.

Føler du deg sett, behøvd, respektert og trives med både leder og arbeidskolleger, skal det mye til at du blir borte fra jobb selv om du har lidelser eller sykdom. 

 
doctor.jpg
Bilde: Bjørnar Brændeland, sykefraværet sier lite om hva som egentlig foregår i bedriften når det gjelder de ansattes helse og innsatsevne.
Les mer
Sykefravær ledelse

Slik tar du som leder ansvar for sykefraværet

Denne artikkelen gir råd til hvordan du som leder kan ta grep for å unngå sykefravær. I forrige artikkel forklarte tidligere konsernoverlege Bjørnar Brændeland noen av årsakene til sykefravær.

Arbeidstakere med høy grad av egenkontroll har mindre hjertesykdom og mindre sykefravær, selv om arbeidsbelastningene er høye. Har du lite egenkontroll, øker hjerte- og karsykdommene ved samme belastning.

Sykefravær
atferd

Hva er det som gjør vaner så kraftfullt?

Vaner er ikke en bevisst adferd det er noe vi bare gjør. Det starter gjerne med en preferanse, trigger og etter dette er det innarbeidede ferdigheter. Vi kaller det en vane for jo oftere vi gjentar den, jo flinkere blir vi enten det er en god vane eller en dårlig. 

Vaner
arbdeidsflyt

Hvis du blir avbrutt 30 minutter om dagen, hver arbeidsdag, så tilsvarer dette tre arbeidsuker i året!

Av og til kan det være vanskelig å få jobben og hverdagen til å henge sammen, og mange havner i en skvis på både tid og prioriteringer. Da kan det være greit å vite at det finnes teknikker for å få bedre flyt, slik at du kan ta tilbake kontrollen over både tiden og prioriteringene.

Du ødelegger faktisk dagen din når du ikke planlegger, fordi du rekker ikke gjennom tingene som ligger foran deg

Stein Kvalheim (bilde) jobber som mentaltrener, coach og terapeut for næringsliv og private i Oslo. 
Kvalheim 1.jpg
kontroll over tide og prioriteringer
teamarbeid kunnskapsdeling

Oppnå konkurransefortrinn ved å bruke hverandres kunnskap

De som klarer å dele kunnskap effektivt, har et konkurransefortrinn, og kunnskapsdeling kan dermed være avgjørende for at bedriften ikke blir etterlatt i støvet i dagens raskt utviklende samfunn. Kunnskapsdeling virker tilsynelatende enkelt. Men å lykkes er utfordrende, og det finnes hindringer.

Kunnskapsdeling handler om å gjøre sin kunnskap tilgjengelig for andre, men det store problemet i team i dag er at det samlede kunnskapspotensialet ikke tas ut.

digital ledelse og strategi

Digitalisering har ført til nye arbeidsformer – men hva må til for å lykkes?

Endringer i teknologien åpner for nye muligheter i hvordan næringslivet tilbyr, leverer og skaper verdier for sine kunder. Fremover vil det være et konkurransemessig fortrinn å jobbe med bærekraftig produksjon og å kunne håndtere nye forretningsmodeller. Da gjelder det å samtidig styrke sin egen kultur for innovasjon.

Det er en lederoppgave å tolke omgivelsene med hensyn til i hvilken grad fremtiden kan planlegges og formes.

Les mer....
Norheim

Ekstraordinære ledere bygger motstandskraft

Det hjelper ikke å bare lage et produkt, selge det og håpe på det beste kun for at du skal tjene mest mulig penger. Det må ligge noe mer bak det. De aller beste lederne prøver å finne ut hvorfor de skal gjøre det – hvordan det vil gagne kundene deres. I tillegg tar ekstraordinære ledere alltid godt vare på både seg selv og medarbeiderne.

Hvis du for eksempel vil ha ekstra energi og gi gass, må du tenke på hva som er smart å fokusere på. Hvilket kroppsspråk bør du ha, og hva er smart å si til deg selv? Samtidig, når det hele er over, så skal du faktisk roe ned igjen og være til stede

Les mer....
implementering innovasjon

Implementering av innovative løsninger

Innovasjon er en kraftig motor for fremgang og vekst, men veien fra idè til suksess er sjelden en rett linje. Det er mye en leder må tenke på før nye ideer kan implementeres og promoteres. Hvilke steg bør følges i prosessen? 

Hvis organisasjoner klarer å lære av sine feil i innovasjonsprosessen, tror jeg sjansen for å lykkes blir større neste gang.

innovasjon

Hvordan usikkerhet gir næring til innovasjon

Det kan hende at teknikken du tar i bruk for innovasjon, er den riktige teknikken. Men det hjelper ikke stort dersom timingen ikke er riktig.

Menneskene som forvandler verden, har ikke superkrefter. De er ikke fryktløse og sikre. De er normale mennesker, som bare kan skilles fra en vilje til å overleve og en vilje til å gå først.

Les mer
kjærlighet på jobb

Vis at du verdsetter andre på arbeidsplassen – med de 5 kjærlighetsspråkene

Å være synkronisert med kollegene sine er ikke alltid like enkelt. Men ved å bli kjent med de fem kjærlighetsspråkene, kan dere lettere samarbeide og komme til løsninger. Konseptet er enkelt: Bry deg om hvordan den andre personen liker å bli verdsatt.

glad på jobb

Slik legger du til rette for at arbeidsplass har motiverte ansatte som trives

At motiverte ansatte er viktige for bedriften, er en kjent sak. Men visste du at arbeidsgleden har direkte påvirkning på sykefraværet? Hvordan kan du legge til rette for at nettopp DIN arbeidsplass har motiverte ansatte som trives – og som gleder seg til å gå på jobb?

Når de ansatte, og så klart også lederne, opplever arbeidsglede, gleder de seg til å gå på jobb på mandag. Og tirsdag. Og onsdag. Altså ikke bare på fredag, fordi det er helg.

nina løkke.jpg

Coach og mentaltrener Nina Løkke Bøckmann sier at arbeidsmiljøet og sykefraværet blir påvirket hos bedrifter som lykkes med dette. 

Arbeidsglede
vaner

Ta kontroll over vanene dine – skap et bedre arbeidsmiljø

Vi har alle vaner og uvaner; ting vi ønsker å bli bedre på, og ting vi ønsker å kutte helt ut. Men hva er egentlig en vane? Og hvordan kan endring av vaner føre til mer effektivitet og et bedre arbeidsmiljø?

Når du skal endre vaner, er det viktig at du har lyst til å gjøre det av indre motivasjon, ikke fordi lederen eller noen andre sier at du skal gjøre det.

Sara+Lossius.jpg
Les mer....
arbeidsmiljø

Hva gjør fremtidens ledere for arbeidsmiljøet?

Vi har en tendens til å se på utbrenthet som et individuelt problem som skyldes individets atferd, helseproblematikk, biologi og personlighet. Dermed retter vi søkelyset mot det som er galt med individet og skal «reparere» eller endre på det. Slik tar vi fokuset ofte vekk fra forståelsen av samspillet mellom miljø og individ.

Les mer....
ansiktsuttrykk

Lær deg å lese ansiktsuttrykk – oppnå suksess i forretningslivet

Det kan lønne seg å lære å lese ansiktsuttrykk slik at du kan forstå hva andre tenker og føler – før personen selv har behandlet følelsen. Denne ferdigheten kan nemlig gi deg et stort konkurransefortrinn i forretningslivet. 

sryremøte

Nei, det er ikke bedriftene eller regjeringens ansvar å sørge for at styremøter også er tilpasset småbarnsforeldre og ammende mødres behov

Å sitte som styremedlem i en virksomhet er et stort privilegium, men også et stort ansvar. Dette ansvaret bør ikke tas for gitt. Det er en tid for alt, og kanskje er ikke nødvendigvis småbarnstiden den perioden i livet som bør kombineres med styrearbeid?

oppsigelse

12 tips til ledere som planlegger permitteringer eller oppsigelser

Å permittere ansatte er sannsynligvis noe av det vanskeligste du må gjøre i din rolle som leder. Og når ting går galt, kan konsekvensene være store. Hva er viktig å tenke på når det gjelder permitteringer og oppsigelser?

kommunikasjon ledelse

Ledere og alle på arbeidsplassen bør ha noe grunnleggende kunnskap om kommunikasjon

Kommunikasjon skjer ofte uten at vi tenker oss om, fordi det faller naturlig. Men hvis vi skal håndtere uenigheter på arbeidsplassen eller sørge for at ledere og ansatte kommuniserer best mulig sammen i team, må vi tenke på hvilken kommunikasjonsform vi bruker.

LederNytt har snakket med Espen O. Simonsen om hvordan vi kan bli bevisste på tilstedeværelse og dermed skape et kommunikasjonsklima som gir resultater.

Som leder må vi innse at kommunikasjon og relasjonell kompetanse er viktig. Det må opp på agendaen – bare der er mye gjort.

ytringsklima

Psykologisk trygghet handler om i hvilken grad medarbeidere føler seg trygge på at de kan si fra uten å frykte negative konsekvenser, slik som tap av jobb eller forfremmelsesmuligheter

Manglende positivt ytringsklima kan føre til en overfladisk konsensus, der det kan se ut som om alle er enige – mens uenighetene og problemene koker under overflaten. Et positivt ytringsklima kan bidra til produktiv intern kommunikasjon og dermed forhindre lite hyggelige varslingsprosesser.

Organisasjonsforskning viser at høy grad av positivt ytringsklima kan bidra til bedre prestasjoner hos medarbeidere, mer kreativitet, bedre serviceinnstilling overfor kunder samt en høyere aksept av endringsprosesser.

Les mer....
teamledelse ledelse

Når bør du «få skikk» på noen i teamet ditt?

Uansett hvor mye du håper at du ikke trenger å gjøre det, kommer det en tid i de fleste lederes karriere når de må håndtere en ansatt som ikke følger arbeidsplassens retningslinjer. 

Disiplin kan være ganske annerledes enn vanlige tilbakemeldinger, fordi det ikke alltid handler spesifikt om den ansattes arbeid, og håndtering av problemene kan kreve ulike tilnærminger.

emosjonelle krav

Blir emosjonelle krav det nye tema innen ledelse?

Psykologisk trygghet har vært et hett tema innenfor ledelsesfaget de siste årene. Det er på ingen måte ferdig diskutert. Kort fortalt handler emosjonelle krav om de følelsesmessige kravene som stilles til arbeidstaker i møte med andre.

Ledere må sørge for at de som møter emosjonelle krav, har nok ressurser og støtte til å bruke krefter på den delen av jobben som gir dem mening, som ofte er selve menneskemøtene

Les mer
Portrett_Hoholm_1

Hvordan fremme nye ideer og innovative løsninger i organisasjonen?

For å fremme nye ideer må det bygges opp en innovasjonskultur som skaper psykologisk trygghet og handlingsrom. Ikke minst må ledere la noe av idémyldringen gå litt under radaren.

Først og fremst er psykologisk trygghet en slags bærebjelke i en innovasjonskultur. Man må jo teste ulike perspektiver når man skal skape noe nytt, og det må være en trygghet i bunn for at folk skal tørre.

Les mer
Involverende ledelse

Bruk positive erfaringer i nye forbedringsprosesser

Transparente prosesser for involvering foregår på ulike måter, men det viktigste er å høre hva ansatte har å si før det er for sent, før de har gått lei og vært ineffektive i lang tid, og lang tid kan være både uker og måneder.

ledelse kommunikasjon

Slik takler du sleipe medarbeidere

Sliter du med medarbeidere som alltid lover ”gull og grønne skoger” men som aldri leverer? Ikke fortvil. Her får du råd om hvordan du skal løse problemet.

Medarbeiderskap
Vidar Hansen - Foto Svein Finneide-6-2

Slik avdekker du løgner og forsøk på å lure deg

Forskning viser at vi blir løyet til flere ganger daglig. Stort sett er det uskyldige løgner, såkalte hvite løgner, vi blir servert. Men av og til fortelles det mer alvorlige løgner for å bevisst prøve å påvirke deg, oppnå fordeler eller det lyves for å skjule sensitiv informasjon. Vidar Hansen forklarer deg hvordan du kan avsløre disse løgnene.

En gruppe som blir løyet til mer enn andre, er ledere. Hansen forklarer at dette er på grunn av at en leder har makt og autoritet i kraft av sin stilling, og ansatte vil gjerne fremstå som lojale mot lederen sin og vise god arbeidsinnsats. Derfor skjules ofte negativ informasjon, eller den ansatte er uærlig av frykt for å skade den videre karrieren sin. Hansen sier at han flere ganger har opplevd at tidligere politikolleger har sagt om enkelte av sine ledere: «Jeg kan fortelle dette til deg nå siden jeg har sluttet i politiet».

Vi bør bli flinkere til å observere for å danne oss inntrykk av ulike situasjoner og menneskene rundt oss. Da handler det om å se medarbeiderne dine, slik at du kan handle hvis du ser noe som avviker fra det normale og kunne forutse problemer før de utvikler seg til å gå ut over arbeidsmiljøet.

Les mer....
konflikter på jobb

Seks trinn for å løse konflikter på arbeidsplassen

I kampens hete oppstår det ofte kaos. Da hjelper det å ha en plan du kan følge. Det finnes ingen løsning som passer alle, men det finnes velprøvde metoder for hvordan du kan håndtere en konflikt steg for steg. Her er seks trinn til konfliktløsning.

sykemelding

Rekordhøyt sykefravær – dette er rettighetene du har

Torsdag slapp Statistisk sentralbyrå sin ferske sykefraværsstatikk. Den viser at sykefraværet økte i perioden oktober til desember. Sykefraværet i denne perioden var syv prosent – opp tre prosent fra de tre månedene før. Ved utgangen av 2023 var sykefraværet nær et historisk høyt nivå. 

I Norge er vi ganske unike da vi verken har karensdager eller prosentkutt i lønn når man blir syk. Men vet du egentlig hvilke rettigheter du har hvis du blir syk i Norge og hva bør man som arbeidsgiver gjøre?

Christine Otterstad-2

Slik blir du en bedre utgave av deg selv

Ved å få hjelp av mentale teknikker kan ledere endre gamle tankemønstre til noe mer konstruktivt og dermed få en kickstart på veien til å bli en bedre utgave av seg selv.

LederNytt har pratet med mentaltrener Christine Otterstad om hvordan ledere kan jobbe med seg selv for å skape en bedre utgave av seg selv.

Hvis man for eksempel er morgengretten og vil gjøre noe med det, så må man finne ut årsaken til det, hvilke tanker er det som ligger bak og øve seg på å endre dem, da vil det trigge nye følelser, nye handlinger og til slutt et nytt resultat.

Christine Otterstad-1.jpg
Les mer....
team kommunikajon

Kommunisere og jobbe med teamet ditt – og med andre

Kommunikasjonsevner er avgjørende for å lykkes i nesten hvilken som helst rolle, men det er spesielle ferdigheter og teknikker som man bruker mer som leder enn som en vanlig arbeidstaker. 

markedsdirektør

Tre tips til markedsdirektører som ønsker å bli daglig ledere

Mange markedsdirektører har ambisjoner om å gå fra å være en funksjonsleder til å bli daglig leder eller administrerende direktør. Markedsdirektører som har gått gjennom flere vekstnivåer, er ofte i en god posisjon til å lede selskaper til neste nivå. 

kunderelasjon

Det har aldri vært viktigere å sette kunden i sentrum og gjennomføre grundige kundeanalyser for å forstå hva som er viktig for kundene

I en digital prosess er det mye å tenke på, og det kan være fort gjort å ikke ta nok hensyn til kunden. Men ved å sette kunden i sentrum i en digital transformasjon blir veien til suksess både enklere og mer effektiv. Hvordan kan du lykkes i praksis?

Steinar B. Christensen forteller at digital transformasjon har blitt en avgjørende strategisk prioritering for de aller fleste virksomheter i dag. For å lykkes i denne overgangen, mener han det er viktig for ledere å forstå betydningen av å sette kunden i sentrum, unngå silotenkning og virkelig samarbeide på tvers av organisatoriske grenser. De som lykkes aller best, jobber kundesentrisk og er opptatt av hvordan de kan fjerne friksjoner i kundereisen.

Les mer....
null

Dyrtiden påvirker vår mentale helse – Kan arbeidsgivere gjøre noe?

I en tid preget av økonomiske utfordringer, tok daglig leder i Kan initiativet til et tankevekkende webinar: "Dyrtiden påvirker vår mentale helse - Kan arbeidsgivere gjøre noe?". I dette webinaret samles eksperter for å belyse hvordan økonomiske bekymringer påvirker arbeidstakeres mentale helse og produktivitet på arbeidsplassen.

Les mer
gruppe identitet

Lojalitet henger tett sammen med opplevelsen av gruppeidentitet på arbeidsplassen, men hvor effektivt er det egentlig med flagg, symboler og visjoner?

Sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen forklarer hvorfor han har tro på felles aktiviteter og å anerkjenne de ansatte i hverdagen.

I den type bedrifter vi har i Norge, med høyt utdannede folk og mye velstand, drives medarbeiderne av motivasjon. De krever å bli behandlet som medmennesker og ikke bare som undersåtter eller galeislaver.

THE.jpg
Les mer....
Til høyre: Hanne Kjensli  Til venstre: Anne Bostad

Hjertevennlig ledelse gir mer motiverte medarbeidere

Hjertevennlig ledelse handler om å åpne oss mer opp for en lederpraksis med genuin nysgjerrighet, empati og mot. Et åpent sinn, et åpent hjerte, og en åpen vilje gir deg mye større tilgang til andres tanker, synspunkter og følelser. Da kan du også møte mennesker der de er. Det handler om å fremme indre motivasjon – selve gullet – hos ansatte.

Les mer
mikrolæring ledelse

Kunnskap i små porsjoner passer til den digitale hjernen

Det sies at den digitale livsstilen har gjort vår uoppmerksomhet kortere enn hos en gullfisk. Selv om dette ikke skulle stemme, viser forskning at vi har lettere for å ta til oss kunnskap under kortere perioder.

En amerikansk studie har fastslått at en ansatt rekker å arbeide i snitt 11 minutter innen han eller hun blir avbrutt av mail, telefonsamtaler eller kolleger. I løpet av disse 11 minuttene fokuserer den ansatte på ulike oppgaver i omtrent tre minutter om gangen.

Fordelene med mikrolæring er mange
Kommunikasjon

Kommunikasjon som ikke holder mål, kan gjøre stor skade i bedriften

Har du noen gang vært borti at dårlig kommunikasjonsflyt skaper misforståelser og usikkerhet? Kommunikasjon som ikke holder mål, kan nemlig gjøre stor skade i en organisasjon, mens god kommunikasjon kan løfte både deg som leder og medarbeiderne rundt deg.

En leder som er dårlig på å kommunisere, forstår ofte ikke at det er en viktig del av lederrollen.

konflikt og ledelse.jpg

Bilde: Lisbeth Sæther Storli i Contento AS har lang erfaring fra kommunikasjonsbransjen. Hun jobber med lederutvikling, teamutvikling og kommunikasjon.

førsteinntrykk

Som leder er det avgjørende å gi et godt førsteinntrykk

Det er viktig for deg som leder å være bevisst på hvilket førsteinntrykk du gir, da dette ofte påvirker andres prestasjoner. Den viktigste jobben for deg som leder, ofte er å få andre til å prestere.

Det å ikke etterlate seg et godt førsteinntrykk, kan gi konsekvenser du ikke nødvendigvis tenker over.

Les mer....
Agenda 1

Unikt tilbud til ledere som vil virke og vare

De har flere tiårs erfaring fra arbeid med små og store organisasjoner, men har savnet et tilbud som gir ledere mer enn bare kunnskap. Nå lanserer organisasjonspsykologene Ane Johnsen og Cecilie Thorsen et nytt konsept for ledere som ønsker å stå støtt i en krevende jobb. Det handler om å bli mer robust, og både virke og vare som leder.  

Les mer
hybrid arbeid

5 tegn på at hybridarbeidere sliter

Når folk jobber hjemmefra, øker risikoen for skadelig bruk av rusmidler eller avhengighet. Da er det viktig at du som leder er i stand til å se tegnene og vet hvordan du skal hjelpe dem. Her får du rådene for hvordan du kan se medarbeiderne dine til tross for hybridarbeid.

jobb engasjement

For å forstå hva som skaper jobbengasjement, trenger ledere psykologisk kompetanse og vite hvordan de skaper motivasjon på arbeidsplassen

Raske endringer og digitalisering påvirker ledelse i alle bransjer. Vår forståelse av ledelse som et sosialt samspill i et moderne kunnskapssamfunn stiller krav til en kompetent ledelse med psykologisk kompetanse og forståelse av hva som skaper jobbengasjement.

Å gå over til en mer menneskelig forståelse av ledelse er tvingende nødvendig i våre tider, mener Åshild Mongstad, høyskolelektor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania. Hun er dessuten sykepleier i bunn og jobbet tidlig med mennesker. 

– Ledelse har tradisjonelt vært knyttet til økonomi og administrasjon og preget av industri, men for å være konkurransedyktige og attraktive i dag, må bedriftene ha ledere med dybdekunnskap om psykologi. Våre tider krever en helt annen form for ledelse med forståelse for mennesket og menneskelige verdier.

Les mer
Marianne Danielsen

Er du åpen for erfaringer?

På teknologikonferansen SXSW i mars 2023, hadde hjernen min behov for noe helt nytt, etter 4-5 dager med tech, organisasjonsutvikling og bærekraftstematikk. SXSW har mange ulike fagspor og jeg følte meg modig, og bestemte meg for å gå på «Freestyle Poetry to Unlock creativity meetup». Jeg leste ikke hele beskrivelsen av eventet. Det var nok, i retrospekt, like greit. Plutselig stod jeg i en sirkel, full av ukjente mennesker, i rom 404 på Hilton og vi skulle freestyle poesi. På engelsk. Til musikk. Jeg ble varm og stressa og kjente at jeg hadde to valg. Plukke opp veska mi og smyge meg ut fra en sirkel på 18-20 mennesker – eller la det stå til, og «låse opp min indre slam-poet».

kommuikasjon

Perfekt kommunikasjon finnes ikke, men vi har omtrentlig kommunikasjon, som i mange tilfeller er godt nok

Hvordan vi kommuniserer endrer seg i et forrykende tempo, og det er nærmest uunngåelig at man ender opp med utilsiktede misforståelser. Støy i kommunikasjonen kan ta mange ulike former, og er ifølge retorikkforsker David Erland Isaksen umulig å bli helt kvitt. Her er ekspertens tips til hvordan du reduserer støy så mye som mulig.

Når vi ikke forstår hverandre, kan vi risikere å askribere. Det skjer når mottaker ikke skjønner noe i det hele tatt, og ender opp med å tilegne avsenderen egenskaper eller meninger.

Les mer....
null

Skap trygghet og tillit – få det beste ut av alle medarbeiderne dine

Siden vi alle har ulike personligheter, er ledere nødt til å lære å kjenne behovet til hver og en av medarbeiderne sine. Hvis du som leder ønsker å få ut potensialet til alle du jobber med, bør du evne å tilpasse kommunikasjonsformen din til den enkelte.

 

Les mer....
Mai-Bente_BW

Man glemmer at det å være litt sårbar ofte gjør at du vinner folk, fordi de føler at du ikke er et overmenneske

Mange tenker altfor komplisert når man jobber med strategisk kommunikasjon. I virkeligheten behøver det slett ikke være det. Kommunikasjonsekspert Mai-Bente Paulsen tar oss med på en viktig leksjon i historiefortelling og kartlegging av relasjoner.

Relasjonsbygging handler om å bygge bro og lim med noen som er viktig for deg. Det kan være eiere, ansatte og politikere og handler om hvordan du klarer å bygge omdømme og tillit. Med et robust omdømme og tillit står man sterkere hvis det skjer noe med selskapet, eller om man ønsker å ekspandere og har store visjoner, forteller Paulsen.

– Det er viktig å huske at kommunikasjon ikke er det samme som informasjon. Informasjon er fakta, analyser og tall. Har du lyst til at folk skal glemme deg, så kan du drive med rent informasjonsarbeid.

Les mer....
teamledelse ledernytt

3 grunnleggende ferdigheter innen teamledelse

God teamledelse øker effektiviteten, produktiviteten og samarbeidet i en bedrift. Det sikrer at teammedlemmer er på linje med organisatoriske mål, fremmer bedre kommunikasjon, minimerer konflikter og optimaliserer ressursallokering. Men hvordan får du til dette i praksis?

Det er ikke noe poeng å stimulere folk til å jobbe mot en fantastisk visjon om fremtiden hvis du ikke er i stand til å få folk til å implementere den. Her er tre viktige ting som teamledere må gjøre hvis teamet skal trives og lykkes.

Hilde Beate Berg

Slik blir du mer autentisk i en verden som blir stadig kunstigere

Er du en sucker for alt som er autentisk og ekte i disse forvirrende KI-tider? Jeg også. 

kultur

Organisasjonskultur med mangfold

Organisasjonskulturer i dag har ofte mye mangfold og trenger god involvering for å få et sunt ytringsklima. En verdsettende kultur hjelper til med å mobilisere ressurser og gjør det lettere å beholde ansatte. Ta deg tid til kvalitet.   

Det å mobilisere menneskelige ressurser handler om å få frem talent og se hva som skal til av optimale forhold for at ansatte får brukt dette talentet. 

selvledelse

Selvledelse har gunstige effekter både på ledere, enkeltmedarbeidere og hele organisasjoner

Blant annet fordi teknikkene for selvledelse fremmer arbeidsglede og indre motivasjon.

Selvledelse er teori som er basert på flere psykologiske motivasjonsteorier, blant annet teorien om indre og ytre motivasjon og om målsetting. Indre motivasjon betyr at man motiveres av jobben i seg selv og ikke utsikten til lønn, bonus eller andre ytre påskjønnelser. En av de norske forskerne som har arbeidet med selvledelse er førsteamanuensis Per-Magnus Thompson ved Handelshøyskolen BI. Thompson forteller at det finnes mange strategier og verktøy å ta i bruk for å stimulere til økt selvledelse i egen organisasjon.

– Ideen er at det ikke bare er lederen som skal hjelpe medarbeideren med å holde fokus, sette mål, evaluere og belønne, men at medarbeideren selv også er aktiv i forhold til disse prosessene.

Forskning viser at det å være overdrevent kritisk mot en selv gjør oss mindre effektive, i tillegg til å svekke motivasjon og arbeidslyst.

PerMagnusThompson.jpg

Foto: Førsteamanuensis Per-Magnus Thompson ved Handelshøyskolen BI.

Les mer
ledelse

Hvordan vil du bli husket som leder?

Å bli bevisst på hvordan du vil bli husket i din rolle som leder, er en ekstraordinær og modig investering i deg selv og din virksomhet. 

Det er en kraftig transformativ handling for ledere som forstår verdien av å være selvbevisst, og som forplikter seg til å være den aller beste utgaven av seg selv.  

glade ansatte

En glad medarbeider er en god medarbeider

Å opprettholde en arbeidsplass med fornøyde ansatte er ikke alltid like enkelt. Mange tror det holder å gi dem fordeler som bonuser eller kake hver fredag. Men det er ikke det det handler om.  

Les mer....
strategi_rita

Hvordan organisere bedriften for fremtiden?

Mye av fremtidens ledelse handler om hvordan organisasjonene klarer å mobilisere og inkludere sine talenter, og at de oppdaterer sine strategier til en ny virkelighet. Det å utvikle et «entrepreneurial mindset» - tankesettet til en entreprenør, kan være til stor hjelp.   

Strategier som best organiserer bedriften for fremtiden må være både kortsiktige og langsiktige.

6348756_4778103.jpg
Les mer
Team samarbeid

Å lede samarbeid er en av lederens viktigste oppgaver

Som leder i en kunnskapsorganisasjon blir det stadig viktigere å tilrettelegge for tverrfaglig samarbeid. Forskning viser at tverrfaglige team presterer mye bedre enn de tradisjonelle fagavdelingene. Og ettersom problemene vi løser på jobb blir stadig mer komplekse, kommer dette samarbeidet stadig mer til sin rett. Grunnen er at vi får et bredere tilfang av perspektiver og idéer noe som gir grunnlag for mer innovative løsninger på problemene vi løser. Som leder må du kunne legge til rette for at dette tverrfaglige samarbeidet faktisk blir verdiskapende.

møte

Slik holder du et møte – uten å prate det i hjel

Som leder er du sikkert den som oftest kaller inn til møter. Det er du som holder i møteagendaen og som passer på at dere ikke går over tiden. Da er det fort gjort å føle at det er du som har pratet mest og at de andre møtedeltakerne såvidt har kommet til ordet.

time management

Få mest mulig ut av døgnets 24 timer

De fleste gründere har knapt nok tid til å gjøre den jobben de allerede har, men man kan ikke nå nye mål hvis man ikke gir dem tiden som trengs.

Før du begynner på et nytt prosjekt, må du være bevisst hvordan du prioriterer tiden din. Tid er den ressursen vi ikke kan få mer av. Her får du tips til hvordan du kan gjøre det beste ut av den tiden du har.

Les mer
Maria kondo 1

Står du fast i en problemstilling og kjenner behov for å sortere tanker og ideer?

Hvis du vil lykkes som leder, må du gi hjernen gode arbeidsbetingelser slik at det er mulig å være produktiv og fokusert, og samtidig leve et godt liv med energi og glede i hverdagen. En vesentlig del av det å skape balanse, kapasitet og produktivitet handler om å ha det ryddig på alle plan, og her kommer Marie Kondo sin metode og filosofi inn. Lederutvikler Siv Tove Aune forklarer hvorfor Kondos metoder er så effektive for ledere.

Siv Tove Aune forklarer at Marie Kondos metode for organisering minner oss på å være bevisst på hvilket forhold vi har til omgivelsene våre, og fokuserer på gleden ved enkelhet. Ved å ta til oss prinsippene om å skape sinnsro gjennom enkelhet, ved å rydde i omgivelsene, får vi det ikke bare ryddigere på kontorpulten og arbeidsplassen, det kan også påvirke måten vi utfører jobben på når vi er i omgivelsene.

maria Kondo 2.jpg
Les mer....
helsetrender

8 viktige helsetrender i 2024

Vi lever stadig lenger, og helseforskjellene øker. Siden vi tilbringer såpass mye tid av livet vårt på jobb, er det viktig at du som leder tar vare på helsen til dine ansatte. Her er åtte viktige helsetrender du bør være bevisst på.

ledelse strategi og mål

Led med felles formål

Enten du er på slagmarken eller i styrerommet, så er prinsippene for å oppnå suksess, helt like. Lederskap handler nemlig om mennesker.

Som leder må du ha mot til å kaste deg inn i kampen. Enten du hopper ut av et fly eller går inn i et styrerom, handler det om mot, og det må utnyttes og bygges hvis du vil at teamet ditt skal lykkes. 

Johan Bergh 2023

Du må ikke sove! – Forsvarets kjerneverdier under press

Det var en gang på barneskolen at en lærer ropte til meg at jeg ikke måtte sove i timen. Da lærte jeg at handlingene mine får konsekvenser. Det samme lærte vi da jeg gikk på Sjøkrigsskolen. At Forsvaret sover i den kanskje aller viktigste timen på lenge – i alle fall når det gjelder internjustis, synes jeg er urovekkende. Det har kommet frem mye grums fra «grasrota» i Forsvaret den siste tiden. Om toppledelsen også, flere ganger har vi sett det i media. Det er et dårlig tegn, og det er dessverre ikke nytt. Det er simpelthen et alvorlig ledelsesproblem.

At Forsvarssjefen vektlegger Forsvarets kjerneverdier i sine taler har kun symbolsk betydning hvis de ikke følges i praksis. Den praksisen ser ut til å mangle nå.

Isabelle Ringnes digital ledelse

Ledere må fatte interesse og utvikle kompetanse innenfor teknologi

Det store snakkis-ordet har lenge vært «digitalisering». Kanskje tenker du at dette får IT-avdelingen finne ut av. Men digital strategi er faktisk lederens ansvar – her får du rådene!

irmelin

Mangel på indre motivasjon kan skakkjøre endringsprosjektet ditt

Å ha topp motiverte medarbeidere er alle lederes julaften og 17. mai på én gang. Men sjansen er stor for at motivasjonen får seg en knekk når vi skal gjennomføre store endringsprosesser. LederNytt har snakket med Irmelin Bergh om hvordan ledere kan fasilitere medarbeideres indre motivasjon, noe som kan gjøre at endringsprosesser går lettere.

Ledere kan prøve å være litt ydmyk og si at dette er målet, hit vil vi, men jeg vet ikke veien. La oss gå den sammen, la oss prøve det ut, vi har ikke råd til å la være.

Les mer....
jobb hjemme fra

Sikre deg talenter til din on-site arbeidsplass

Det er ikke alle arbeidsplasser som kan tilby folk å jobbe hjemmefra. Utfordringen, slik det ser ut nå, er at veldig mange arbeidstakere ønsker fleksible arbeidsplasser.

Les mer....
Trude-Hele-Shelby-bredde

Det er mye fokus på eksterne faktorer i endringsprosesser – men hvordan kan kunnskap om hjernen hjelpe oss i å håndtere endring?

LederNytt har snakket med Trude Helen Shelby om hvordan ledere kan bygge gode bedriftskulturer som håndterer det å stå i usikkerhet og samtidig beholde engasjement, endringsvilje, evne å tenke nytt og innovere.

Du vet utsagnet «nå må vi legge følelsene til side og fokusere på sak»? Det er faktisk neurologisk umulig.

Les mer....
prestasjons team

Prestasjonsteam med riktig fundament for å skape produktivitet, effektivitet og innovasjon.

Å gi prestasjonsteam det riktige fundament blir stadig viktigere i bedriftsmiljøer hvor samarbeid i økende grad blir sett på som en løsning for den totale ytelsen.
 

Jan Bjørneboe

Ønsker du å bygge en god kultur – se deg selv i speilet

Kulturbygging påvirker medarbeiderne på alle områder i arbeidslivet. Faktisk så er det en av de viktigste og avgjørende delene av bedriften. For å bygge en god kultur på arbeidsplassen må du som leder involvere hele organisasjonen.

I denne artikkelen kan du lese om hva Jan Bjørneboe, tidligere konserndirektør for ISS, har å fortelle om kulturbygging – hva det går ut på og hvorfor det er en så viktig del av bedriften.

Ledere sliter vettet og kronene av seg for å finne gode kandidater utenfra. Hvorfor ikke heller slite vettet av seg for å beholde de medarbeiderne man har?

Les mer....
Jon Magnus Haakonsen

Det er i ferd med å skje store endringer når det gjelder praksis for hvordan utvikle ledere

Hvordan vil lederutviklingen bli i tiden som kommer? Hva sier forskningen om hvordan vi bør forholde oss til alle disse endringene?

Psykolog Jon Magnus Haakonsen forteller at vi er i en tid der ting går stadig raskere, og hvor vi konstant må tilpasse oss en verden i endring. Ansatte må ta flere avgjørelser selv, og stadig oftere vil vi møte nye situasjoner vi ikke har klare rutiner for hvordan vi skal håndtere. Hierarkiske modeller for ledelse og styring gjennom prosedyrer vil trolig bli utfordret i tiden som kommer. Agilitet og fleksibilitet vil bli mer framtredende. Mer fokus på kompetanseutvikling, fleksible løsninger med mer bruk av hjemmekontor, teknologi og fjernledelse vil også kunne prege fremtiden.

En leder må i større grad stole på at de ansatte kan styre seg selv, noe som krever høyere grad av tillit.

Les mer....
Ivar årnes

Næringslivets krigere gir aldri opp!

Å være en kriger i næringslivet handler om å hele tiden ha en drøm om å lykkes. Det handler om å ville gjøre sitt aller beste – hver gang. Det handler om å kjempe for å gjøre medarbeiderne sine gode.

En næringslivets kriger gir aldri opp, og har hele tiden øynene på neste mål.

Jeg husker så godt frykten i det samme lederen vinket meg inn på sitt kontor. Pulsen gikk rett opp i 120. Nå er det over, tenkte jeg.

Les mer
Etikk

God bedriftskultur skal lære medarbeiderne å modnes i moralsk forstand

Etikk og moral kan for mange virke som et litt «ullent» begrep, men det har større effekt på bedriftens suksess enn man skulle tro. Etikk handler om å vite hva som er rett å gjøre – og enda viktigere, hva som er galt eller tvilsomt å gjøre, selv om det er innenfor loven. For i dagens transparente sosiale medier-samfunn er sjansen for å bli etikk-ferska større enn noensinne.

Morten Tønnesen mener at etikk er noe av grunnlaget for alt det vi velger å gjøre – og det vi velger å styre unna.

Etisk bevissthet handler om å være klar over hva vi gjør, og hvordan det vi gjør virker inn på andre, og om å kunne styre våre handlinger på en måte som er til beste for oss selv og andre.

Morten tønnesen.jpg

Bilde: Morten Tønnessen er førsteamanuensis i filosofi ved Universitetet i Stavanger. Han underviser i etikk på både bachelor- og masternivå, og forsker blant annet på miljøetikk og dyreetikk.

Les mer
konflikter på jobb

6 vanlige konflikter på arbeidsplassen

Det er gjennom motsetninger og dissonans at utvikling skjer. Med riktig holdning kan du utnytte dens positive kraft og se konflikt som en mulighet for ny kunnskap i stedet for noe som stjeler energi.

Hvis du identifiserer hva konflikten i utgangspunktet handler om, vil den være lettere å takle. Her er de seks vanligste jobbkonfliktene og hvordan du kan gå frem for å løse dem.

Les mer
John Hammersmark

Ansvarsglede – en forutsetning for god ledelse

Uansett om du er forsvarssjef eller næringslivsleder, så er jobben din å lede andre mennesker. For å lykkes, enten du er ute på militært oppdrag eller på et kontor, er det viktig at du føler på ansvarsglede – å glede deg over og omfavne ansvar.

Jeg pleier å si at det er to ting man ikke kan hoppe bukk over. Det ene er å stille høye krav, det andre er at de involverte individene i teamet du leder, må ønske og akseptere å gjøre den jobben det koster å tilfredsstille høye krav.

leder kommunikasjon

Hvis vi hele tiden kommuniserer på én enkelt måte, blir vi forutsigbare og folk slutter å lytte

Tenk på deg selv. Liker du å lytte til folk som snakker i én hastighet, i én tone, med et kjedelig ordforråd og uten følelser? Mest sannsynlig ikke. Da bør du selv gjøre ditt ytterste for å være en fargerik og effektiv formidler.

Her får du 8 metoder for å mestre kommunikasjonskunsten.

Les mer....
kommunikasjon ledelse

Alle ønsker å bli sett, hørt og forstått

Dårlig stemning på jobb er oppskriften på et dårlig arbeidsmiljø. Som mellomleder er du nødt til å ha fokus på relasjoner og ta følelser på alvor hvis du ønsker å beholde dine ansatte. Men hva er egentlig god stemning? Og hvordan skaper man gode relasjoner og god stemning?

For å lykkes med å skape god stemning og gode relasjoner på jobben, trenger du som mellomleder å begynne å se hver enkelt medarbeider.

kjersti eidem.jpg
Les mer....
lytte

Hvordan få alle til å lytte?

Synes du det er vanskelig å få kundenes eller ledergruppens fulle oppmerksomhet? Her får du noen effektive tips.

Kommunikasjon
Paul Robbins, HR-manager i SD Worx Norge.

4 HR-trender du bør følge med på i 2024

Lurer du på hvordan HR-trendene vil utvikle seg i 2024? Her får du 4 tips fra HR-ansvarlig i SD Worx på hva du bør følge ekstra godt med på det kommende året. 

Les mer
fremragende leder

Seks ting fremragende ledere gjør som styrker deres suksess

Ekstraordinære ledere er opptatt av å både ta vare på seg selv og medarbeiderne sine. Her er seks steg for hvordan de gjør det i praksis – og med det oppnår suksess.

modig leder[1]

Ingen liker en feig leder, og ingen ønsker å være en feig leder

Modighet er den viktigste dyden for en leder, for uten den vil man ikke komme ut av komfortsonen og mestre noe nytt, ifølge Svein Harald Røine. Han gir oss innsikten i hvordan modige ledere kan frykte det samme som andre, men ikke lar seg stoppe av frykten, og hvordan du som leder kan finne frem til motet i deg selv.

Alle ledere ønsker å ta den riktige beslutningen og de riktige valgene. Utfordringen er at dette vet man aldri før i etterkant, når man ser utfallet av sine valg.

konflikter

6 vanlige konflikter på arbeidsplassen

Det er gjennom motsetninger og dissonans at utvikling skjer. Med riktig holdning kan du utnytte dens positive kraft og se konflikt som en mulighet for ny kunnskap i stedet for noe som stjeler energi. 

Hvis du identifiserer hva konflikten i utgangspunktet handler om, vil den være lettere å takle. Her er de seks vanligste jobbkonfliktene og hvordan du kan gå frem for å løse dem.

modig leder

Modige ledere i en verden som stadig endrer seg

Det er mange meninger om hva det vil si å være en modig leder, og det blir stilt stadig større krav til mot hos dagens ledere. LederNytt har spurt Linda Svendsrud om hvordan man kan være en modig leder i en stadig mer usikker og kompleks verden.

Modige ledere våger å kjenne etter hvor egne grenser går og prioriterer det som gjør at de utvikler seg som ledere og mennesker.

digital møte

Øk energien i digitale møter med disse oppvarmingsøvelsene

Sliter du mer skjermtrøtte møtedeltakere? Her er fem oppvarmingsøvelser til digitale møter, som får opp energien - og som krever lite eller ingen forberedelse.

Les mer....
møte effektivitet

Slik lykkes du med effektive møter

De fleste bedrifter bruker unødig mye tid på møter, og de møtene som holdes, er ofte ineffektive. Men dette kan endres med enkle grep. Her får du teknikkene som bare krever noen minutter å gjennomføre – slik at du lykkes med effektive møter.

Ann Elin Sandhaug Moen er jurist og forfatter og har utviklet 3-minuttersmetoden som hjelper bedrifter og ledere til å bli kvitt møteproblemet. Moen forklarer at selv om møter er et smart arbeidsverktøy og en viktig arena for beslutninger, samt en arena for utvikling av teamfølelsen og de gode løsningene, er 40 prosent av tiden bortkastet.

Flere møteledere foretrekker å skjule egen usikkerhet. Det er mye bedre at de er åpne og sørger for å få andre til å tenke smart sammen med seg

Les mer....
livsbalansen

Livskvalitet og balanse kommer med bevisst regi i eget liv

Mange ledere sier at de har vanskelig for å si nei og velge ting bort. Det virker til å være en krevende utfordring å velge noe bort og gjøre prioriteringer man kan slå seg til ro med. Mange kommer i ubalanse av for mange og store ambisjoner på tvers av flere områder.

Les mer....
visualisering

Fremtidsvisualisering for en sterkere optimismemuskel

Du har kanskje opplevd at noen alltid klarer å holde seg optimistiske, uansett hva som skjer? I utgangspunktet kan alle lære optimisme fordi det er en ferdighet, ikke et talent.

Positiv fremtidig visualisering fungerer ved å forestille deg fremtiden din nøyaktig slik du vil at den skal være. Denne teknikken er effektiv fordi den kan trene hjernen din til å transformere engstelige tanker til positive.

Les mer
endringsledelse

Fremtidens leder er endringsleder - fire steg som hjelper deg på veien

Med dagens digitaliseringsfokus og endringstakt er ledere oftere og oftere endringsledere, enten de vil eller ei. Dersom de ikke får med seg folka sine i endringsprosessen, er sjansen stor for å feile.

Krav om effektivisering, mer for mindre, bedre tjenester og bedre utnyttelse av ressurser er ofte et utgangspunkt for digitaliseringsprosjekter. Både offentlig og privat sektor føler endringsjaget på kroppen, og vet at de "må digitalisere NÅ". Allikevel ser vi fallgruvene gjenta seg; troen på at digitalisering er et mål i seg selv, og undervurdering av den menneskelige faktoren ved endring. Dette fører til statistikker som at over 70 prosent av alle endringsinitiativ mislykkes (Forbes).

Endringsledelse
selvrespekt

Livskvalitet bygget på selvrespekt og relasjoner

Fra vi var bittesmå skapninger skrek vi bokstavelig talt etter oppmerksomhet. Vi er hverandres kilde til glede og læring og opplevd livskvalitet. Hva er så livskvalitet? Det er nå i alle fall to ting som skaper tilfredshet i livet, over lengre tid: 1) Følelsen av egenverd og 2) Følelsen av å bety noe for andre. Det første handler om selvrespekt og det å leve i tråd med sine viktigste verdier, prinsipper og normer – kall det gjerne standarder eller beveggrunner for hvordan vi lever livet vårt.

Suksess, som lykke, kan ikke jages etter. Den må komme som en følge av noe. Og det gjør den bare som den utilsiktede bivirkningen av ens personlige engasjement som er større enn en selv 

- Victor Emil Frankl, østerrisk neurologist og psykiater

 

brainstorming

Brainstorming – når du ønsker færre og dårligere ideer

Brainstorming er et av de klassiske verktøyene som brukes for å få nye ideer. Konseptet har vært svært fremtredende helt siden det ble lansert på 40 – tallet, men er det så effektivt som tilhengerne skal ha det til?

enklere ledelse

Bærekraftig selvledelse gir resiliente ledere

Langvarig produktivitet krever resiliente mennesker og organisasjoner. Veien til personlig resiliens går gjennom bærekraftig selvledelse. Veien til en resilient organisasjon går gjennom å se og skape sammenheng mellom personlige strategier og organisatoriske strategier, slik at det blir mulig å lede godt, leve godt og prestere godt.

Ann_Ahlqvist_3

Seks tiltak for økt tillit på jobben

Tillit er nødvendig for å bygge gode relasjoner på jobben. Hva kan vi gjøre for å bygge økt tillit i organisasjonen?

Medarbeidere går ikke til sin leder med viktige problemer, grunnet manglende tillit.
Lederne møte

Har du sikret din arbeidshverdag?

Usikre tider og et dynamisk marked forsterker behovet for å organisere seg. Det fungerer nemlig som en form for forsikring for arbeidsforholdet ditt.

Les mer
Anita Sundby

Møt frykten din, og stå støtt i deg selv som leder

Er du redd for å ikke være god nok? For å miste posisjon, makt og innflytelse? Lar du frykten styre, blir du en dårligere utgave av deg selv, både som leder og menneske. Dra i nødbremsen, og finn tilbake til det som virkelig betyr noe.

Når folk er redde, blir de mest opptatt av å passe på seg selv og sin egen posisjon. Det handler ikke lenger om fellesskapet, og hva som er bra for virksomheten.

ledelse er gøy

Å være leder er gøy

Hver eneste dag kan vi få tips og råd til hvordan vi kan utføre godt lederskap. Ulike magasiner, høyskoler og konsulenter deler villig sine meninger og kompetanse om tema. For de fleste er det gode råd å få, og vi trenger påfyll for å være bevisst i det daglige arbeidet.

Marianne Danielsen

Rebellen skal løftes, ikke temmes

Du kjenner sikkert til den medarbeideren som alltid stiller det utålmodige spørsmålene du ikke kan svare på? Hun som vil hoppe over noen pålagte steg for å komme raskere til mål? Han som kommer med ideer til løsninger som du vet ikke «går an å få til her hos oss». Hun som har masse energi og en naiv innstilling til omverden. Han som har utrettelig tro på at det må gå an å utfordre systemet? De kan oppleves som krevende medarbeidere, siden de ofte kan poengtere noen ubehagelige sannheter du helst ikke vil ta stilling til.

irmelin Bergh

Vil du få til endring? Start med å endre situasjonen

Jobber du med tjenester eller produkter, offentlig eller private, er sannsynligheten stor for at du jobber med endring. Enten det er å få medarbeidere til å ta i bruk et nytt system eller å få kunder til å velge ditt produkt. Uansett hva målet er, vil det alltid være mennesker involvert, og alt for ofte er det de vi fokuserer på og ikke situasjonen.

Les mer....
jobb intervju

Bruk omvendt intervju i søken etter kritiske tenkere

Å ansette nye personer kan være en utfordring. Å ansette folk som er gode på kritisk tenkning kan være enda mer utfordrende. Men, ved hjelp av omvendt intervjuprosess kan du lettere identifisere disse talentene.

teamledelse[1]

Derfor er effektiv teamledelse viktig

Å jobbe alene i stedet for å utnytte alle evnene til folkene i teamet ditt, resulterer sjelden i vekst. Nettopp derfor er effektiv teamledelse så viktig.

Les mer
kreativitet

Kreativitet - hva er det og hvorfor er det viktig?

Ledere bombarderes stadig med buzzord som påstår å være løsningen på alle problemer. Et unntak fra alle disse nye ordene er et gammelt begrep - som de siste årene har fått mer og mer oppmerksomhet både i akademiske ledelsesforskning, men også i hverdagen til ledere. Kreativitet - men hva er det og hvorfor er det viktig?

Grethe Holtan

«Jeg trodde jeg var et godt menneske – helt til jeg ble leder»

De fleste har nok sett kolleger endre seg fra det øyeblikket de blir ledere. Det enkleste er å tro at det er makt og status det handler om, men det kan faktisk være motsatt. At det rett og slett er nye rammebetingelser, forventninger og krav som gjør dem slik. Grethe Holtan gir et innblikk i hva som egentlig skjer.

Medarbeiderne ganger alt du sier med 100, både det som er positivt og det som er negativt – fordi kommunikasjonen er rollestyrt.

refleksjon

kunsten å reflektere

Jeg tror at særlig ledere i mye større grad bør lære seg til å gjennomføre jevnlige «lederskaps-andakter». Da gir de nemlig seg selv muligheten til å lære og utvikle seg selv - som leder - i lederrollen - underveis.

Les mer
NALBANT

Slik delegerer du arbeidsoppgavene på en effektiv måte

Å delegere arbeidsoppgaver kan høres enkelt ut – men har du tenkt på at dette ikke bare handler om deg og medarbeiderne du delegerer oppgaver til, men at det henger sammen med hvordan bedriften og organisasjonen forholder seg til samfunnsutviklingen, konkurransemarkedet og kundens behov? Her kommer verdiskapende delegering inn som en viktig faktor.

Konsept- og forretningsutvikler i Posten Norge, Jacqueline Nalbant Halle mener at det ikke finnes et fasitsvar på hva som fremmer effektiv delegering av arbeidsoppgaver, fordi dette alltid vil avhenge av kontekst. Hun trekker likevel frem noen parametere som gir verdi når du skal utøve lederferdigheten «delegering av arbeidsoppgaver».

Outputen blir da en organisasjonskultur kjennetegnet av god kvalitet, mer raushet og mer ekthet som sprer skaperglede, pågangsvilje og et mot til alltid å finne en løsning på ulike situasjoner.

Les mer....
bilde finans

Smarte strategier for finansiell planlegging i lederskap

Tenk deg en verden hvor hver beslutning du tar som leder ikke bare påvirker dine kollegaers arbeidsdag men også selskapets langsiktige suksess. Finansiell planlegging spiller en viktig rolle i dette scenarioet. Det krever at du har full oversikt over inntekter og utgifter, samt forstår hvordan ulike finansielle beslutninger påvirker fremtiden. I et marked hvor alt fra renter til investeringsmuligheter stadig endrer seg, kan tjenester som Sambla.no være verdifulle verktøy for å holde tritt med de beste finansieringsmulighetene. Å ha tilgjengelige ressurser for å sammenligne lån og finansielle produkter, gir bedriftsledere et bedre grunnlag for å ta informerte valg som støtter organisasjonens mål og vekstpotensial.

Les mer
engasjement

Glade medarbeidere er ikke nødvendigvis produktive

Engasjement er ikke å være glad. Glade medarbeidere er ikke nødvendigvis produktive. Det er heller ikke å være tilfreds. 

Det er en god start, men trivsel er ikke det samme som engasjement. Trivsel og engasjement er to forskjellige ting. Som medarbeider kan du være glad og tilfreds på jobben, men hvis du ikke får nok anerkjennelse, tilbakemeldinger, eller noen muligheter for personlig vekst, vil du aldri bli engasjert. Medarbeider-engasjement er den følelsesmessige tilknytningen som en medarbeider har overfor virksomheten og dens mål.

Les mer....
Rune semundseth

I dårlige kulturer vil manglende tydelighet rundt verdiene og hva som er rett og galt, føre til at virksomheten ikke når målene sine

De bedriftene som ikke klarer å knekke kulturkoden, vil heller ikke utvikle seg – og vil til slutt stagnere helt. Lederutvikleren Rune Semundseth vet hva som er viktig å tenke på når det kommer til bedriftskultur og hvilke metoder ledere kan ta i bruk for å fremme strategien i stedet for å hemme den. 

Les mer....
kreativitet

14 tips som kan øke kreativiteten

Kreativitet er evnen til å komme opp med eller gjenkjenne ideer for å løse problemer, kommunisere med andre eller underholde. Kreativitet er ikke en ferdighet begrenset til kunstnere, musikere, forfattere, det er en nyttig ferdighet for alle og enhver. Her er 14 tips som kan hjelpe deg med å øke kreativiteten.

JOEL PETERSON

Tillit = vinn eller forsvinn for bedriften

Når mistilliten i en organisasjon er stille, vokser og vokser den, helt til den bryter ut i skandale, eller byråkratisk nedgang.

 I en organisasjon handler ikke tillit nødvendigvis om godvilje, glade ansatte, eller personlige følelser mellom medarbeidere, slik flere tror.

jobbsamtale

Stay-samtalen er mer effektiv enn sluttsamtalen

Når en ansatt sier opp, er det mange som gjennomfører sluttsamtaler. Men med jevnlige stay-samtaler er det større sannsynlighet for at du vil beholde dine beste medarbeidere. Her er rådene for hvordan du kan gjennomføre disse samtalene.

GjyriHelen_1

Ledelse uten grenser – når «meg» skal bli til «oss»

Med et skarpt blikk og et uredd hjerte, tar Giyri Helén Werp oss med på sjongleringen mellom ledelsesteori og praksis når kultur skal formes. Hun tror ikke på konsulentbransjens «one-size-fits-all»-modeller, og mener bestemt at kulturbygging krever psykologisk innsikt, skreddersøm og ledelse med finesse.

Som leder må du bestrebe deg på å koble hver medarbeiders indre driv og psykologi, med selskapets kollektive mål.

modig

Seks kjennetegn på virkelig modige ledere

Kjernen i modig lederskap er viljen til å handle midt i usikkerhet; å gjøre det som er riktig over det som er hensiktsmessig, og å risikere å mislykkes og komme til kort i prosessen. Å være modig garanterer kanskje ikke suksess, men du kan ikke oppnå noe virkelig stort uten det. Her er seks kjennetegn på modige ledere.

Leo Kant Bilde sinte ledere 1

For mye sinne kan også føre til at man mister fokus og ikke hører på medarbeiderne når de kommer med viktige beskjeder

Å holde følelsene sine under kontroll på jobb kan være en personlig belastning. Det er ikke alltid like enkelt å svelge kameler når man egentlig er i ferd med å eksplodere. I hvilken grad bør en leder uttrykke eller undertrykke eget sinne? Og hvordan vet man om man er for sint?

Forsker og psykolog Leo Kant mener at det er mer sannsynlig at du går over streken med destruktiv lederatferd og blir oppfattet som tyrannisk dersom du har en stor tilbøyelighet til å føle irritasjon eller har et stort temperament. Jo mer ekstreme personlighetstrekk, desto større pris betaler man.

Vi må være bevisst hvem vi danser med - noen er lettere å tråkke på tærne enn andre.  

sinte ledere 2.jpg
Les mer
Molander

Arbeidsmiljøet som ferskvare – start forberedelsene for fremtiden nå

Arbeidsmiljø kan være et noe vagt begrep som ikke er så lett å definere. En satsning på arbeidsmiljøet noe av det viktigste du kan gjøre for å sikre at bedriften din er godt rustet for å møte fremtidens utfordringer. Men du kan ikke vente til fremtiden dukker opp – du må starte nå, sier tidligere STAMI-direktør Pål Molander.

Ledere, spesielt toppledelsen, bør skaffe seg enda mer kunnskap om arbeidsmiljøfaktorer og bruke denne verktøykassa mer strategisk.

Les mer
Larsen 1

Bruk tid på relasjonsbygging – du har ikke råd til å la være

Hvis du ønsker å få det beste ut av medarbeiderne dine, må du sørge for å bygge gode og trygge relasjoner. Når medarbeiderne er trygge, vil resultatene blomstre.

Hvis du tar deg bryet med å spørre medarbeiderne hvilke oppgaver de trives med og ikke, vil du kanskje oppdage at noe én person synes er pyton, er en annens drømmeoppgave.

talenter

Hvordan tiltrekke seg og beholde de beste talentene

Det moderne arbeidslivet utvikler seg lynraskt. I et stadig skiftende arbeidsmarked er det viktig for arbeidsgivere å sørge for lykkelige ansatte for å tiltrekke seg og beholde topptalentene. Men hvordan gjør man det i praksis?

lone

Behersker du kunsten å gi ros?

«Å gi ros» kan føles som et minebelagt område. Hvor mye ros er greit? Hva skal man rose? Noen kan også føle at det å skryte av andre kan være litt kleint. Men det å gi ros kan ha en konkret effekt på motivasjon, engasjement, tilfredshet og arbeidsmiljø. Her får du et innblikk i hvordan du konkret kan oppnå dette ved å bli dyktig på å gi tilbakemeldinger.

Det ville vært nyttig om ledere kjente til grunnleggende arbeidspsykologiske prinsipper, slik at ros kan brukes som relasjonsforsterker, bidra til økt læring og forsterking av positiv atferd.

0_seniorarbeidskraft

Alder er ingen hindring

Det er vanskeligere å komme inn på arbeidsmarkedet jo eldre en blir. Det er et paradoks med tanke på at vi må stå lengre i arbeid enn tidligere for å ivareta landets velferdsordninger. Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk, mener det må en holdningsendring til slik at seniorer kan stå lengre i arbeidslivet.

Les mer....
Bråten (Foto Liv Unni Tveitane)

Den vanskeligste krisen

Å håndtere kriser i en organisasjon og i et team er krevende for enhver leder. Ignorering av problemer kan få kriser til å vokse seg større og dermed ut av proposisjoner. Utfallet av krisen er avhengig av ressursene du som leder velger å benytte.

Spesielt må en være på vakt på at situasjoner kan gå fra å handle om sak til å handle om person.

målsetting

PP SMARTØ – et verktøy for bedre måloppnåelse

Ledelse er ikke et venstrehåndsarbeid du kan gjøre i tillegg til andre arbeidsoppgaver, det er et eget fag. Og en god leder er flink til å sette gode mål. Men hva er egentlig et godt mål?

Det er mange som allerede benytter seg av SMART-mål, og PP SMARTØ er kun en utvidelse for å ytterligere øke sannsynligheten for måloppnåelse og kvaliteten av denne.

Les mer....
utfordringer i næringslivet

Tre måter virksomheter kan tilpasse seg utfordrende tider

Verdensøkonomien er i en "smeltedigel-tid" – og virksomheter må tilpasse seg flere endringer som kommer snikende. Ikke bare sakte, men helt sikkert.

Les mer....
stress

Det handler om å ville, deretter bestemme deg for å gjennomføre til tross for at ikke du kjenner at du har lite lyst der og da

Er hverdagen din fylt med gode eller dårlige vaner? Ikke stress over dårlige vaner, her får du tipsene du trenger til å endre de dårlige, og kanskje putte inn en god eller tre.

I historien om de tre små grisene så blåser jo ulven ned både husene som er bygget av strå og tre, mens murhuset står stødig. Det er det samme med vaner; bygger du en stødig grunnmur, vil du lykkes

vaner 2.jpg

Bilde: Helene Lerbrekk ernæringsfysiolog og personlig- og mental trener 

Les mer
Gunn Elisabeth

Friksjon er nødvendig for gode løsninger!

Er du en av dem som ikke liker å være uenig med andre? Synes du at ubehaget med uenigheter gir dårlig stemning?

Feilansattelser

Hva er feilansettelser?

Mange arbeidsgivere opplever dessverre at nyansatte ikke lever opp til forventningene og presterer for dårlig. Noen opplever endatil nyansatte som skader kollegialiteten og det sosiale miljøet, skaper konflikter, eller ikke innordner seg lederens autoritet.
Studier viser at 2/3 av lederne har ansatt feil person minst en gang, og antakelig kan de fleste av oss peke på kolleger eller underordnede vi ikke selv ville ha ansatt. Ansettelser er derfor en virksomhetskritisk prosess med reell fare for å mislykkes.

Hvor mange av dine underordnede ville du ikke ansatt om du skulle ansette i dag?

Ansettelser er som et veddemål med djevelen
Karina Andersen

Manglende nyansering og merkelapper kan skape konflikter eller mer alvorlige hendelser, som for eksempel diskriminering

Prestasjoner og måloppnåelse henger sammen med opplevelsen av tilhørighet, som i stor grad påvirkes av lederens evne til å kommunisere. LederNytt har tatt en prat med idrettspsykologisk trener Karina Andersen Aas, som brenner for teamfølelsen og slår et slag for det eldste trikset i boka: Snakk sammen!

De beste lederne er ekstremt gode til å skape en felles retning og visjon gjennom sin kommunikasjon.

Les mer....
søvn

Mer søvn kan gi deg en bedre karriere

Mangel på søvn kan ha mange konsekvenser. Men det er ikke bare helsen som påvirkes av for lite søvn, det gjør deg faktisk også mindre attraktiv på arbeidsmarkedet.

Opptil en tredel av alle voksne lider av søvnforstyrrelser. Forskning viser at kronisk søvnmangel kan føre til hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, overvekt og depresjon. I tillegg reduserer tretthet motivasjonen til å jobbe eller være sosial. Vi blir mindre hensynsfulle og lettere distrahert, noe som betyr at når vi prøver å jobbe, kreves det mer av oss.

Les mer....
Espen Erfjell

Gå foran og vis vei – men ikke glem å lytte

Hvordan kan du som leder bidra til å bygge kultur, tillit og retning? Det handler om å vise vei, både for virksomheten og hver enkelt medarbeider. 

Ledelse er kontaktsport. Det handler om å se hele mennesket og forstå verdien du gir til hver enkelt, for å få med deg folka.

suksess

Seks egenskaper til suksessfulle ledere

Alle store ledere har en blanding av ferdigheter og personlighetstrekk som gjør dem til en ekstraordinær leder. Disse egenskapene lar dem ta avgjørende handlinger, inspirere andre og kommunisere en kraftig visjon.

Her er seks egenskaper som du kan jobbe med å utvikle, slik at du også kan bli en eksepsjonell leder.

Les mer....
prosjektledelse

Hold teamet motivert når et prosjekt ikke går på skinner

En viktig del av jobben som prosjektleder er å holde teamet motivert og på rett spor når ting begynner å gå ad dundas. Dårlig utførte prosjekter påvirker ikke bare bunnlinjen, men også moral og engasjement. Her er seks strategier som både kan gi teamet ny energi og bidra til å få et prosjekt med dårlige resultater, tilbake på sporet.

budsjett

Tips for budsjettarbeid

Har du utsatt det uunngåelige? Da er det på tide å tenke seg om og begynne å jobbe. Her er ekspertenes beste tips for å ro i land årets budsjett

Tips for budsjettarbeid
relasjoner

Relasjonsledelse – hvordan du skaper gode resultater gjennom å utløse energi

For å bygge gode relasjoner til medarbeiderne dine, må du som leder satse på å bygge sterke, tillitsfulle forhold. En av Norges fremste eksperter på feltet, Jan Spurkeland, gir deg innblikket i hva som ligger i relasjonell ledelse og hvordan du kan utvikle deg til å bli en god relasjonell leder – det handler nemlig kanskje om noe annet enn du tror.

Vi må reorientere oss vekk fra den gamle medarbeidersamtalen som har masse detaljerte spørsmål på et ark, og gå inn på hele mennesket, hele jobben og hele kompetansen.

teamledelse

Ta tak i konflikter i virtuelle team, før de vokser seg store

Det er uendelig typer kriser som kan oppstå i et team. Men krisene har visse fellestrekk. 

Anders Gravir Imenes, psykolog og spesialist i organisasjonspsykologi, forteller at de fleste kriser har et relasjonelt aspekt. Selv om vi mennesker har samarbeidet så lenge det har vært mennesker på jorden, oppstår det fortsatt problemer. 

– Vi har noen ferdigheter for å kunne samarbeide, men mange mennesker er også veldig opptatt av å fremme seg selv, sin egen agenda og sitt eget ego.

Ved å plukke ut mennesker som er samarbeidsorienterte og med noenlunde like ambisjoner og forutsetninger for å prestere, har du som leder veldig gode forutsetninger for å skape et velfungerende team. 

Ved å plukke ut mennesker som er samarbeidsorienterte og med noenlunde like ambisjoner og forutsetninger for å prestere, har du som leder veldig gode forutsetninger for å skape et velfungerende team. Ved å plukke ut mennesker som er samarbeidsorienterte og med noenlunde like ambisjoner og forutsetninger for å prestere, har du som leder veldig gode forutsetninger for å skape et velfungerende team. 

effektiv jobbing

Hvordan få en ansatt til å holde seg i sitt eget kjørefelt

Medarbeidere som til stadighet bryr seg med ting som ikke har noe med deres jobb å gjøre, kan føre til mye irritasjon både blant ledere og andre medarbeidere. Her er effektive tips for å få disse medarbeiderne til å ha fokus på sin egen rolle.

drøm stort

På tide å gjøre drømmer om til virkelighet

Som mennesker har vi fått den unike gaven at vi kan drømme om et bedre liv og samtidig være i stand til å sette mål for å leve ut disse drømmene.

Hvilke drømmer og mål har du? Har du noen gang satt deg ned og tenkt gjennom livsverdiene dine og bestemt deg for hva du egentlig vil? Her er noen strategier som kan hjelpe deg til å reflektere og lytte til hjertet ditt for å se hvilke drømmer som virkelig bor i deg.

Les mer....
Henriette W. Quanvik.

Problemer i privatøkonomien? Slik påvirker det jobben

I Norge er privatøkonomi veldig privat, det vil si at vi helst ikke snakker høyt om det. Men problemer i privatøkonomien hos medarbeiderne kan gi seg utslag i manglende effektivitet og økt sykefravær på arbeidsplassen.

Pengeproblemer stjeler mye energi og fokus, og dette kan naturlig nok føre til nedsatt produktivitet.

Henriette W. Quanvik er økonom og forfatter av boken «Penger som varer lenger – et rikere liv». Hun ser at det er viktig for ledere å være obs på at flere medarbeidere kan slite med økonomien. 

Les mer....
Line Blomlie start

Rallyledelse – effektiv og trygg manøvrering under høyt tempo

Endringsledelse har blitt den nye normalen. Behovet for omstilling kommer stadig hyppigere med mindre forutsigbarhet. Ledere må evne å navigere i et skiftende og svært krevende landskap, ha oversikt i en kompleks kontekst og ta raske beslutninger med usikre faktorer. Alt dette skal kombineres med effektiv drift. Hvordan kan man lære seg å manøvrere like trygt som en rallysjåfør?

Ved store endringer kan det bli fatalt. Det er viktig å lytte og lete aktivt etter ulike perspektiver og innspill fra ulike deler av organisasjonen, samle mest mulig fakta og lytte til de riktige og modige stemmene.

Les mer....
Vigdis Austrheim Walk

Ta tak i konflikter i virtuelle team, før de vokser seg store

Å samarbeide uten å møtes jevnlig kan være krevende. Derfor er det ekstra viktig å være oppmerksom når du leder virtuelle team. For kanskje ulmer det under overflaten. Da er det din oppgave som leder å fange det opp, før det er for sent.

Uklare forventninger, utydelige roller og ansvar er ofte en kime til konflikt. Når man jobber på ulike steder, og ikke møtes like ofte, så avstemmes ikke forventningene like ofte som i mer tradisjonelle team, verken med leder eller de andre i teamet.

Foto: Marit Solemsli

Å lede med hjertet – en undervurdert lederfaktor

«Du må lede med hjertet» er et råd du kanskje har hørt – men hva betyr dette egentlig? 

De lederne jeg har sett lykkes, er de som setter seg mål, er rause på sin vei, men som også setter av tid til egentid og til å reflektere over hva som er viktig og haster, og hva som er viktig, men ikke haster.

Administrerende direktør i Amesto People & Culture, Yvonne Fosser, har en klar formening om at dette er et aspekt ved ledelse vi ikke har råd til å ignorere, men at det slettes ikke handler om å være snill og grei. I denne artikkelen gir hun oss et innblikk i hvordan vi kan utvikle oss til å bli gode på å lede med nettopp hjertet.

Les mer
konflikter i team

Forebygg konflikter ved å trene opp konfliktmuskelen

Konflikter er opphavet til mye vondt. Hvis de ikke stanses i tide, kan de eskalere, og krisen blir fort et faktum. Det er derfor helt avgjørende å forebygge og oppdage konflikter før det går for langt. 

Cecilie Aungrind, agile coach/senior rådgiver i Computas AS, har selv opplevd konflikt på arbeidsplassen, og deler sin opplevelse rundt dette, deriblant hvorfor de oppstod, hvilke konsekvenser de hadde, samt hvordan de løste konfliktene.

Noen av oss blir sinte når vi er defensive, noen blir stille, eller passiv-aggressive og begynner å skylde på andre eller rasjonalisere. 

ledelse formel for suksess

LEADERS – en formel for vellykket ledelse

Deepak Chopra, talsmannen for alternativ medisin og forfatter av over 90 bøker, deler sine beste råd til andre ledere – og viktigheten av å være forberedt.

Les mer
møteledelse

Skap meningsfylte møter – med en enkel formel

Forskning viser at vi kaster bort veldig mye av arbeidstiden på møter – tid som kunne blitt brukt til arbeid som gir mer avkastning for bedriften. For å kunne holde effektive møter må du ha en plan, en agenda. Og med en enkel formel kan du heve kvaliteten på møtene – til stor fordel for både deg selv, medarbeiderne og organisasjonen.

Flere studier har vist at de to vanligste irritasjonskildene i møter er at møtedeltakerne ikke skjønner hva som er målet med møter de er i, og at møtet preges av «ordsalat»

Les mer....
fremtidens ledelse

2024 og årene fremover vil kreve helt andre egenskaper hos lederne enn tidligere

Krisene står rett og slett i kø, og transformasjon er nødvendig, forteller matematiker, Silvija Seres.

2024 vil tydelig skille mellom ledere som kan lede gjennom transformasjonen, og de som må overlate sjefsstolen til en ny.

Les mer....
mellomledelse_ 1

Mellomlederens lederdilemma – er jeg leder eller blir jeg ledet?

En mellomleder er av natur skvist mellom to nivåer i bedriften – toppledelsen som leder mellomlederen, og medarbeiderne som mellomlederen selv skal lede. Hvordan kan mellomlederen selv påvirke arbeidssituasjonen sin slik at rollen blir minst mulig utfordrende, og hva kan toppledelsen bidra med for å gjøre mellomlederens arbeidshverdag best mulig? Vi stilte disse spørsmålene til førsteamanuensis og forsker Hulda M. Gunnarsdottir ved Universitet i Stavanger, som har forsket bredt på fenomenet «mellomleder».

Det bør anses som positivt at mellomledere uttrykker tvil, uenighet og verdikonflikter ovenfor ledelsen som gir føringene.

Les mer....
Anders Meland

Slik kan du sikre langsiktig ytelse og helse

Høyt tempo og stadige endringer kan påvirke team på mange måter. For å bygge opp langsiktig ytelse og helse i team er man i stor grad avhengig av samarbeid, men samtidig har hvert individ også en viktig jobb de må gjøre.

Selv om det å trene og hvile er viktige ingredienser for prestasjon, er det ikke dermed sagt at å trene hardere eller hvile lengst mulig er optimalt.

Les mer....
Hanne_Roislien

I de aller fleste bedrifter er det ingen hemmelighet at dersom medarbeiderne trives, så gjør de en bedre jobb

Men å skape en bedriftskultur som fremmer trivsel, er ikke alltid like enkelt å få til i praksis. Ifølge forsker Hanne Røislien, er det ingen som klarer å prestere bra over tid, dersom de mistrives.

– Du kan jo spørre deg selv: Når har du mest energi og pågangsmot – når du holder på med noe du verdsetter, sammen med mennesker som du setter pris på, eller når du synes alt er grått og meningsløst og folka rundt deg suger energien ut av deg? Når vi trives, senker vi skuldrene. Det betyr ikke at vi lener oss tilbake, men at vi får den ekstra kapasiteten vi trenger for å være kreative, finne løsninger og samtidig ikke bli verken utbrente eller utslitte.

Jeg har en venn som ble kastet ut av en internett-kafe i Kairo, fordi han ble anklaget for å se på porno – men han leste Dagbladet. Hva vi mener er «godt» og «dårlig», er avhengig av ståsted.

Les mer
tenk ut av boksen

Utenfor boksen: Reell endringsledelse

For å kunne endre seg er man nødt til å tenke nytt. Boka Ut ur boxen – Förändringsledning på riktigt handler om ledelse og metoder for å takle endringer når man ikke har kontroll over utviklingen og når konvensjonelle metoder for prosjektledelse og endringsledelse ikke fungerer.

Lönnroth går ut fra seks prinsipper når han jobber med endringsledelse. Gjennom å bruke de prinsippene kan man lettere forstå hvilke endringshindre som eksisterer, og hvordan man må jobbe for å få endringen til å skje.

Love Lönnroth 2 .jpg
Les mer
ledelse og hjernen 1

Forstå hjernen bedre – og skap et bedre arbeidsmiljø

Hjernen hos oss mennesker er akkurat den samme i dag som den var for 40 000 år siden. Men utviklingen rundt oss, spesielt den tekniske, har rast av gårde. Hvordan kan vi tilpasse og skape et arbeidsmiljø som tar hensyn til hvordan hjernen vår fungerer, slik at vi kan føle oss bra, prestere på vårt beste og ta gode beslutninger – spesielt nå som verden er i krise?

Hjerneforsker og doktor i filosofi, Katarina Gospic, har i sitt arbeid fokusert på hvordan vi kan jobbe på en smartere måte, slik at arbeidsmiljøet tar hensyn til at hjernen vår fortsatt henger igjen rundt år 40 000 før Kristus.

Det er lurt å strukturere dagen lik for alle medarbeidere, slik at min fokustid ikke er samtidig med din «pratetid».

ledelse og hjernen 2.jpg
Les mer....
thomas aardal (002)

Mål for 2024: hvordan skape positiv aksept av AI

Skal bruken av kunstig intelligens bli både vellykket og lønnsom, kreves det først og fremst aksept for endring og utvikling i organisasjonen.

kultur

Bedriftskultur er en viktig lederutfordring!

Bedriftskulturen er en viktig driver for bedriftens suksess. Hvordan tilnærme seg denne problematikken?

bedriftskultur
work life balace

5 trinn for en bedre balanse mellom arbeid og privatliv

Alle vet at lange arbeidsdager kan være skadelig både for medarbeidere og ledere. Likevel sliter mange med å komme seg ut av disse inngrodde vanene og finne en balanse.

Hva skal til for å frigjøre deg fra disse usunne mønstrene og nå en mer bærekraftig, givende balanse mellom arbeid og privatliv? Her er fem trinn for å lykkes.

Les mer....
ledelse og motivasjon

For å bli en enda bedre leder må du bruke tid på ledelse, selv om det er travle dager

Hvilke ledere har du selv hatt som du likte å jobbe med – og hvilke gjorde at du sov dårlig på natten? For å få motiverte medarbeidere som ønsker å bli i din organisasjon, må du være bevisst på å avklare forventinger, bruke tid på ledelse og virkelig se medarbeiderne dine. Samtidig har også medarbeidere et ansvar for å bidra til å gjøre lederen god.

Som leder må du forstå hvor viktig investering det er å bruke tid på ledelse. På sikt lønner det seg å organisere slik at du klarer å prioritere, fordi du får mer ut av medarbeiderne dine. 

Kari Skybak

Les mer
Bedre beslutninger

Har du tatt dårlige beslutninger basert på magefølelsen?

Noen valg er enkle, andre tas basert på intuisjon. Ved å forstå hvordan hjernen fungerer, kan du bli bedre på å ta gode beslutninger.

Hjernen vil oss bare godt, men i sin iver etter å ta snarveier, forvandler den oss til fordomsfulle vanedyr. Her er rådene som kan hjelpe hjernen til å ta bedre avgjørelser:

Les mer....
521788455

7 tegn på at den ansatte er klar for en større stilling

Vurderer du å gi en av dine medarbeidere et større ansvar, som leder for et team innad bedriften? Denne sjekklisten vil kunne fortelle deg om personen er klar for ansvaret - eller om det bør la seg vente på en stund til.

Les mer....
null

Slik kan du forebygge og forhindre en konflikt

Ofte har en konflikt pågått en stund før den blir tydelig for omverden. Hvordan se tidlige tegn og forhindre at konflikten får fotfeste, og utvikler seg til en krise? Og hvordan forhindre at konflikter oppstår?

Vanskelig kommunikasjon fører ofte til at man er lite villig til å dele informasjon eller bidra til diskusjon for å løse felles utfordringer

vekt og suksess

Få deg selv, medarbeiderne og bedriften til å vokse

Vekst er et av våre dypeste menneskelige behov, og er spesielt viktig for ledere. Hvis du ikke vokser, så stagnerer du. Som leder er du derfor nødt til å hele tiden gjøre hindringer om til muligheter.

Her er tre lederhemmeligheter for å få alle til å vokse og utvikle seg.

Les mer....
Strategi

10 steg som beviser at du er en strategisk tenker

For at virksomheten din skal oppnå suksess, må du sikre at menneskene rundt deg ser deg som en ekte leder. Det betyr at du må kommunisere på måter som demonstrerer ditt strategiske sinn. Du kan ikke bare tenke strategisk, du må også snakke strategisk. Her er ti måter å gjøre det på.

L1009622

Bli en handlekraftig leder – med 15 avgjørende steg

Kanskje målet ditt fremover er å bli en bedre leder? Boken Handlekraft av Kristian Hall gir deg 15 konkrete steg for å bli mer handlekraftig. Du vil blant annet jobbe smartere enn før, utsette mindre og prioritere bedre, bli mer produktiv og effektiv og bli en bedre problemløser. LederNytt har tatt en prat med forfatteren som deler sine tanker og beste råd, slik at du kan få muligheten til å utvikle deg som leder.

For å bli handlekraftig må man, slik jeg ser det, vite hva som er viktigst i livet, vite konkret hvilke mål man vil oppnå.

Tittel: Handlekraft – få gjort det du vil /  Forfatter: Kristian Hall / Utgitt: Cappelen Damm, 2020

 Omslagsforside_bok.jpg

Les mer
historie fortelling

Slik bruker du historiefortelling som kommunikasjonsform i lederskapet ditt

Visste du at du kan bruke historiefortelling til å inspirere og engasjere medarbeiderne dine? «Storytelling» har blitt et moteord som det snakkes om overalt, men hva handler det egentlig om? LederNytt har snakket med psykolog og profesjonell historieforteller Hilde Johanne Aafoss om hvordan du bruker historiefortelling som kommunikasjonsform i lederskapet ditt.

Aafoss forklarer at historiefortelling er en av de eldste kommunikasjonsformene som finnes. Vi mennesker har alltid fortalt og skapt historier, både for å forstå oss selv, forstå livet og gi kunnskap til kommende generasjoner. Før trykkpressen kom ble all kunnskap videreformidlet i muntlige, levende fortellinger. Historiefortelleren hadde ikke bare en rolle som underholder. Vedkommende var ofte en som folk kom til når de søkte råd og veiledning.

I stedet for at vi har et lederskap som går ut på å si til folk hva de skal og bør gjøre, er det mye større kraft i å fortelle en historie.

team

Fire trinn for å løse konflikter i teamet

Selv om det er en god relasjon i teamet ditt, vil det mest sannsynlig oppstå uenigheter blant en eller flere kolleger. Som leder vil det da bli ditt ansvar å megle mellom partene.

Les mer....
gruppe dynamikk

Turbulens i teamet – problem eller mulighet?

Konflikter innad i teamet kan føre til mistrivsel og svake resultater. Men et team helt uten uenighet, kan være et like stort problem, mener ekspert. 

“En grunnleggende avklaring som det er viktig å få på plass, er intensjonen med teamet – teamets «hvorfor». Hva skal gruppa brukes til?”

Selv om Frode Heldal, førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen og Nord Universitet, har studert feltet i 25 år, blir han fremdeles overrasket over menneskelig atferd. Alle konflikter har sin egen dynamikk. Heldal startet karrieren som sivilingeniør, men det tok ikke lang tid før han oppdaget at det å lage maskiner som kan skrus av og på, ikke var like spennende som å forstå hvordan mennesker fungerer sammen. 

ruben

Kulturbygging i teamet: En forutsetning for å lykkes

Hvordan møter du kollegaene på kontoret om morgenen? Hvordan blir du en del av gjengen? Hvor personlig kan du være? Måten vi omgås hverandre i teamet, er det som former kulturen – og avgjør om vi lykkes.

I et team som skal yte maksimalt over tid, er det helt avgjørende å bruke tid på å aktivt bygge den kulturen som teamet trenger for å nå målene sine.

Les mer
teamsamtalen

Teamsamtalen: Enda viktigere enn medarbeidersamtalen

Konflikter i team kan få store negative konsekvenser. Dette kan du i stor grad unngå, hvis du sørger for jevnlige teamsamtaler, mener ekspert.

I dårlige tider er det for eksempel veldig vanlig at medarbeiderne begynner å dyrke den negative samtalen. De trekker frem det som ikke fungerer, og ser ikke lenger muligheter. 

Les mer
digital ledelse

I en stadig mer digitalisert verden vil manglende kunnskap om digitale teknologier resultere i at virksomheten sakker akterut i forhold til konkurrentene

Som leder vil det være nødvendig å ha kjennskap til de nye teknologiene som preger den digitale transformasjonen. Det er snakk om en komplett omveltning av gårsdagens forretningsmetoder. Jan Sollid Storehaug, daglig leder for Tenk Digitalt AS, har råd og tips som hjelper deg videre i den digitale transformasjonen.

Jeg vil oppfordre alle ledere til å prioritere egen videreutdanning. Fokuser på utdanningsprogrammer spesifikt på digitale teknologier og deres anvendelser. Dette kan være enten online-kurs, workshops eller deltidsstudier ved universiteter og høyskoler.

Les mer
Hege 1

Mange er ute etter en balanse og orker ikke å være inne i en boks der alt handler om jobb

The Great Reshuffle har blitt et begrep som favner stadig flere bransjer – og kampen om arbeidstakerne har blitt stadig tøffere. Hege Solbakken, partner og styreleder i Bønes Virik, sitter tett på denne problematikken, både når de skal rekruttere til kundene sine og ansette folk internt. Hun gir oss innsikt i hvordan denne utfordringen arter seg i Norge for tiden.

Man er litt mer opptatt av å ta vare på seg selv, og å ha en jobb som kan kombineres med livet ellers, med familie og venner og trening.

Les mer....
Nito

Håndtering av «vanskelig sykefravær» - hva er lov og hva er lurt?

“Hei, det er noe jeg lurer på. Jeg har en ansatt som har vært sykmeldt ei stund nå, og det er mitt ansvar å følge henne opp, men hun vil ikke snakke med meg. Hva gjør jeg nå? Og har hun rett til å nekte?”

Les mer
Paul

Én av fem nordmenn driver med «quiet quitting»

Ny undersøkelse viser en splittet arbeidsstyrke i Norge. Syv av ti nordmenn svarer at de er tilfredse med jobben sin – mer enn noe annet land i Europa. Likevel innrømmer én av fem at de driver med fenomenet som kalles «quiet quitting».  

Gjenoppbygg den psykologiske kontrakten med ansatte: En psykologisk kontrakt inneholder de uskrevne forventningene og forpliktelsene som ansatte og arbeidsgivere har til hverandre. 

julenissen

Er lederen en nisse?

Der kommer han. Utkledd i et rødt kostyme, med sekk på ryggen. Setter sekken fra seg og spør: «Er det noen snille barn her?» Barna står rundt og roper i kor: «Ja!». Alle utenom sjenerte Jørgen som står bak mamma og lurer på om han er snill nok..

Julenissen er et lite paradoks vi kan lære mye av. Ja, nå i førjulstiden, som ofte er en førjulsstrid på jobb, kan vi lære mye av denne skikkelsen. Av hvem vi skal være og hvem vi absolutt ikke bør være som leder.

Tenk at 40 prosent av arbeidsstokken her i dette landet vil slutte på grunn av lederen sin. Det er trist!

kommunisere med hjerte

Du må kommunisere direkte og med følelser – treffe folks hjerter

God kommunikasjon kan bidra til at du får gjennomslag for nettopp ditt syn. Ved å kommunisere klarere og mer direkte, vil du oppnå bedre resultater. Men hvordan kan du få til dette på en måte som fremstår troverdig?

Morten Helliesen har erfart at kommunikasjon koker ned til én ting: du må ha det godt med deg selv. Du må kjenne deg selv, dine sterke og svake sider. Det er en helhetlig tilnærming, en prosess som starter på innsiden.

Troverdighet er ekstremt viktig. Hvis du ikke først og fremst er troverdig som menneske og leder, så vil du ikke være i nærheten av å skape gode resultater kommunikasjonsmessig.

morten.jpg

Les mer....
Tomas Myklebust

Ta vare på hjernen til dine medarbeidere – skap en mer hjernevennlig arbeidsdag

Visste du at hjernen til dine ansatte faktisk er den viktigste ressursen på arbeidsplassen? Når du vet hvordan hjernen fungerer, kan du også lære deg å utnytte den slik at konflikter minskes og utfordringer løses på en god og effektiv måte.

Det er ganske uheldig hvis man går rundt og gjør oppgaver hvor man føler at man ikke får brukt hjernen sin på riktig måte.

Tomas Myklebust, psykolog og spesialist i klinisk nevropsykologi, forteller at menneskehjernen er den mest komplette strukturen som finnes i hele universet. Det er hjernen som styrer alt som skjer i kroppen, alt fra bevegelse til blodtrykk til puls, pust, sansene og tankene våre, og da naturligvis også det vi oftest assosierer med hjernen: problemløsningsverdenen og kreativitet, forklarer han. 

Les mer
tilbakemeldinger

Syv gode tilbakemeldingsmetoder

Sliter du med å gi medarbeiderne dine feedback? Her er syv forskjellige metoder for tilbakemelding du kan velge mellom.

Les mer....
personlighetstyper - disc

Når du forstår deg selv og menneskene rundt deg, vil du oppføre deg mer medfølende og bli mer effektiv

Med verktøyet DISC-analyse kan du utvikle din egen selvbevissthet og din forståelse for ulike personers måte å interagere med hverandre på.

De aller fleste mennesker tilhører en eller flere av de fire DISC-profilene: Dominans, Innflytelse, Stabilitet og Konformitet.

Les mer....
suksess

Fem egenskaper for å lykkes med endring

Behovet for endring har alltid eksistert. Det gjelder å hele tiden løfte blikket, slutte å være reaktiv og i stedet bygge strategisk videre på det vi har lært for fremtiden.

Ledere som vil lykkes med å lede sine organisasjoner inn i fremtiden med flagget på topp, deler fem grunnleggende egenskaper:

Les mer
anerkjennelse

5 strategier for å støtte dine ansatte gjennom en krise

Å måtte navigere i uforutsette katastrofer tester lederskapet; Men det kan også hjelpe deg med å utvide din egen komfortsone, og i forlengelsen av det, din evne til å lede gjennom kriser.

Under utbruddet av Covid-19 i USA ble det gjennomført en studie, inkludert 187 personer, for å finne ut hvordan ledere reagerte på den uventede forstyrrelsen av en global krise. Ved å analysere disse funnene, ble det identifisert noen klare mønstre i lederatferd som ga ansatte en følelse av stabilitet, myndiggjøring og inkludering – til tross for krisen.

Når ledere viste forståelse for ansattes behov, preferanser og omstendigheter, følte ansatte at det ga den individuelle støtten de trengte for å oppnå arbeidsmål. 

Les mer
mfo2 -

Råd fra AI-ekspert: Slik skaper du verdi med AI

Etter inntoget av generativ AI høsten 2022, har det norske IT-selskapet Computas merket et sporskifte der stadig flere virksomheter ønsker å ta i bruk AI. Selskapet har en AI-historie som strekker seg tilbake til 80-tallet, men aldri før har pågangen vært så stor.

Det handler om å finne «sweet spots» for verdiskapning - og det vil variere mellom virksomheter og bransjer hva disse mulighetene er

Les mer
Tanja Bø Uggerud

Ingen bedrifter blir best av ledere som deler ut oppgaver, forskningsrapporter og refleksjonsspørsmål uten å følge tett på menneskene

Arbeidsmiljøet er som et mattestykke. Alle medarbeidere teller. Det er summen av alle kollegers innsats, vilje og holdning som skaper bedriftens kultur. Men ingen ledere oppnår fremgang om de ikke følger tett på medarbeiderne sine. Det handler om å ha relasjonskompetanse og å være en coach i stedet for dommer.

Les mer....
Eirik Norman forteller at det holder ikke å ha pålegg om at alle skal være på kontoret tre dager i uka eller ha pålagte allmøter.

Fokusere aller mest på medarbeiderne dine - uten dem har du ingenting!

Når du som leder nå skal jobbe mot en ny og utfordrende fremtid, er det mye å tenke på og ta hensyn til. Men det du bør fokusere aller mest på, er medarbeiderne dine. Uten dem har du ingenting.

Noen av de store trendene vi ser, er at vi som mennesker blir mer og mer opptatt av hvordan vi kan bidra på andre områder. Vi ønsker å realisere oss selv og bidra til noe meningsfullt.

Les mer....
ledertyper

Hva slags arbeidskultur vil du dyrke?

For å finne din egen lederstil kan du bruke de tre arketypene «fikseren», «fighteren» eller «vennen». Disse arketypene kan være med på å bestemme hva slags arbeidskultur du vil dyrke, samt gi informasjon om hva slags kommunikasjon og atferd du bør fokusere på å endre.

Les mer....
konfilkt og årsaker

9 vanlige risikofaktorer for konflikt

Konflikter på arbeidsplassen kan forgifte atmosfæren, noe som påvirker både produktivitet og korttidsfravær. Men med de rette forholdene kan du redusere risikoen for at de oppstår. Her er 9 vanlige risikofaktorer for konflikter på arbeidsplassen.

Konflikter på jobben

Det farligste du gjør er å unngå konflikt

I sin Ted Talk “Dare to disagree” forteller Margaret Heffernan om hvorfor hun mener det er så viktig å tørre og si ifra som leder, selv om meningene dine kan skape konflikt. 

Hvorfor er ledere konfliktskye?
teamledelse - beslutninger

Slik tar du gode beslutninger i en gruppe

Du leder en gruppe med ulike mennesker fra forskjellige bakgrunner som til og med kanskje tilhører ulike fagområder i bedriften. Å lede disse menneskene kan være utfordrende nok – på toppen av det hele må du ta beslutninger. 

LederNytt har tatt en prat med Benedicte Fjellanger om hvordan du tar beslutninger på en måte som får gruppen til å spille på lag med deg og dra lasset i én og samme retning.

Et premiss for å ta beslutninger i et team er at de må ha et felles mål, og de må være avhengig av hverandre for å nå målet

Benedicte Fjellanger
Torry Pedersen

Har du de rette folkene på bussen?

Flere og flere bransjer vil merke effektene av digitaliseringen. Som leder bør du derfor være i forkant og bli bevisst hvordan du kan lede din bedrift gjennom endringene som skjer. Da er det viktig at du har «de rette folkene på bussen».  

Lederutvikler Torry Pedersen mener at ingen bransje vil være upåvirket av digitaliseringen, men at kraften og tempoet for påvirkning på forretningsmodeller og verdiforslag vil variere.

Det sentrale poenget er at digitalisering kan ha betydelige effekter på tilstøtende bransjer. Men det gir samtidig også en mulighet for bransjeglidning.

Les mer....
beslutninger 15 tips

15 teknikker for å forbedre beslutningsferdighetene dine

Å ta en velinformert beslutning kan hjelpe deg med å bli mer produktiv på arbeidsplassen, fordi det kan spare tid og gjør at du utnytter ressursene dine bedre. Her er 15 måter du kan forbedre beslutningsferdighetene dine på.

krise

8 typer kriser på arbeidsplassen

Det finnes mange ulike typer kriser som kan ramme en organisasjon. Å forstå kriser og hvordan du løser dem, kan hjelpe deg og organisasjonen din med å være forberedt på alle typer situasjoner. Her er 8 typer kriser som kan oppstå på en arbeidsplass.

Å opprette et krisehåndteringsteam som proaktivt ser etter tegn på problemer og skaper en strategi for å håndtere dem effektivt, kan hjelpe organisasjonen din med å redusere virkningen av fremtidige kriser

1 hoved

Har du prøvd Pausit Coach?

Pausit Coach er et nytt pauseprogram som hjelper deg med å ta pauser. Mange privatpersoner bruker også programmet- og du kan teste det ut helt gratis. For at programmet skal være så motiverende som mulig kan du styre mye selv og velge ut det du ønsker av øvelser og aktiviteter.

Les mer
ledelse arbeidsmiljø

Når du investerer i mennesket, kommer resultatene

Et godt arbeidsmiljø er ikke noe som kommer av seg selv. Det kommer heller ikke gratis. Det krever både lagånd og lederskap – en kultur som bygges sammen. Du som leder trenger medarbeidere som ønsker å gi det lille ekstra, og som ser på seg selv som en verdifull brikke i det store fellesskapet. Dette krever tillit, lojalitet og tilgjengelighet.

Det er små ting og koster ikke den enkelte så mye. Men når flere bidrar inn, blir totalen verdifull. Det gir oss et varig konkurransefortrinn.

Les mer....
ledelse meningsufull

En medarbeider som finner mening i å gå på jobb, har det bedre og presterer bedre

Mistrivsel på arbeidsplassen kan ha svært uheldige konsekvenser for din organiasjons overlevelse. LederNytt har pratet med den danske filosofen og forfatteren Morten Albæk om hvorfor mistrivsel oppstår på en arbeidsplass, samt hvordan man kan håndtere dette.

For det første må vi ta et oppgjør med den absurde tankegangen innen ledelsesfilosofien ”human resource management”, fordi begrepet antyder at mennesket kun er ressurser på linje med murstein, olje og ”kalde kontanter”.

Les mer
null

Få fart på gjennomføringskraften ved hjelp av samhandling og psykologisk trygghet

For å skape den gjennomføringskraften som trengs for nødvendig endring og innovasjon i din virksomhet, så hjelper det ikke alltid å samle dine beste medarbeidere. I dag er det noe helt annet som gjelder.

Ifølge Jeanette Bergum holder det ikke lenger å ansette de smarteste hodene når man ønsker å skape gjennomføringskraft for endring og innovasjon. Hun mener at årsaken til dette er samhandling.

Lederen er kjempeviktig som rollemodell, særlig knyttet til det å vise sårbarhet. Men dessverre har mange ledere bygget opp hele sin karriere basert på at de er flinkest.

Les mer....
oppsigelse

Hvorfor slutter ansatte i jobben?

Opplever du et stort gjennomtrekk av ansatte? Skal du klare å snu trenden, må du vite hvor steinen gnager.

Gjennom omfattende studier av ansattdata, har Winningtemp nå funnet de viktigste grunnene til at ansatte slutter i jobben. Her er de mest sentrale funnene, samt noen tips til konkrete tiltak du kan gjøre!

mellomledelse

Ta grep som bidrar til en arbeidshverdag med mindre frustrasjoner

Mellomlederne blir ofte dratt mellom toppledelsen og medarbeiderne: De skal iverksette ledelsens beslutninger samtidig som de skal ha forståelse for medarbeiderne og deres hverdag. Monica Rydland forteller deg hvordan mellomledere kan ta grep som bidrar til en arbeidshverdag med mindre frustrasjoner.

Mellomledere må håndtere mange ulike endringer som nedbemanningsprosesser, innovasjonsprosesser, endrede organisasjonsstrukturer, nye kompetansekrav og kostnadskutt. 

Les mer
baksnakking

Bli kvitt baksnakking på jobben

Det finnes en enkel modell som alle kan følge, og som vil sette en stopper for baksnakkingen en gang for alle. 

Noen kan utvikle angst eller depresjoner, og i noen tilfeller har vi også opplevd at det ender med det verst tenkelige; selvmord

Glenn D. Rolfsen
Les mer
kommunikasjon konstruktiv

Er kommunikasjonen på arbeidsplassen konstruktiv og produktiv?

For at både leder og medarbeidere skal kunne ha et godt samarbeid på arbeidsplassen, er de avhengige av en konstruktiv og produktiv kommunikasjon. Hvordan du som leder møter dine ansatte, er helt avgjørende for et velfungerende samarbeid.

Frode Thuen, psykolog, samlivsekspert og professor ved Høgskolen på Vestlandet, forklarer at hvis du har et samarbeidsklima der du føler deg lite sett på jobb, eller hvis jobben og arbeidsplassen er preget av mistillit og konkurransekultur, så vil det kunne hindre at man har en god og fin flyt i kommunikasjonen mellom leder og ansatte. Her handler det egentlig mye om psykologiske barrierer, forteller han.

Hvis man tenker at en selv sitter på sannheten og eneste mulige løsning, så er det vanskelig å bevege seg.

Les mer
tjenende ledelse

Skap en kultur med høy tillit og lite gjennomtrekk med tjenende lederskap

Forskeren Robert Greenleaf hevder at ansatte som trives, har ledere som fungerer mer som støttende coacher, og som dekker behovene til både ansatte og organisasjonen gjennom et tjenende lederskap.

Som Greenleaf en gang sa: "Organisasjonen eksisterer for personen like mye som personen eksisterer for organisasjonen."

Les mer....
Ida Kjær 2

Vis retning i en smidig transformasjon

I den komplekse verden vi lever i nå, er du nødt til å kontinuerlig utvikle deg for å drive deg selv og organisasjonen din fremover. Velger du en mer lineær tilnærming, er sjansen stor for at du vil stagnere – og da er du ikke lenger smidig. Men hva betyr det å være smidig?

Les mer....
beslutninger 10 - 10

Ta smartere beslutninger med 10-10-10-regelen

Det finnes mange rammeverk du kan bruke til å ta bedre beslutninger. Problemet er at de ikke nødvendigvis vil hjelpe deg med å ta gode beslutninger når viljestyrkereservene dine går tomme.

Les mer....
historiefortelling

Sliter du med å få folk til å høre på deg?

Da kan det være fortellerteknikken din det er noe galt med. Her er tipsene for hvordan du kan bli en mester på å fortelle de gode historiene. 

Selv om gode argumenter er bra, finnes det ikke noe bedre enn en god historie. For å få folk med deg, eller få folk til å lytte til det du har å si, om det er på et jobbintervju, i lønnsdiskusjoner eller overfor andre ledere eller ansatte, er du nødt til å jobbe med fortellerteknikken din. 

beslutninger

En viktig egenskap for alle bedriftsledere er evnen til å fatte beslutninger, og ikke minst fatte de riktige beslutningene

For å kunne gjøre dette, trenger man beslutningskompetanse – men hva er det, og hvordan er dette koblet mot ledelse? Vi har spurt Nils Tore Meland, ekspert på beslutningstaking og forfatter av boken «En god beslutning – 7 grep for å velge rett».

Å bringe inn et bredt perspektiv tidlig i beslutningsprosessene handler om å utvide synsvinklene på hvordan man rammer inn valget – for å generere og evaluere forskjellige alternativer

Tripletex kontor-46

Hvordan skal du handle dersom det blir dårlig likviditet i bedriften?

Statsautorisert regnskapsfører Geir Bjerkestrand gir sine råd til hvordan du kan håndtere situasjonen.

Les mer
teamledelse

Tre nøkkelegenskaper til en god lagspiller

For å bli en god lagspiller og se en større helhet må hvert teammedlem lære å legge til side sine fordommer, mistillit, stolthet og frykt.

Skiftet fra "meg" til "vi" kommer ikke naturlig for alle, men holdninger kan endre seg. Her er tre egenskaper til en god lagspiller – samt hvordan man kan innta en samarbeidsholdning.

Les mer....
atferd påjobb

Ta kontroll over uhøflig atferd på jobb

Uhøflig atferd blir lett en ond sirkel og kan ha store konsekvenser for helse og produktivitet på arbeidsplassen. Til slutt går det også ut over hele organisasjonen. Ved å være bevisst på hva som foregår i miljøet, kan du som leder bryte dette mønsteret – ved hjelp av noen enkle verktøy.

Nedlatende kommentarer, mangel på tilbakemeldinger, fiendtlig kroppsspråk og å ikke bli invitert når kolleger går til lunsj – uhøflig atferd har mange former og kan ta knekken på selv de beste.

Les mer....
glede på jobben

5 faktorer som gir fornøyde medarbeidere

Det sies at fornøyde arbeidstakere gir fornøyde kunder, men nye data avslører hvor viktig virkningen av medarbeideropplevelsen er – og hvordan du bruker den til å skape organisatorisk vekst.

Selv om prioritering av kunder fremfor ansatte kan gi kortsiktig inntektsvekst, vil det koste på lang sikt. Her er de fem viktigste faktorene for å skape en bedre medarbeideropplevelse.

Les mer
pelle tornell

Ta knekken på dårlige beslutninger med en god beslutningsprosess

Hver eneste dag tar du som leder både små og store beslutninger. Ofte haster man seg gjennom beslutningene bare for å få dem unna fortest mulig. Hvis du ikke tenker gjennom beslutningene, og ikke har et tydelig mål, kan resultatet bli dårlige beslutninger som skader virksomheten.

Pelle Tornell, ekspert på beslutningstaking i rasktvoksende virksomheter, forklarer at det finnes mange ulike årsaker til at ledere tar dårlige beslutninger. En av årsakene kan være at det er et uklart målbilde, at man ikke vet helt klart hva man vil oppnå med beslutningen. Det kan finnes ulike mål, og man må tenke gjennom om det er langsiktig rett, om det er kortsiktig rett, og for hvem man tar beslutningen. 

Avhengig av hvilke typer beslutninger som skal tas, kan dårlige beslutninger ha store konsekvenser

team ledelse

Kos på jobben?

Vi har alle et ansvar for å utvise velvilje. Være medarbeider, ikke motarbeider. En kultur med vennlig friksjon og konstruktive tilbakemeldinger er ønskelig. Dette krever noe trygghet og det krever holdninger om at vi kan bidra for og med hverandre. 

Vi trenger en kollektiv bevissthet og gode kollektive vaner, altså en god kultur som fremmer lagspill

Rune Semundseth

Johan Bergh 2023

Inngrupper, klappere og ekkokamre – et ledelsesproblem

Jeg har møtt noen ledere som har omgitt seg med et hoff av trofaste tilhengere. Jeg, og kanskje flere kaller dem «mutual admiration society».

Man har en tendens til å tenke at vår gruppe er bedre enn andre, eller at «vi» er bedre enn «dem»

Les mer
selvledelse jobb

Har du ønsker om å oppnå noe mer enn å bare gå på jobb?

Kanskje du for eksempel vil videreutdanne deg og klatre på karrierestigen? For å oppnå målene du setter deg må du trene opp selvdisiplinen din – samt være bevisst hvordan du bruker den.

Alle mennesker har selvdisiplin, og de fleste mennesker har relativt god selvdisiplin. Selvdisiplin er en evne som handler om å strukturere sin energi til å oppnå et mål. For eksempel når små barn lærer seg å krabbe eller gå, så vil barnet streve og bli frustrert, men gjør det likevel. De har god drivkraft, forklarer psykolog Saher Sourouri.

Selvdisiplin er som en slags fornybar ressurs som veldig fort går tom. Man har ikke uendelig mengder med selvdisiplin.

Les mer
1

Det bør ikke være en tilfeldighet hvilke klær du velger til din arbeidsdag

Klær kommuniserer et visuelt språk som gir andre innsikt i vår identitet og verdier uten at en selv har sagt et ord.

Ifølge Carl-Christian Ferner, partner i Ferner Jacobsen, er bekledning en unik form for kommunikasjon som går langt utover å bare dekke kroppen. 

Hver gang vi kler oss, sender vi ut en melding om hvem vi er, hva vi står for og hvordan vi ønsker å bli oppfattet.

baksnakking

Det kan godt tenkes at den som snakker med deg i dag kan snakke om deg i morgen

En dansk undersøkelse (se faktaboks) viser at 47 prosent av de ansatte hadde opplevd baksnakking. En tilsvarende engelsk undersøkelse viser at to av tre ansatte baksnakker hverandre på jobb. LederNytt har spurt psykolog og arbeidsmiljøekspert Jan Atle Andersen om hvordan dette påvirker arbeidsmiljøet – og hva kan du som leder gjøre for å få bukt med problemet.

Les mer....
kultur

Å bygge en kultur som verdsetter sunn friksjon og produktive konflikter er viktig for bedriftens konkurransekraft

Respekt og tillit er to verdier som utgjør selve grunnlaget for god samhandling, både på arbeidsplassen og ellers i livet. Det å lytte, se og forstå andre gjør at man styrker kommunikasjonen – noe som er helt avgjørende for å unngå misforståelser og konflikter.

LederNytt har snakket med erfaren bedriftsrådgiver og DNCF coach Hedvig Rognerud om hvor viktig det er å respektere hverandre på arbeidsplassen.

Les mer....
lederutvikling

Syv grunnleggende lederkvaliteter som gjør deg produktiv

Ledelse er en ferdighet som kan utvikles med tiden. Hvis du jobber med å utvikle sterke og gode lederegenskaper, vil du bli i stand til å inspirere teamet ditt til å yte sitt aller beste.  

Her er syv grunnleggende lederegenskaper som kan gjøre deg til en mer produktiv leder.

Les mer....
Anne-Sofie-Risåsen

Teknologiske omveltninger vil gi helt nye og spennende jobber

Verden er full av mennesker som hater jobben sin. Derfor er det godt å vite at de raske teknologiske omveltningene gir helt nye og spennende jobber.

Les mer....
suksess

Gjør dagens usikkerhet om til morgendagens mulighet

Når en lavkonjunktur er på vei, vil mange føle at innovasjonen avtar. Men historien viser at nedgangstider kan gi store muligheter for innovatører. De kan være et godt tidspunkt for å tilby «game changers», enkle, rimelige løsninger eller ta dristige, strategiske grep.

Når store endringer er på gang, er det fort gjort å stivne helt og kun ha fokus på å overleve. Grip heller sjansen og finn en unik måte å gjøre dagens usikkerhet om til morgendagens mulighet.

Les mer....
Tyrhaug, Sverre kultur og ledelse

Slik skaper du en konkret kultur som betyr noe

Når vi snakker om «kultur» – vet vi egentlig hva det betyr for oss? Hvordan kan vi sette ord på hva som er kulturen vår – hvordan viser vi den gjennom handlinger og følelser? Og hvordan skaper vi egentlig en god kultur? Sverre Tyrhaug mener kultur ofte blir for ullent – og gir oss råd om hvordan vi kan sørge for at kulturen vår går i den retningen vi ønsker.

Tyrhaug mener vi først må finne svaret på hva kultur egentlig er. Mange sier at «kultur er viktig» - men hva betyr det egentlig? Han mener det i bunn og grunn handler om hvordan folk oppfører seg.

Du må konfrontere hvis folk ikke gjør det de sa de skulle gjøre.

Les mer....
Teamledelse[1]

La teamet ditt vokse ved å gi dem utfordringer

Når du ser en ansatt sliter med en oppgave du lett kan gjøre selv, er det naturlig å gå inn og hjelpe. Men fra den andre siden kan dette føles mer som detaljstyring enn støtte. 

I teorien vet de fleste ledere hvor viktig det er å delegere utfordrende oppgaver til ansatte både for å hjelpe dem med å vokse, samt skape et samarbeidende og produktivt team. Men stilt overfor reelle krav på arbeidsplassen, kan det være vanskelig å sette dette i praksis. Her er noen strategier du kan bruke for å gjøre delegeringen enklere.

trivsel på jobb

Hvordan finne ut om en medarbeider trives på jobb?

En feil ledere ofte gjør er å anta at fordi en medarbeider ikke klager, så trives de på jobben. Ifølge undersøkelser utført av Gallup, sier 52 prosent at lederen eller organisasjonen deres kunne ha gjort noe for å hindre dem i å forlate jobben. Selv om du ikke kan få alle til å bli, kan du beholde flere av dem hvis du tar deg tid til å sjekke inn med folkene dine.

Her får du tips til hvordan du kan forberede deg på disse samtalene, og hva du faktisk skal si når du møter medarbeideren din.

Les mer
prestasjon

Alle ønsker å føle mestring gjennom å lykkes i sin jobb og prestere bedre

Gode prestasjoner blant medarbeidere er avgjørende for bedriftens suksess. Men hvordan kan man skape de beste forutsetningene for «high performing» individer og team? Det er mange veier til rom, men Linn Gevoll gir deg de beste rådene for å lykkes med Performance Management.

Helt generelt tror jeg på at vi alle ønsker å føle mestring gjennom å lykkes i vår jobb, og at vi alle ønsker å prestere bedre i morgen enn vi gjør i dag.

Les mer....
ledelse

Å være en generøs leder kan gjøre deg til en god leder

Når vi tenker på generøsitet, går våre tanker automatisk til penger eller veldedighet. I sammenheng med ledelse dreier det seg om gaver som ikke har noe med pengeverdi å gjøre.

pre-onboarding

PRE-BOARDING - avtaler om veien videre etter signering

Når du nå har fått et ja fra den valgte kandidaten, fått laget en god arbeidskontrakt og skal få den signert, så anbefaler vi på det sterkeste at du samtidig med signeringen går gjennom planen for perioden fremover til fysisk oppstart.

Vi kaller det gjerne pre-boarding eller «før oppstarts-prosessen». Dette handler da om tiden fra kontraktsignering (nå) og frem til første dag på jobb. Deretter begynner onboardingen eller innfasingen, som igjen har en egen plan.

Det anbefales ikke å måtte lyge for nåværende arbeidsgiver, men heller spille med åpne kort og inngå avtaler knyttet til dette for oppsigelsesperioden.

Her kan du lese alle delene i: Rekrutteringsveileder fra A-Å

Ekstrøm

Det er viktigere enn noensinne å ha en Plan B for alle tenkelige situasjoner

LederNytt har snakket med Andreas Ekström, som utfordrer tankesettene som begrenser oss i hverdagen, på jobben og i livet. Hvordan skal vi jobbe framover i tiden som kommer? Hvem vinner kampene i samfunnet og i næringslivet? Og hvilke spørsmål bør vi stille for å få mest mulig ut av vår egen kapasitet, og fortsette å møte kravene som stilles til oss fra omverdenen?

De ansatte bør kunne forvente at det stadig legges til rette for deres personlige utvikling, det er lederens hovedoppgave.

Les mer
salg omgitt av idioter

Slik lykkes du med salg

«Hvordan lykkes med salg» er nok et av de temaene det er skrevet flest bøker om i verden. Etablerte teknikker, programmer og råd for hvordan du skal bli en bedre selger er temaet på mange bedriftskonferanser. Men handler salg i bunn og grunn om andre ting enn det å selge?

I salgsarbeidet møtte jeg ofte en personlighet som var en sterk blanding av beslutningstaker og djevelens advokat – nemlig toppledere.

Les mer....
harris claus isaksen_HR

Om arbeidsavtale ikke oppfyller minimumskravene i loven, blir ikke arbeidsavtalen eller arbeidsforholdet ugyldig, men som arbeidsgiver vil dette kunne ramme deg på flere måter

Det er lovpålagte krav til når arbeidsavtalen skal foreligge og til innholdet i arbeidsavtalen. Disse finnes i arbeidsmiljølovens kapittel 14. Når arbeidsavtalen settes opp, har en arbeidstaker etter loven rett til å benytte seg av en rådgiver. Utover å kreve at arbeidsavtalen oppfyller lovens minimumskrav, kan ikke arbeidstaker stille krav til innholdet i avtalen. Om arbeidstakeren er i en forhandlingsposisjon, og gjennom dette kan sikre seg gode vilkår, er noe annet.

I alle arbeidsforhold skal det være en arbeidsavtale, og som arbeidsgiver er du pliktig å utarbeide en skriftlig arbeidsavtale til dine ansatte.